Mediatorii comunitari au învățat cum să recunoască dezinformarea și manipularea

15 mediatori comunitari din diverse localități ale țării au participat la un atelier de educație pentru media, în cadrul căruia au învățat cum să recunoască dezinformarea și manipularea din spațiul public. Evenimentul a fost organizat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) pe 28 noiembrie 2023.
În deschiderea atelierului, Victoria Tataru, coordonatoare de programe CJI, a comparat știrea falsă cu un bulgăre de zăpadă, care fiind transmisă mai departe, se face tot mai mare. „Astăzi ne-am propus să vă oferim informații despre ce este educația pentru media și de ce este important să trecem prin filtrul vigilenței ceea ce citim, auzim, vedem, urmărim pe rețelele sociale. Acest lucru este important, pentru că odată cu dezvoltarea tehnologiilor informaționale, a devenit mult mai dificil să înțelegem mesajele media și să diferențiem știrile false de cele adevărate. Putem face față acestei mari provocări doar dacă ne dezvoltăm abilitățile de analiză și gândire critică”, a menționat ea.
Formatoarele atelierului, dr. în filologie, Loretta Handrabura, coautoarea manualelor de Educație pentru media și jurnalista Galina Vasilieva, redactoră-șefă a publicației online NewsMaker.md, au familiarizat mediatorii comunitari cu noțiunile generale din domeniul mass-media, îndemnându-i să reflecteze asupra propriei experiențe media de consumatori/consumatoare și creatori/creatoare de conținut.
„Noi așteptăm ca sursele media să ne ofere o informație corectă, clară și concisă. Dar oare toată informația pe care o întâlnim în jurul nostru răspunde acestor criterii? Întotdeauna trebuie să ne gândim la calitatea și corectitudinea informației. Asemeni fastfood-ului care nu este sănătos, există și informație necalitativă, care ne induce în eroare și ne intoxică informațional”, a explicat Loretta Handrabura.
Referindu-se la puterea și rolul mass-media în sec. XXI, ea a propus participanților să răspundă la câteva întrebări legate de canalele media pe care le accesează, produsele media pe care le utilizează, experiențele pozitive / negative pe care le au în raport cu media. De asemenea, în baza unui studiu de caz și a unui exercițiu practic, mediatorii comunitari au analizat cum poate fi manipulată opinia publică prin informații necalitative, inclusiv prin folosirea imaginilor trucate.
Experta a mai accentuat asupra faptului că suntem cu toții nu doar consumatori de informație, dar și creatori de conținut media. „Fiecare dintre noi, când face o postare pe pagina de Facebook, devine creator/creatoare de media prin faptul că scrie sau distribuie mesaje. Trebuie să vă întrebați întotdeauna – informația pe care o distribui este una adevărată sau falsă? Falsurile se produc și din neglijența noastră. În loc să verificăm informația, noi o apreciem și o distribuim mai departe, multiplicând astfel un neadevăr. Până nu vă documentați din câteva surse, până nu aveți dovada, nu răspândiți informația citită. Altfel, noi înșine suntem cei care promovăm falsuri și dezinformăm intenționat sau neintenționat. Sunt multiple capcane, prin urmare, trebuie să fim vigilenți să nu cădem pradă informațiilor toxice”, a spus Loretta Handrabura.
Galina Vasilieva, jurnalistă la publicația NewsMaker.md, a explicat ce înseamnă jurnalismul responsabil și cum se întâmplă că în spațiul public apar informații false, de ce oamenii au tendința să le creadă și de ce acestea sunt atât de greu de combătut.
„În perioada pandemiei de Covid-19, dar și a războiului provocat de Rusia împotriva Ucrainei, oamenii trăiesc în realități paralele. Persoane din aceeași țară văd situația cu totul diferit, iar acesta este efectul manipulării și dezinformării. Grupurile vulnerabile deseori devin jertfe ale manipulării și dezinformării, dar, în același timp, și țintele lor”, a spus Galina Vasilieva.
Jurnalista a explicat cum se produce un fals, ce stă la baza lui și cum se poate deosebi adevărul de neadevăr. „Știrile false sunt minciuna care își atinge ținta. De ce? Pentru că cei care le creează știu bine pentru cine le creează. La baza unui fake sunt scopuri economice, politice sau propagandistice. Manipulatorii, de regulă, iau în considerare fobiile, stereotipurile care există în societate. Atunci când se răspândesc știri false acestea se bazează pe subiecte care produc emoții. O știre falsă de succes are la bază un fapt real, un citat, o afirmație, un eveniment etc. La ele, manipulatorii adaugă ceea ce vor să transmită. Ulterior, toate aceste ingrediente se amestecă și se completează cu citate, infografice, opinii ale «experților», toate având scopul să provoace emoții”, a dezvăluit Galina Vasilieva.
La final, ea a demonstrat câteva materiale video și textuale din presa națională, prin care au fost discriminate anumite grupuri vulnerabile, s-a promovat instigarea la ură interetnică. „Jurnaliștii pot dezinforma și, în același timp, discrimina anumite grupuri vulnerabile, dar pot contribui și la integrarea grupurilor vulnerabile când nu folosesc clișee, cuvinte discriminatorii, definiții stereotipice, când evită să specifice etnia agresorilor etc.”, a concluzionat Galina Vasilieva.
Participanții la atelier au apreciat valoarea informațiilor oferite, conștientizând cât este de important să ne informăm din surse de încredere, să verificăm informațiile și să le distribuim doar atunci când suntem convinși de veridicitatea acestora.
Valeriu Căldăraru, director executiv al Asociației Naționale a Mediatorilor Comunitari (ANMC):
Consider acest atelier foarte binevenit, pentru că, în calitate de mediatori comunitari și angajați în cadrul instituțiilor de administrație publică locală, avem misiunea de a facilita accesul persoanelor de etnie romă la diferite servicii, inclusiv, de a contribui la creșterea nivelul de informare și educare a populației. În acest sens, este foarte important să știm cum să ne informăm corect, pentru ca ulterior să-i ajutăm și pe beneficiarii din comunitățile noastre să obțină informații corecte, verificate, documentate și complete”.
Sergiu Bugai, manager de program în cadrul ANMC:
Chiar dacă știam anumite lucruri despre propagandă, manipulare, dezinformare, astăzi am avut posibilitate să descopăr informații noi, actuale și foarte utile pentru mine și pentru comunitatea romă. Am aflat cum să verificăm știrile și imaginile, cum se produc știrile false și deepfake-urile video. Mi-am notat mai multe resurse web pe care le pot consulta pentru a nu nimeri în capcana dezinformării. Ce mi-aș dori pe viitor? Ca aceste subiecte să fie dezbătute în cadrul unor evenimente mai extinse ca timp”.
Elena Bogdan, mun. Hâncești, mediatoare comunitară:
Am avut parte de o discuție interesantă, cu multe informații utile. Având în vedere că este pentru prima dată când interacționez cu domeniul educației media, cred că s-ar cere un seminar de câteva zile. Multe noțiuni îmi sunt necunoscute și aș dori să aflu mai multe despre ele. Sunt sigură că informația acumulată astăzi îmi va fi de mare ajutor în activitatea mea”.
Nina Rău, satul Răspopeni, r-nul Șoldănești, mediatoare comunitară:
Atelierul a fost o provocare pentru mine și, recunosc, mi-aș dori o continuare. Am aflat ce reprezintă informațiile false, cum are loc manipularea și dezinformarea. Mă voi strădui să transmit cunoștințele acumulate populației de etnie romă din sat”.
Ana Mazic, s. Cinișeuți, r-nul Rezina, mediatoare comunitară:
Atelierul la care am participat este foarte util și important pentru activitatea mea de mediatoare comunitară. Am învățat cum să mă documentez eficient, cum să fiu mai bine și corect informată. Am înțeles cum aș putea să-i ajut pe beneficiari atunci când se vor confrunta cu anumite probleme legate de informare sau comunicare. În Republica Moldova avem încă mult de lucru la capitolul cultură media, dar grație unor astfel de discuții vom reuși să progresăm”.
Elena Rădiță, or. Râșcani, mediatoare comunitară:
Rețelele sociale joacă un rol important în viața noastră. O bună parte din persoanele pe care le cunosc se informează preponderent de pe aceste rețele. Dar aici, după cum am aflat, circulă cele mai multe informații îndoielnice, neverificate. Voi atenționa oamenii cu care interacționez să nu cadă în plasa știrilor false. De asemenea, le voi spune mai întâi să se informeze, să atragă atenția la ceea ce este scris în știre și abia apoi să distribuie dacă sunt siguri de veridicitatea informației”.
Evenimentul a fost desfășurat în parteneriat cu Asociația Națională a Mediatorilor Comunitari (ANMC).
Atelierul de educație media a fost organizat în cadrul proiectului „Promovarea coeziunii sociale în Moldova prin încurajarea incluziunii și diminuarea discriminării”, desfășurat de Centrul pentru Jurnalism Independent în cadrul programului „Inițiativă Comună pentru Oportunități Egale – Faza II”, implementat cu suportul Guvernului Elveției.