A fost lansat documentul strategic care vizează integrarea conceptelor de educație media în cadrul disciplinelor de bază

Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), în colaborare cu DW Akademie și cu suportul experților din Ucraina, Lituania, România și Republica Moldova, a elaborat și lansat un document strategic (Foaie de parcurs) care stabilește etapele pe care trebuie să le parcurgă țara noastră pentru a integra conceptele de educație media în cadrul disciplinelor de bază.  Documentul a fost prezentat miercuri, 14 septembrie 2022, în cadrul unei ședințe online.

Foaia de parcurs reprezintă un efort comun al experților din Ucraina, Lituania, România și Republica Moldova, întruniți în cadrul unui Grup de lucru la care s-a examinat experiența acestor țări în materie de integrare a conceptelor de educație media în aria curriculară. Prima ședință a Grupului de lucru a avut loc pe 8 iunie 2022, aceasta fiind urmată de consultări individuale cu experți din Ucraina, România și Lituania. Lidera Grupului de lucru, Natalia Grîu, una dintre autoarele manualelor de Educație pentru media, a sintetizat informațiile, le-a inclus într-un  document strategic și pornind de la aceste experiențe a creionat etapele pe care trebuie să le parcurgă și Republica Moldova în acest sens.

Directoarea executivă a CJI, Nadine Gogu, a remarcat în debutul ședinței că CJI a păstrat în Strategia sa pentru următorii ani obiectivul de a promova educația media. „Respectiv, pentru noi este foarte important să știm ce ne așteaptă în continuare pe acest segment. Cu siguranță, va fi mult de lucru în perioada ce urmează, dar sperăm că vom avea același succes pe care l-am înregistrat atunci când am demarat procesul de introducere a cursului opțional Educație pentru media în școală”, a menționat Nadine Gogu.

Olena Ponomarenko, directoare de programe în Moldova la DW Akademie, a precizat că deși discuțiile din cadrul Grupului de lucru vizează un aspect nou – cel de integrare a conceptelor de educație media în alte discipline, asta nu înseamnă că efortul depus până acum a fost unul în zadar. „Dimpotrivă, profesorii care predau Educația pentru media au deja o anumită experiență cum pot fi integrate conceptele media în cadrul disciplinelor lor. Aceasta este o experiență extrem de utilă, care va putea fi valorificată în noul proces pe care l-am lansat”, a spus Olena Ponomarenko.

Marcela Adam, secretara Comisiei parlamentare cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, și-a exprimat speranța că efortul experților naționali și internaționali, care au lucrat la elaborarea Foii de parcurs, va fi apreciat la justa valoare. „Evenimentele din ultima perioadă ne arată la ce provocări este supusă astăzi societatea din întreaga lume. Prin urmare, în aceste circumstanțe, educația media este cea care ne determină să gândim critic și ne permite să înțelegem unde este adevăr și unde este fals. Scopul nostru comun este să educăm o societate care gândește critic”, a evidențiat parlamentara.

Membrii grupului de lucru din partea Ucrainei au fost Oksana Voloshenyuk, Academia Presei Ucrainene, Irina Staraghina, autoarea programelor educaționale pentru tineri, și Ruslan Shalamov, profesor universitar, autor de manuale. România a fost reprezentată în cadrul Grupului de lucru de directoarea executivă a Centrului pentru Jurnalism Independent de la București, Cristina Lupu, iar Lituania – de managerul proiectului Educație pentru media în această țară, Arminas Varanauskas.

Foaia de parcurs a fost prezentată de Natalia Grîu, care a precizat că etapele de dezvoltare ale documentului au vizat trei pași importanți – etapa de cercetare, de elaborare a documentului propriu-zis și etapa finală – cea de consultate și validare. „În cadrul activității Grupului de lucru am putut beneficia din plin de experiența colegilor din țări apropiate de noi ca și parcurs social, economic, dar și ca trecut istoric. Am analizat cadrul curricular din aceste state, modul în care s-a realizat integrarea educației media în aria curriculară, formarea pedagogilor și, desigur, colaborarea intersectorială”, a menționat lidera Grupului de lucru.

Documentul presupune un șir de etape care vizează integrarea curriculară a educației media în următorii trei ani, iar printre cele mai importante se numără elaborarea unui studiu privind nivelul de integrare a educației media în Curriculumul Național pentru generația 2018-2019, elaborarea studiului privind reflectarea descriptorilor de competență media în manualele școlare, pilotarea Metodologiei privind integrarea activităților de educație media în învățământul primar, gimnazial și liceal, dar și a resurselor didactice în instituțiile învățământ general din 5 raioane. De asemenea, documentul stabilește revizuirea celor trei curricula pentru disciplina opțională Educație pentru media, dar și introducerea rubricii Educație pentru media în grila televiziunii publice Moldova 1 și consolidarea acesteia la Radio Moldova.

În rezultatul prezentării Foii de parcurs, Valentin Crudu, șeful Direcției învățământ general din cadrul Ministerului Educației și Cercetării, s-a arătat deschis ideii de a integra conceptele de educație media în cadrul altor discipline, pornind de la experiența Ucrainei, României și Lituaniei în acest sens. „Bănuiesc că pentru următorul an de studii am putea pregăti terenul pentru a pilota într-un anumit număr de școli integrarea conceptelor de educație media. Până atunci însă trebuie să decidem pentru care treaptă de școlaritate vrem să introducem aceste modificări, în cadrul căror discipline și pentru care module. Consider că este o inițiativă bună și nu cred că colegii mei de la minister s-ar împotrivi”, s-a arătat convins Valentin Crudu.

La eveniment au participat și un grup de profesori și profesoare, care predau disciplina opțională Educație pentru media, care și-au manifestat deschiderea în raport cu noua inițiativă, cea de integrare curriculară a educației media.

Perioada de implementare a Foii de parcurs este 2023-2025. Documentul va fi ajustat cu ultimele propuneri venite în cadrul ședinței finale a Grupului de lucru, după care va fi expediat Ministerului Educației și Cercetării.

Grupul de lucru este creat în cadrul proiectului „Consolidarea competențelor de educație media în Republica Moldova”, cu susținerea Deutsche Welle Akademie și cu suportul financiar al Ministerului Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare din Germania (BMZ), în parteneriat cu Ministerul Educaţiei şi Cercetării al Republicii Moldova.

Loading

Share This

Copy Link to Clipboard

Copy