A șasea ediție a Expoziției World Press Photo la Chișinău a fost vizitată de circa 3000 de persoane
Expoziția Internațională World Press Photo, găzduită tradițional de Muzeul Național de Istorie a Moldovei, a adunat circa 3000 de vizitatori pe parcursul celor trei săptămâni de aflare la Chișinău. Evenimentul a fost organizat de Fundația World Press Photo din Olanda în parteneriat cu Centrul pentru Jurnalism Independent, în perioada 9-30 noiembrie 2022. Expoziția a fost susținută financiar de Oficiul Ambasadei Regatului Țărilor de Jos la Chișinău.
Desfășurată sub genericul „Istorii care contează”, expoziția a fost lansată pe 9 noiembrie, în cadrul unui eveniment la care au participat jurnaliști, diplomați și reprezentanți ai societății civile. Timp de trei săptămâni expoziția a fost vizitată de circa 3000 de persoane.
Mariana Tabuncic, manageră de program CJI, afirmă că expoziția a devenit deja o tradiție în Republica Moldova, publicul având șansa să se conecteze la istorii, fapte și întâmplări care au loc în diverse colțuri ale lumii.
„De șase ani, Moldova se află în circuitul internațional al acestei prestigioase expoziții, care anual este montată în aproape 100 de spații expoziționale din întreaga lume. Ne bucurăm că suntem contemporanii expoziției World Press Photo și avem posibilitatea prin intermediul acesteia să călătorim în cele mai îndepărtate colțuri ale lumii. De asemenea, ne bucurăm să vedem în fiecare an un număr tot mai mare de vizitatori care trec pragul muzeului pentru a admira cele mai frumoase fotografii și a citi cele mai impresionante istorii din spatele acestora. CJI este onorat să fie partenerul Fundației World Press Photo în această frumoasă călătorie prin lume”, a menționat Mariana Tabuncic.
Alexandru Argint, directorul adjunct al Muzeului Național de Istorie a Moldovei, susține că „expoziția World Press Photo 2022, ca și în anii anteriori a reprezentat o frumoasă provocare, atât pentru muzeu, cât și pentru vizitatorii lui”.
„Publicul larg a admirat fotografiile expuse, a discutat pe marginea subiectelor abordate în istoriile prezentate, și-au ales lucrările preferate și au plecat cu o altă viziune despre lume, despre valori și despre problemele cu care se confruntă planeta. În perioada 9-30 noiembrie cu aceste adevărate opere de artă contemporană au interacționat 2979 vizitatori, dintre care: 216 preșcolari, 812 elevi, 353 studenți și 1598 adulți, geografia acestora fiind diversă și variată. Muzeul Național de Istorie a Moldovei este onorat să găzduiască cinci ediții ale acestui frumos proiect și este deschis pentru noi colaborări”, a spus Alexandru Argint.
Câștigătorii concursului World Press Photo 2022 prezintă istorii ce cuprind un spectru larg de probleme – de la efectele incontestabile ale crizei climatice sau mișcările pentru drepturile civile și dreptul privind accesul la educație, până la păstrarea practicilor și identității indigene.
Anul acesta, din 64.823 de lucrări expediate la concurs de 4.066 fotografi din 130 de țări din întreaga lume au fost selectați 24 de câștigători regionali și 4 câștigători globali din 23 de țări: Argentina, Australia, Bangladesh, Brazilia, Canada, Columbia, Ecuador, Egipt, Franța, Germania, Grecia, India, Indonezia, Japonia, Madagascar, Mexic, Nigeria, Olanda, Norvegia, Palestina, Rusia, Sudan și Tailanda.
Start competiției World Press Photo, ediția 2023
Pe 1 decembrie 2022, Fundația World Press Photo a lansat concursul pentru ediția din 2023 a expoziției. Fotografii profesioniști din Republica Moldova pot participa la această competiție internațională, expediind dosarul până pe data de 10 ianuarie 2023. Mai multe detalii despre condițiile de participare și categoriile concursului pot fi găsite accesând acest link: https://www.worldpressphoto.org/contest/2023
Expoziția anuală internațională World Press Photo este itinerantă în întreaga lume. Aceasta este montată în aproape 100 de spații din circa 45 de țări și este vizitată de peste 4 milioane de persoane la fiecare ediție.
Expoziția a fost organizată de Fundația World Press Photo din Olanda în parteneriat cu Centrul pentru Jurnalism Independent, cu suportul Oficiului Ambasadei Regatului Țărilor de Jos la Chișinău.