Agenda lunii aprilie 2024
În luna aprilie, Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și-a planificat o agendă cu diverse activități, prin care își propune să promoveze Educația pentru media în școală, dezvoltând competențe media profesorilor și profesoarelor de la treapta de liceu, dar și să aprecieze eforturile jurnaliștilor și fotojurnaliștilor care explorează tematica drepturilor omului în materialele lor jurnalistice.
În următoarele zile, juriul va analiza dosarele recepționate pentru cea de-a IV-a ediție a concursului Tulip Press Awards. Competiția are drept scop să susțină eforturile jurnaliștilor/jurnalistelor în domeniul promovării drepturilor omului. Concursul se desfășoară la trei secțiuni: Video, Presa online/Presa scrisă și Fotografie.
Pe 12-14 aprilie și, respectiv, 19-21 aprilie, CJI va organiza la Chișinău două instruiri în domeniul Educației pentru media, pentru profesorii și profesoarele care predau la treapta de liceu. Scopul formării este de a dezvolta competențele media ale profesorilor care, ulterior, prin predarea disciplinei Educație pentru media în școală, vor ajuta elevii să devină consumatori de informație avizați și responsabili.
Pe data de 23 aprilie, în cadrul Programului privind integrarea conținuturilor de educație media în cadrul disciplinelor școlare de bază, pe care îl desfășoară CJI și Ministerul Educației și Cercetării, în parteneriat cu DW Akademie, va avea loc o activitate de follow-up. În cadrul acesteia, profesoarele, împreună cu experții locali și internaționali, vor face un schimb util de experiență și vor evalua eficiența Programului la limba română, în clasa a VI-a, pentru anul de studii 2023-2024.
Pagina Media Azi va oferi informații relevante din domeniul mass-media, inclusiv noutăți și actualități ce vizează spațiul informațional din țara noastră, precum și o analiză în care jurnalista Renata Lupăcescu explorează rolul mass-mediei în incluziunea refugiaților în Republica Moldova.
Tradițional, platforma Mediacritica va urmări cum sunt respectate în presă regulile jurnalismului corect și echidistant și va semnala derapajele instituțiilor de presă de la normele deontologice. Iar corectitudinea informării la postul public regional de televiziune din Găgăuzia – Gagauziya Radio Televizionu (GRT) – va fi abordată printr-un studiu de caz.
Departamentul juridic va continua să urmărească situația legislativă din sfera mass-media, va oferi consultații juridice gratuite jurnaliștilor și instituțiilor media. De asemenea, va continua întreținerea rubricii „Juristul presei”, de pe portalul Cji.md, oferind răspunsuri la întrebările juridice ale jurnaliștilor.
Vă încurajăm să fiți parte a evenimentelor noastre. Pentru a fi la curent cu activitățile desfășurate de CJI, accesați paginile noastre: www.cji.md, www.media-azi.md, www.mediacritica.md, www.moldova-azi.md. De asemenea, ne găsiți pe Facebook – Centrul pentru Jurnalism Independent Moldova, Media Azi și Mediacritica; Twitter, Telegram și Instagram.
Activitățile CJI sunt susținute financiar în principal de către Deutsche Welle Akademie/ Ministerul Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare din Germania, USAID, UK, Internews, Ambasada SUA la Chișinău, Fundația Soros-Moldova, Guvernul Elveției, Ambasada Regatului Ţărilor de Jos la Chișinău, Suedia, Uniunea Europeană și Institutul pentru Raportare despre Război și Pace (IWPR).