Agenda pentru luna septembrie

În prima lună de toamnă, Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) va lansa în premieră laboratorul multimedia „Inovație pentru incluziune” – o platformă de comunicare și interacțiune dintre media și grupurile vulnerabile și/sau marginalizate pentru a spori într-o manieră inovativă vizibilitatea celor din urmă în societate. De asemenea, CJI va lansa a treia ediție a concursului „Educație pentru media – prioritate în școala mea” și va organiza o instruire privind libertatea de exprimare și accesul la informația de interes public. Pentru a fi la curent cu alte activități interesante desfășurate pe parcursul lunii septembrie, vă invităm să urmăriți agenda CJI.

  • Pe 9 septembrie, CJI organizează în or. Taraclia o întâlnire cu directorii și directorii adjuncți ai instituțiilor cu predare în limba rusă din sudul țării. Împreună cu Natalia Grîu, una dintre autoarele manualelor de Educație pentru media, ne propunem să discutăm cu administrațiile școlilor de limbă rusă din sudul țării despre importanța educației media în secolul XXI, încurajând astfel cât mai multe instituții școlare de limbă rusă să preia disciplina opțională Educație pentru media.
  • Pe 14 septembrie, CJI va desfășura o masă rotundă, în format online, cu genericul „Perspective de integrare curriculară a educației pentru media”. La eveniment va participa Grupul de experți naționali și internaționali din Ucraina, România și Lituania care a dezvoltat un document conceptual (Road Map) cu recomandări pentru Ministerul Educației și Cercetării și alți actori-cheie responsabili de promovarea educației media.
  • Pe 15-16 septembrie, CJI organizează în premieră laboratorul multimedia „Inovație pentru incluziune” – o platformă de comunicare și interacțiune menită să consolideze dialogul dintre media și grupurile vulnerabile și/sau marginalizate, categoriile minoritare și să sporească vizibilitatea acestora în societate de o manieră inovativă, interesantă și accesibilă pentru diverse categorii de public. Trei echipe vor fi desemnate câștigătoare și vor beneficia de premii sub formă de granturi de 1.500 de euro fiecare, acordate pentru finalizarea ulterioară a proiectelor. Detalii despre eveniment găsiți aici.
  • Pe 23 septembrie, CJI invită jurnaliștii din Republica Moldova să participe la o instruire privind libertatea de exprimare și accesul la informația de interes public. De ani, jurnaliștii din Republica Moldova – fie că reprezintă presa națională, fie pe cea locală/regională – se confruntă cu numeroase bariere în accesarea informației de interes public sau devin ținta litigiilor de defăimare intentate de protagoniștii materialelor jurnalistice. Mai multe detalii despre eveniment și modalitatea de înregistrare găsiți aici.
  • În a doua jumătate a lunii septembrie, CJI va lansa a treia ediție a concursului „Educație pentru media – prioritate în școala mea”. În competiție vor fi invitate să participe atât instituții de învățământ preuniversitar în care în anul de studii 2022-2023 se predă disciplina opțională Educație pentru media, cât și instituții în care această disciplină nu este predată deocamdată. În total, vor fi selectate 12 instituții care, pe parcursul anului de studii 2022-2023, vor organiza diverse activități de educație media pentru a promova gândirea critică în societate.
  • Pe Media Azi în această lună veți putea citi un comentariu despre provocările cu care s-au ciocnit unii radiodifuzori din diferite regiuni ale țării odată cu trecerea definitivă la televiziunea digitală, semnat de Renata Lupăcescu. Nu ratați nici noile ediții ale emisiunii Media Azi, în care vom aborda probleme actuale din presă.
  • La Mediacritica continuăm să scoatem în vileag abaterile unor instituții media atunci când informează la subiecte de interes public. În două studii de caz vom arăta cum mai multe portaluri de știri au scris despre Ziua Independenței și Ziua Limbii Române, iar alte analize vor avea în vizor cum informează eleviziunile despre cele ai importante evenimente. Nivelul încrederii cetățenilor în presă este tema comentariului lunii, semnat de Diana Railean.
  • În următoarea ediție a Podcastului cuMINTE, moderatoarea Ana Sârbu și invitații săi vor încerca să explice ce înseamnă omisiunea și cât de periculoasă este această tehnică de manipulare. Vă îndemnăm să ne urmăriți peMediacriticaGoogle PodcastsApple Podcasts și SoundCloud.
  • În perioada 1-12 septembrie, la Școala de Jurnalism din Moldova vor continua înscrierile pentru anul de studii 2022-2023, iar pe 12 septembrie va fi dat start anului academic 2022-2023. Proaspeții studenți înmatriculați la Școală vor studia pe parcursul lunii septembrie cursurile Fact-checking, Ştirea şi reporteria, Interviul. În premieră, studenții vor urma și un curs de acordare a primului ajutor medical – First Aid. De asemenea, studenții, absolvenții și jurnaliştii sunt invitați pe 12 septembrie la un Training pe Cyber Security, iar pe17-18 septembrie studenții şi instructorii Şcolii vor participa la un teambuilding comun.

Pentru a fi la curent cu activitățile desfășurate de CJI, accesați pagina noastră – www.cji.md. De asemenea, ne găsiți pe Facebook – Centrul pentru Jurnalism Independent MoldovaMedia Azi și MediacriticaTwitterTelegram și Instagram.

Activitățile CJI sunt susținute financiar în principal de către Deutsche Welle Akademie/ Ministerul Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare din Germania, USAID, UK, Internews, Ambasada SUA la Chișinău, Fundația Soros-Moldova, Oficiul Ambasadei Regatului Ţărilor de Jos la Chișinău, Suedia, Uniunea Europeană, Black Sea Trust, proiect al Fondului German Marshall al Statelor Unite, Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) și Institutul pentru Raportare despre Război și Pace (IWPR).

 

Loading

Share This

Copy Link to Clipboard

Copy