Alți 60 de angajați și angajate din sistemul educațional din mun. Chișinău au învățat cum să evite dezinformarea și să aibă o relație eficientă cu presa

Cum abordăm critic informația? Care sunt caracteristicile spațiului informațional al Republicii Moldova în context regional? Cum asigurăm transparența activității instituțiilor educaționale? Ce fel de informații furnizăm publicului privind activitatea și politicile educaționale ale instituțiilor de învățământ? Aceste subiecte au fost discutate în cadrul unui atelier de formare și informare organizat pe 27 februarie în incinta Liceului Teoretic „George Meniuc” din capitală. La eveniment au participat 60 de angajați și angajate din sistemul educațional din mun. Chișinău, reprezentând diverse instituții de învățământ preșcolar și preuniversitar.

Atelierul a fost desfășurat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) în parteneriat cu Direcția Generală Educație, Tineret și Sport (DGETS) a mun. Chișinău.

În debutul atelierului, Ina Grejdeanu, directoare de dezvoltare strategică a CJI, a menționat că subiectele legate de dezinformare și promovare a gândirii critice sunt astăzi extrem de importante având în vedere avalanșa de informații la care suntem expuși zilnic. „Noi, la CJI, realizăm diverse programe media pentru jurnaliști, dar de 10 ani desfășurăm și activități pentru cei care consumă produse media. În acest sens, la CJI am elaborat și un portofoliu bogat de resurse de educație media, care să ajute cetățenii să înțeleagă mai bine modul în care trebuie să fie consumată informația”, a spus Ina Grejdeanu.

Andrei Pavaloi, șef-adjunct al Direcției Generale Educație, Tineret și Sport din cadrul mun. Chișinău, a apreciat importanța comunicării eficiente cu publicul a instituțiilor educaționale. „Este necesar să înțelegem că lucrurile bine făcute trebuie bine comunicate. Atât timp cât faci lucruri  frumoase, dar nu le comunici publicului nu ai cum să-ți crezi o imagine în societate. Rezultatele  transmise către comunitatea educațională, către societate, sunt o reflecție a activității dvs. În instituțiile educaționale se depune mult efort, iar acest efort urmează a fi promovat. Pentru asta trebuie să știm cum să comunicăm corect cu publicul”, a precizat Andrei Pavaloi.

Experta Viorica Zaharia, președinta Consiliului de Presă, a făcut o prezentare generală a spațiului informațional al Republicii Moldova și a contextului regional, prezentând elemente ale războiului informațional și ale dezinformării. „Este foarte important să ajutăm consumatorii de media să navigheze în acest volum imens de informații. Acum un deceniu, datele arătau că oferta globală de informații crește anual cu 5%. În prezent, însă, odată cu dezvoltarea tehnologiilor informaționale, volumul de informații este și mai mare. De aceea, în ultimii ani se depun eforturi considerabile pentru a ajuta consumatorul de media cum să se comporte în spațiul virtual și cum să se orienteze în acest volum mare de informație. Prin tot ceea ce facem, noi promovăm gândirea critică și vigilența consumatorului de media”, a menționat experta, precizând că „în timpul alegerilor dezinformarea este mai periculoasă, iar consumatorul de media este și mai vulnerabil la dezinformare”.

Aliona Delinschi, șefa Secției comunicare și relații publice a DGETS, a menționat rolul unei comunicări profesioniste în cultivarea și fortificarea imaginii instituțiilor educaționale, oferind un șir de sugestii și recomandări pentru ca comunicarea cu publicul să fie cât mai eficientă. „Managerii instituțiilor educaționale trebuie să comunice inteligent cu presa, în special în situații de criză. Fără a oferi prea multe detalii, în orice circumstanțe trebuie să fiți ghidați de interesul suprem al copilului. În același timp, trebuie să fiți conștienți de faptul că administrația instituției de învățământ trebuie să permită reprezentanților mass-media să-și îndeplinească rolul de informare a opiniei publice. Cadrelor didactice le revine obligația ca, în cadrul comunicării cu mass-media, să nu admită revictimizarea, stigmatizarea sau discriminarea sub orice formă”, a mențioant Aliona Delinschi.

Reprezentanții instituțiilor educaționale au recunoscut că subiectele discutate sunt extrem de importante, atât pentru a dezvolta o societate care gândește critic, cât și pentru a avea o comunicare eficientă cu presa, în particular, și societatea, în general.

Natalia Vîsotina, directoarea Liceului Teatral Orășenesc „Iurie Harmelin”:

Am beneficiat astăzi de o formare consistentă, pentru că în ultima perioadă observăm foarte multă dezinformare, transmisă inclusiv prin intermediul elevilor, părinților, dar și a profesorilor. Misiunea noastră este să ajutăm elevii să perceapă corect informația din spațiul public. Este important ca în societate să nu existe stare de panică, iar acest lucru este legat, inclusiv, de informațiile care se distribuie fără a fi analizate în prealabil.

Emilia Slavenschi, directoarea Liceului Teoretic „Iulia Hasdeu”, mun. Chișinău:

În calitate de manageri ai instituțiilor de învățământ este important să ne asigurăm că elevii noștri nu cad în plasa manipulării și dezinformării. Pentru asta este nevoie să ajutăm elevii să perceapă corect informația și să-și dezvolte capacitățile de analiză și gândire critică.

Esmeralda Bejenari, directoarea Gimnaziului cu Profil Teatral „Ion Luca Caragiale”:

Am beneficiat de o instruire importantă, am aflat lucruri utile și clar explicate, care ne vor ajuta să avem o comunicare eficientă cu publicul, dar și să ajutăm elevii noștri să perceapă informația cu discernământ.

Ana Vartic, directoarea Liceului Teoretic „George Meniuc”:

Ne bucurăm că am fost gazda unei sesiuni de formare și informare a publicului în ceea ce privește modul de comunicare a instituțiilor de învățământ. O instituție școlară trebuie să fie transparentă în tot ceea ce face, iar informațiile pe care le distribuie trebuie să fie clare și bine prezentate. Pentru asta însă este nevoie de cunoștințe și ne bucurăm că astăzi am învățat cum să stabilim o comunicare eficientă cu publicul.

Atelierul a fost organizat în cadrul proiectului „Consolidarea rezilienței societății la dezinformare prin conținut media profesionist și instrumente inovatoare”, implementat de Centrul pentru Jurnalism Independent cu sprijinul Institutului pentru Raportare despre Război și Pace (IWPR), în perioada august 2023-februarie 2024.

Loading

Share This

Copy Link to Clipboard

Copy