Ce presupune noul mecanism de suspendare și revocare a licențelor posturilor TV?
Întrebare: La data de 29 decembrie 2023, a fost publicată decizia prin care Consiliul pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță națională (în continuare – „Consiliul”) a suspendat licențele de emisie a posturilor de televiziune – anterior vizate în dispozițiile[1] de suspendare ale Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE). Potrivit documentului, restricțiile au fost impuse „pentru perioada necesară furnizării unor informații și acte”, cerute pentru că autoritatea ar fi constatat că cele șase instituții media au realizat „investiții în domenii de importanță pentru securitatea statului”.
Ce presupune acest mecanism? Cum și când are loc suspendarea sau retragerea licenței de emisie?
Răspuns: Mecanismul de suspendare în afara stării de urgență a licențelor posturilor TV a fost legiferat printr-un proiect de lege votat și promulgat la data de 22 decembrie și, respectiv, publicat la 23 decembrie 2023. Inițial, proiectul vizat prevedea o serie de intervenții pe mai multe acte normative, urmărind scopul „asigurării integrității și funcționalității pieței energiei electrice”. Acesta a fost consultat și avizat de autoritățile relevante în perioada lunilor august-noiembrie 2023 și votat în prima lectură.
La data de 18 decembrie 2023, cu patru zile înainte de votul final, proiectul de lege menit să asigure „integritatea și funcționalitatea pieței energiei electrice” a fost completat cu un amendament. Articolele propuse, care au intervenit pe ultima sută de metri, conțineau mecanismul de suspendare și de retragere a licențelor posturilor de televiziune în afara stării de urgență. Acestea au fost votate, în lectură finală, fără să fie supuse consultărilor publice.
Suspendarea sau retragerea licenței de emisie reprezintă o ingerință profundă în dreptul la libera exprimare. Până la apariția noului mecanism de sistare a actelor permisive ale furnizorilor de servicii media audiovizuale, legea permitea suspendarea forțată a licențelor de emisie doar în temeiul unei hotărâri judecătorești, fapt ce reprezenta o garanție suplimentară a legalității deciziilor autorităților.
În prezent, Legea privind mecanismul de examinare a investițiilor de importanță pentru securitatea statului permite Consiliului să suspende sau să retragă licența de emisie a posturilor TV în lipsa unei hotărâri din partea instanței de judecată.
Cum are loc acest lucru?
Orice investitor potențial, anterior efectuării activităților investiționale în domeniile de importanță pentru securitatea statului, între care domeniul audiovizual, este obligat să obțină de la Consiliu o aprobare prealabilă.
În perioada necesară furnizării informațiilor și examinării acestora în scopul emiterii aprobării prealabile sau a unui refuz, Consiliul este îndreptățit să sisteze temporar licențele posturilor TV. Deciziile emise în acest sens sunt executorii din momentul emiterii.
Dacă, în urma verificărilor realizate, Consiliul constată că există nereguli în investițiile realizate în cadrul unui post TV, acesta poate cere instituției media să înstrăineze acțiunile sau părțile sociale achiziționate ori să rezilieze anumite contracte. Atunci când postul TV nu se conformează, Consiliul poate decide ca licența de emisie a acestuia să fie retrasă.
[1] https://gov.md/sites/default/files/document/attachments/dispozitia_cse_nr.91_30.10.2023_1.pdf;