CJI a discutat perspectivele Educației pentru media cu administrațiile școlilor cu predare în limba rusă din nordul țării
De ce este importantă Educația pentru media, cum implementăm acest curs opțional în cadrul instituțiilor de învățământ, care sunt provocările, dar și perspectivele disciplinei după mai bine de doi ani de pandemie – toate aceste subiecte au fost discutate în cadrul unui atelier cu participarea a 23 de directoare și directoare adjuncte ale școlilor cu predare în limba rusă din nordul Republicii Moldova. Evenimentul a fost organizat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) pe data de 17 august 2022, la Bălți.
În debutul atelierului, Mariana Tabuncic, manageră de programe la CJI, a evidențiat eforturile instituției din ultimii ani pentru ca disciplina Educație pentru media să ajungă în școlile din Republica Moldova, inclusiv cele cu predare în limba rusă, iar Tatiana Plămădeală, specialistă în monitorizare și evaluare din cadrul Internews în Moldova a subliniat importanța culturii media pentru dezvoltarea unei generații care gândește critic.
Sesiunea a fost moderată de Natalia Grîu, una dintre autoarele manualelor de Educație pentru media, care a accentuat faptul că „media devine un factor important în procesul de educație”. Pe parcursul diverselor activități practice, Natalia Grîu a încercat să convingă participantele că în secolul XXI, când fluxul informațional este unul imens, iar dezvoltarea tehnologiilor informaționale impune o schimbare de atitudine față de procesul educațional, Educația pentru media reprezintă o necesitate.
În cadrul atelierului, Valentina Țurcan, directoarea Gimnaziului Slobozia-Chișcăreni din satul Chișcăreni, raionul Sângerei, și Svetlana Tatarciuc, directoarea adjunctă a Liceului „Al. Pușkin” din orașul Fălești, și-au împărtășit experiența de predare a disciplinei Educație pentru media în instituțiile lor de învățământ, dar și experiența de participare în cadrul concursurilor și activităților organizate de CJI.
Înainte de pandemie am participat la un program de formare în domeniul Educației pentru media, organizat de CJI tot la Bălți. Revenind în școală, a trebuit să explic colegilor, dar și părinților prin ce este valoros acest curs. De obicei, atunci când vreau să conving pe cineva despre importanța unui lucru, îi rog să bată din palme doar cu o singură mână. Putem bate din palme? Nu! Pentru a educa copilul la școală trebuie să batem din palme cu ambele mâini – unde o mână sunt părinții, iar cealaltă mână este școala, societatea. Am întrebat părinții dacă-și doresc ca copiii lor să se simtă în siguranță în spațiul online, să învețe să discearnă corect informațiile din spațiul public și, evident, răspunsul lor a fost pozitiv. Așa a început predarea disciplinei în școala noastră. Suntem recunoscători CJI și pentru faptul că, deși nu avem experiență în gestionarea proiectelor educaționale, în 2020 ni s-a oferit posibilitatea să participăm în cadrul primei ediții a concursului «Educația pentru media – prioritate în școala mea». La final, am fost printre câștigătorii concursului, iar școala noastră a fost dotată cu o tablă interactivă”, a povestit Valentina Țurcan.
De obicei, la treapta primară, cursurile opționale înseamnă în mare parte matematică aplicativă, iar eu, din fire, încerc să merg împotriva cursului apei. Nu am urmat programul de formare în domeniul Educației pentru media, dar în 2020 am fost impresionată de entuziasmul profesoarelor din cadrul liceului nostru care au participat la un program de instruire în acest sens. Anul trecut, când elevii mei au ajuns în clasa a treia, am decis să predau Educația pentru media. Tot atunci am fost selectați pentru participare la cea de-a doua ediție a concursului «Educația pentru media – prioritate în școala mea», oferindu-ni-se șansa de a organiza o serie de activități pe teme de educație media pe parcursul unui an. Practic tot liceul a fost implicat în acest concurs, iar entuziasmul elevilor a depășit așteptările noastre. Nici rezultatul nu s-a lăsat așteptat – am fost printre câștigătorii concursului, iar liceul nostru a fost dotat cu un colțișor de educație media. Concluzia la care am ajuns este că dacă dorești să faci ceva important și valoros, atunci trebuie să te implici cu tot sufletul și să-i motivezi și pe alții să te urmeze. Mă bucur că am reușit acest lucru în școala noastră, iar astăzi Educația pentru media este foarte apreciată de elevii și profesorii din cadrul liceului nostru”, a menționat Svetlana Tatarciuc.
Reprezentantele administrațiilor școlilor cu predare în limba rusă din nordul țării s-au convins cât este de important ca elevii să aibă o cultură media, motiv pentru care unii dintre ei au și luat deja decizia de a implementa cursul în instituțiile lor.
Ludmila Gurscaia, directoarea Liceului Teoretic „Lev Tolstoi” din orașul Glodeni, a rămas impresionată de cât de simplu, accesibil, interesant și concret pot fi demonstrate beneficiile cursului de Educație pentru media. „Noi avem o anumită experiență în predarea acestei discipline, dar, cu siguranță, ne dorim mai mult. Acum ne propunem să introducem cursul la toate cele trei trepte de învățământ. La prima ședință cu părinții din acest an de studii, dar și în cadrul Consiliului profesoral al liceului, vom aduce la cunoștința părinților și profesorilor avantajele și importanța acestei discipline. Astăzi, când creierul nostru este suprasolicitat de informații, suntem siguri că cursul va ajuta elevii să învețe cum să analizeze informațiile, cum să înțeleagă anumite procese și fenomene și cum să aplice eficient în practică cunoștințele acumulate”, a menționat directoarea liceului.
Natalia Pleșca, directoarea Gimnaziului Sturzovca din satul Sturzovca, raionul Glodeni, a precizat că a luat deja decizia ca în gimnaziul pe care îl conduce să fie predată disciplina Educație pentru media. „Este un curs foarte important, iar noi, profesorii, avem misiunea de a-i convinge și pe elevi de acest lucru. Plec de la această întâlnire cu ideea de a implementa în gimnaziul nostru cursul atât la treapta primară, cât și la cea gimnazială. Faptul că CJI oferă manuale gratuite este un plus incontestabil. Vom încerca să profităm de această oportunitate pentru a aduce Educația pentru media în școala noastră”, a spus directoarea.
Participantele la atelier au primit câte un set de manuale de Educație pentru media în limba rusă, pentru cele trei trepte de învățământ, pentru a putea analiza mai ușor posibilitatea introducerii cursului în școala lor. Directoarele și directoarele adjuncte, prezente la eveniment, au reprezentat școli cu predare în limba rusă din municipiul Bălți și raioanele Ocnița, Drochia, Fălești, Glodeni, Sângerei, Fălești, Florești.
Acest eveniment a fost organizat de Centrul pentru Jurnalism Independent în cadrul proiectului „Sporirea sprijinului pentru instituțiile media independente de limbă rusă și pentru eforturile în domeniul Educației media – etapa a II-a”, implementat de Internews în Moldova. Acest proiect este finanțat de către Ambasada Regatului Țărilor de Jos.