Concursul Podcastul cuMINTE, ediția 2024, și-a desemnat câștigătorii!

Concursul „Podcastul cuMINTE te provoacă să gândești critic”, desfășurat pentru al doilea an consecutiv, și-a desemnat câștigătorii. Evenimentul a fost organizat la Chișinău pe 17 februarie 2024 de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI).

Competiția a reunit 25 de elevi și eleve din clasele IX-XII, din mai multe localități ale țării, care și-au testat cunoștințele de educație media în cadrul a trei etape, oferind răspunsuri la întrebări ce vizează tematica Podcastului cuMINTE: Ce este gândirea critică?; Ce reprezintă propaganda informațională?; Cum funcționează tehnicile de manipulare?; Care sunt cele mai noi metode de dezinformare?; Cum funcționează teoriile conspirației? etc.

În cadrul rundei finale participanții au avut de susținut un discurs, cu o durată de 1:30 minute, la una din cele din cele trei teme propuse:

  • 5 argumente de ce tinerii și tinerele ar trebui să asculte Podcastul cuMINTE
  • 5 argumente prin care să-i convingă pe colegii lor de importanța predării disciplinei opționale Educație pentru media în școală
  • 5 argumente de ce trebuie să ai gândire critică și să consumi informațiile în mod responsabil

La final, juriul a desemnat trei câștigători care au primit, în calitate de premiu, câte un laptop:

  • David Daranuța, elev în clasa a XII-a la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu”, mun. Chișinău
  • Alexandrina Sandu, elevă în clasa a X-a la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu”, mun. Chișinău
  • Cătălina Olievschi, elevă în clasa a XII-a la Colegiul Agroindustrial din Rîșcani

De asemenea, juriul a oferit și șase mențiuni, pentru următorii participanți:

  • Alexandru Dîrțu, elev în clasa a X-a la Liceul Teoretic „Ion Creangă”, s. Hîrbovăț, r-nul Anenii Noi
  • Ludmila Casian, elevă în clasa a IX-a la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”, or. Leova
  • Valeria Grigoriev, elevă în clasa a IX-a la Gimnaziul „Olimp”, s. Puhăceni, r-nul Anenii Noi
  • Dorin Babencu, elev în clasa a X-a la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu”, mun. Orhei
  • Nelea Borcila, elevă în clasa a IX-a la Liceul Teoretic Ștefănești, s. Ștefănești, r-nul Florești
  • Cătălina Munteanu, elevă în clasa a X-a la Liceul Teoretic Doroțcaia, s. Doroțcaia, r-nul Dubăsari

„Subiectele legate de dezinformare mă preocupă în mod constant, iar atunci când am văzut anunțul pentru acest concurs am simțit că trebuie să particip. Am cunoscut aici persoane determinate de la care, cu siguranță, avem ce învăța”, a spus Cătălina Olievschi.

„Participarea la această competiție a reprezentat o oportunitate de a învăța și a face un schimb util de experiență cu colegii. M-am convins încă odată cât este de important să avem un podcast în domeniul educației media, așa cum este podcastul cuMINTE, care explică termeni complicați în cuvinte simple, pe înțelesul tinerilor”, a spus Alexandrina Sandu.

„A fost o zi reușită nu doar pentru că am câștigat, dar și pentru că am acumulat cunoștințe noi pe care le vom putea împărtăși unii cu alții”, a menționat David Daranuța.

Din componența juriului au făcut parte Nadejda Iacob, profesoară, Liceul „Ion Vatamanu”, mun. Strășeni, Victoria Coroban, jurnalistă, realizatoarea Podcastului „Laboratorul social”, Radio Europa Liberă, și Alexandru Ghețan, coordonator de proiecte, Centrul Media pentru Tineri.

Victoria Coroban a apreciat capacitățile participanților de a susține un discurs public și i-a îndemnat să-și dezvolte în continuare aceste abilități. Nadejda Iacob i-a felicitat pe elevi pentru „prezență, curaj, implicare și modul de a prezenta convingător ceea ce cunosc”, iar Alexandru Ghețan i-a îndemnat să disemineze informațiile acumulate în rândul semenilor lor, pentru că „informația este cel mai de preț bun și doar în acest mod vom putea construi o societate care gândește critic”.

Concursul „Podcastul cuMINTE te provoacă să gândești critic”, organizat al doilea an consecutiv, și-a stabilit drept scop să încurajeze tinerii să-și dezvolte abilitățile de gândire critică, pentru a-i ajuta să facă față avalanșei informaționale. „Concursul de anul trecut ne-a motivat și încurajat să ne mai aventurăm o dată. Deși sunt doar trei premii, este important să rețineți că participarea la această competiție este o experiență din care toți aveți de câștigat – și astăzi, și pe viitor”, a spus Ina Grejdeanu, directoare de dezvoltare strategică la CJI.

Podcastul cuMINTE este primul podcast de educație media din țară, lansat de CJI în 2020. Podcastul și-a propus să ghideze publicul în tot ce înseamnă dezinformare, manipulare și fake news. Toate edițiile de podcast pot fi găsite pe platforma Mediacritica, la rubrica Podcast cuMINTE. Începând cu luna noiembrie 2023, acesta este realizat cu sprijinul Institutului pentru Raportare despre Război și Pace (IWPR).

Concursul a fost organizat în cadrul proiectului „Consolidarea rezilienței societății la dezinformare prin conținut media profesionist și instrumente inovatoare”, implementat de Centrul pentru Jurnalism Independent cu sprijinul Institutului pentru Raportare despre Război și Pace (IWPR), în perioada august 2023-februarie 2024.

Loading

Share This

Copy Link to Clipboard

Copy