De șase ani, disciplina Educație pentru media este parte a programei școlare
Anul de studii 2022-2023 este al șaselea an în care disciplina Educație pentru media este predată în școlile din Republica Moldova. De șase ani susținem profesorii și profesoarele să fie parte a inițiativei prin care promovăm consumul conștient de informații și importanța unei culturi media care să corespundă cerințelor și provocărilor secolului XXI.
În șase ani, am reușit să ne facem tot mai mulți aliați în rândul profesorilor elevilor și părinților, care au conștientizat că educația media este, într-adevăr, o necesitate.
În anul 2022, Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) a organizat alte patru programe de formare în domeniul educației media și a instruit 73 de profesori și profesoare, majorând numărul acestora până la 606 de persoane. Astfel, profesorii care predau în limbile română şi rusă de pe întreg teritoriul ţării și-au dezvoltat competenţele media pentru a putea ulterior contribui la formarea culturii media a elevilor.
În anul de studii 2022-2023, 131 de pedagogi care și-au dezvoltat competențe media în ultimii ani predau disciplina opţională Educație pentru media unui număr de 4,319 elevi din 175 de clase din 105 şcoli de pe întreg teritoriul ţării. Dintre acestea, 86 de școli sunt cu predare în limba română și 19 cu predare în limba rusă. Cei mai mulți elevi care studiază disciplina sunt din Chișinău – 1530, urmați de cei din Căușeni – 148, Ștefan Vodă – 147 și Orhei – 126.
În același timp, numărul pedagogilor care interacţionează cu domeniul este mult mai mare, având în vedere că manualele de Educaţie pentru media sunt folosite ca materiale didactice şi în cadrul altor discipline şcolare sau opţionale, precum şi la orele de management al clasei.
Pentru a facilita procesul de predare a disciplinei Educație pentru media, CJI a elaborat manuale în limbile română și rusă pentru fiecare treaptă de învățământ – primară, gimnazială și liceală. De asemenea, CJI a elaborat o serie de materiale didactice online disponibile pe platforma Educaţia Mediatică.
Disciplina opţională Educaţie pentru media a fost introdusă în programul de studiu cu acordul Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării în anul de studii 2017-2018. Un an mai târziu, începând cu 1 septembrie 2018, cursul a început să fie predat şi la treapta gimnazială. Din 2019, deja al patrulea an consecutiv, disciplina opţională Educaţie pentru media se predă la toate cele trei trepte de învăţământ.
În perioada 2017-2022, 11,880 elevi de la toate treptele de învățământ au studiat disciplina opțională Educație pentru media.
Centrul pentru Jurnalism Independent organizează activităţi de educaţie media în cadrul proiectului „Consolidarea competențelor de educație media în Republica Moldova”, susţinut de Deutsche Welle Akademie şi finanţat de Ministerul Federal pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare din Germania, în cadrul proiectului „Presa în sprijinul democraţiei, incluziunii şi responsabilităţii în Moldova (MEDIA-M)”, realizat în parteneriat cu Internews şi finanţat de USAID, UK, în cadrul proiectului „Sporirea sprijinului pentru instituţiile media de limbă rusă independente şi pentru eforturile în domeniul Educaţiei media”, finanţat de Ministerul Afacerilor Externe al Regatului Țărilor de Jos, precum și în cadrul proiectului „Instrumente inovatoare de educație media pentru cetățeni bine informați”, implementat cu sprijinul Ambasadei Finlandei la București.