
Educația media este una dintre prioritățile Centrului pentru Jurnalism Independent. Din 2014, am depus eforturi constante pentru a contribui la dezvoltarea gândirii critice a elevilor, oferindu-le pe parcurs instrumente necesare pentru a discerne între adevăr și fals, între informare și dezinformare.
Am reușit să facem acest lucru, inițial prin lecții de educație media, iar ulterior prin includerea în programul școlar a disciplinei opționale Educație pentru media. Astfel, în 2017, CJI a lansat, cu acordul Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării, curriculumul cursului opţional Educaţie pentru media pentru clasele a III-a şi a IV-a. În acelaşi an, au fost instruiți în acest domeniu primii învățători și a fost tipărit primul lot de manuale de Educaţie pentru media. În 2018, cursul începe să fie predat şi la treapta gimnazială, în clasele a VII-a şi a VIII-a, iar din septembrie 2019 disciplina este predată la toate cele trei trepte de învăţământ – primară, gimnazială și liceală. Totodată, manualele și curricula au fost traduse în limba rusă și tot mai mulți învățători/învățătoare și profesori/profesoare din școlile cu predare în limba rusă au participat la instruirile organizate de CJI.
Disciplina opțională Educație pentru media își propune să dezvolte abilitățile de analiză și gândire critică ale elevilor față de mesajele transmise de media, să sporească capacitatea de a discerne între o informație veridică și manipulare, de a lua decizii și de a acționa în cunoștință de cauză.
În 2016 CJI a lansat portalul Mediacritica, o resursă online inedită, destinată să combată fenomenele propagandei și manipulării în presă și să dezvolte spiritul critic al consumatorilor de media din Republica Moldova. Actualizat tematic cu diverse materiale, tutoriale digitale și video explainere, portalul a devenit o resursă de referință în combaterea manipulării prin intermediul mass-media și promovarea gândirii critice. Iar în 2018 a fost lansată platforma Educația Mediatică, parte integrantă a portalului Mediacritica, dedicată în special elevilor, părinților și profesorilor. Aici internauții pot accesa resurse credibile, manualele Educație pentru media în format electronic, jocuri și quiz-uri despre educația mediatică.
Ne propunem și de acum încolo să „echipăm” consumatorii de media cu instrumentele necesare care îi vor ajuta să înțeleagă riscurile dezinformării și propagandei. Vom continua să implementăm diverse inițiative, menite să contribuie la formarea unui public avizat, conștient și responsabil.