Elevi și eleve de la treapta gimnazială și liceală au învățat cum să transforme o idee într-un material video de calitate
De ce îmi place Educația pentru media și cum putem crea conținut video de calitate care să reflecte această tematică? Subiectul a fost discutat de 20 de elevi și eleve din clasele gimnaziale și liceale, care au participat pe 15 octombrie 2022 la instruirea online „Cum transformăm o idee într-un material video de calitate?”. Participanții urmează să realizeze materiale video pentru a participa la concursul „De ce îmi place Educația pentru media?”. Instruirea și concursul sunt desfășurate de Centrul pentru Jurnalism Independent în contextul Săptămânii Educației Media în Moldova, organizată în perioada 19-25 octombrie 2022.
Natalia Gribineț-Strogoteanu, directoarea programului Educație Media de la Centrul Media pentru Tineri, a explicat elevilor care sunt elementele esențiale ale unui material video de calitate realizat cu camera telefonului mobil, cum să aleagă ideea-cheie și pe ce trebuie să pună accent pentru a spori impactul produsului final. Participanții au aflat care este importanța luminii, fundalului, compoziției, ce reprezintă regula treimii și cum pot spune o poveste în cinci cadre. O atenție deosebită a fost acordată importanței scenariului, pe parcursul instruirii elevii exersând scrierea unui scenariu pentru un material video.
„Dacă începi procesul de pregătire a materialului video cu un scenariu, atunci ai garanția unui video de calitate. Scenariul ne ajută să înțelegem ce vrem să spunem în material, ce secvențe să alegem pentru a ne spune povestea. Cert este că într-un video nu punem de toate. Selectăm o idee pe care o dezvoltăm și perfecționăm”, a spus formatoarea.
Participanții au discutat și despre cele mai accesibile programe de editare pentru smartphone-uri, cum ar fi Snapseed, Kinemaster, Quik sau Animated Drawings.
Elevii și elevele au menționat faptul că instruirea a fost interesantă, dinamică și a răspuns multor întrebări legate de crearea unui material video de calitate. Pentru Ina Bahîșova, elevă în clasa a 11-a la Liceul „Pan Halippa” din mun. Edineț, participarea a reprezentat o oportunitate de a-și perfecționa abilitățile de creare și editare video, dar și de a cunoaște noțiuni noi legate de educația media, cum ar fi clikbait-ul. Iulian Belenichi, elev în clasa a 11-a la Liceul ,,Mihai Eminescu” din Ungheni, spune că i s-a părut foarte interesantă regula celor cinci cadre, iar Damian Goncear, elev în clasa a 6-a la Liceul Teoretic Măgdacești, Criuleni, a rămas impresionat de posibilitățile de animație a conținutului video, oferite de unele platforme digitale.
După instruire, elevii și elevele au posibilitatea să participe la concursul de materiale video „De ce îmi place Educația pentru media?”. Aceștia trebuie să filmeze și să monteze un material video care să reflecte tema concursului.
Materialul poate fi pregătit de un singur elev sau de o echipă din cel mult trei elevi, iar durata video-ului nu poate depăși 1 minut. Materialul trebuie să reprezinte munca și ingeniozitatea elevului/ei și să nu fie un plagiat.
Produsul video trebuie prezentat în format .mp4. Încurajăm elevii să realizeze materiale video în diverse formate, care pot fi distribuite și promovate pe rețelele sociale.
Realizarea materialelor la tema „De ce îmi place Educația pentru media?” va ajuta elevii să conștientizeze rolul important pe care îl are Educația pentru media în secolul XXI. Participanții la concurs vor expedia pe adresa de email comunicare@ijc.md, până la data de 26 octombrie 2022:
- Materialul video anexat la mesaj;
- Titlul;
- Informații despre autor/i: numele, prenumele, instituția în care învață, clasa.
Regulamentul concursului poate fi consultat AICI.
Premii: Trei dintre cele mai ingenioase materiale vor fi distinse cu premii semnificative. Elevii pot posta materialele expediate la concurs pe paginile lor de Instagram sau Facebook folosind hashtagul #SEM2022.
Concursul este organizat în cadrul proiectului „Consolidarea competențelor de educație media în Republica Moldova”, implementat de CJI, cu susținerea Deutsche Welle Akademie și cu suportul financiar al Ministerului Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare din Germania (BMZ).