Expoziția World Press Photo a fost lansată la Chișinău: De șapte ani publicul poate afla istoriile celor mai impresionante fotografii care marchează omenirea

La Chișinău a fost lansată cea de-a șaptea ediție a expoziției internaționale World Press Photo, organizată de Fundația World Press Photo din Olanda în parteneriat cu Centrul pentru Jurnalism Independent și Agenția Piko Creative, cu suportul Ambasadei Regatului Țărilor de Jos la Chișinău. Expoziția a fost inaugurată la Muzeul Național de Istorie a Moldovei pe 15 noiembrie, iar imaginile câștigătoare ale celei mai prestigioase competiții fotografice din întreaga lume vor putea fi vizionate până pe 6 decembrie 2023.

La lansarea expoziției World Press Photo, desfășurată tradițional sub genericul „Istorii care contează”, au participat reprezentanți ai corpului diplomatic acreditați la Chișinău, jurnaliști, fotografi, studenți.

Maaike Keizer, șefa adjunctă a Ambasadei Regatului Țărilor de Jos la Chișinău, a apreciat faptul că de șapte ani publicul din Moldova se poate bucura de prezența acestei expoziții de renume mondial. „A devenit o frumoasă tradiție să aducem în fiecare an istorii din întreaga lume care au avut impact asupra publicului. Este o oportunitate să reflectăm asupra evenimentelor care au marcat anul 2022. Expoziția din acest an aduce în atenție consecințele tragice provocate de războiul de agresiune al Rusiei în Ucraina, care consolidează semnificația păcii în regiune. Expoziția se axează și pe istorii care reprezintă provocări ale drepturilor omului. Imaginile reflectă aceste provocări într-un mod care trezesc emoții puternice și, cu siguranță, nu lasă pe nimeni indiferent, creând o punte de comunicare directă cu vizitatorul. Expoziția, de asemenea, celebrează jurnalismul independent. Considerăm că presa independentă este unul dintre cei mai importanți piloni ai unei societăți democratice. Vocea presei libere nu trebuie doar auzită, ci și încurajată. Suntem recunoscători partenerilor noștri de la Centrul pentru Jurnalism Independent, Agenția Piko Creative și Fundația World Press Photo pentru organizarea acestei expoziții și mulțumim Muzeului Național de Istorie pentru găzduire”, a spus adjuncta misiunii.

Coordonatoarea Expoziţii World Press Photo, Olanda, Mariana Rettore Baptista, a avut o intervenție online în care a evidențiat că acest concurs este destinat fotografilor de presă profesioniști din întreaga lume, iar în fiecare an un juriu independent selectează câștigătorii din toate regiunile lumii.

„Cu imagini care impresionează vizual și reprezintă subiecte de știri din anul precedent, cele 24 de proiecte câștigătoare au fost alese din peste 60 de mii de imagini. Pe parcursul expoziției, veți descoperi povești care relatează diferite subiecte: de la războiul din Ucraina la efectele profunde ale crizei climatice; de la soluțiile creative pentru tranziția la zero emisii în Europa la proteste și rezistența femeilor în Iran. Fotografiile expuse au mai mult decât o putere vizuală: imaginile își propun, de asemenea, să se angajeze împreună cu societatea într-o schimbare, să se implice în promovarea libertății de exprimare și susținerea libertății presei, care sunt valori fundamentale pentru World Press Photo. Găzduindu-ne anual, Centrul pentru Jurnalism Independent susține puterea jurnalismului vizual de a promova valorile democratice. Suntem foarte mândri de această colaborare și este o mare onoare pentru noi să fim din nou în Moldova prin intermediul acestei expoziții”, a menționat Mariana Rettore Baptista.

Nadine Gogu, directoarea executivă a Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI), a subliniat importanța jurnalismului vizual în comunicare, inclusiv în comunicarea online.  „Astăzi, sub presiunea timpului și a vitezei cu care se derulează lucrurile pe rețelele sociale, suntem deseori în situația de galopa prin noianul de informații, informând-ne mai mult din titluri și lead-uri. Și doar poveștile ilustrate de imagini bune au puterea să ne oprească în loc, să ne facă să le privim, să reflectăm și chiar să acționam, atunci când putem, pentru a schimba lucrurile în bine”, a declarat directoarea CJI. Ea a menționat, de asemenea, că această expoziție este un omagiu adus curajului fotojurnaliștilor, care, deseori, se expun pericolelor pentru a scoate la suprafață adevărul și pentru a spune poveștile care, altfel, ar rămâne nevăzute sau neauzite.

Directorul Muzeului Național de Istorie, Eugen Sava, a apreciat valoarea expoziției World Press Photo, care de șapte ani ajunge la Chișinău. „Suntem onorați să găzduim cele mai bune fotografii ale anului precedent și să invităm vizitatorii să cunoască istoriile din spatele acestora. Ne bucurăm că în acest an expoziția va putea fi admirată și la Comrat, în premieră. Este foarte bine că arealul geografic nu se limitează nu doar la Chișinău. Ar fi bine ca în următorii ani expoziția să ajungă și în alte localități. Ușile Muzeului Național de Istorie sunt deschise pentru toți iubitorii de fotografie”, a spus directorul muzeului.

Imaginile câștigătoare ale World Press Photo 2023 atrag atenția asupra celor mai mari probleme cu care se confruntă astăzi omenirea – documentarea războiului din Ucraina și impactul războiului asupra civililor, protestele istorice în Iran, realitățile din Afganistanul controlat de talibani, numeroasele aspecte ale crizei climatice din țări precum Maroc, Australia, Peru, Kazahstan. Totodată, concursul accentuează importanța fotografiei de presă în întreaga lume.

Concursul World Press Photo 2023 s-a desfășurat în șase regiuni din întreaga lume – Africa, Asia, Europa, America de Nord și Centrală, America de Sud și Asia de Sud-Est și Oceania. Juriul a selectat în final 24 de câștigători regionali, dintre care au fost desemnați patru câștigători globali:

  • Fotografia Anului World Press Photo – „Atacul aerian asupra Maternității din Mariupol”, de Evgeniy Maloletka pentru Associated Press;
  • Istoria Anului World Press Photo – „Prețul păcii în Afganistan”, de Mads Nissen pentru Politiken/Panos Pictures.
  • Proiectul pe Termen Lung World Press Photo – „Battered Waters”, de Anush Babajanyan pentru VII Photo/National Geographic Society.
  • Format Deschis World Press Photo – „The Doors Don’t Know Me”, de Mohamed Mahdy.

Cei 24 de câștigători și șase mențiuni de onoare, ale căror fotografii reflectă istorii din primele linii de război, cultură, identitate, migrație, au fost selectați de un juriu independent dintr-un număr total de 60,448 de fotografii, expediate de 3,752 de fotografi din 127 de țări.

Câștigătorii regionali ai Concursului World Press Photo 2023 sunt 24 de fotografi din 23 de țări: Argentina, Armenia, Australia, Belgia, China, Danemarca, Ecuador, Egipt, Franța, Germania, Grecia, Iran, Italia, Mexic, Maroc, Myanmar, Peru, Africa de Sud, Spania, Filipine, Ucraina, Statele Unite și Venezuela.

La Chişinău, expoziţia a fost organizată în premieră în anul 2017.

Iubitorii de fotografie pot vizita expoziția World Press Photo la Muzeul Național de Istorie în următoarele trei săptămâni, până pe 6 decembrie 2023.

Expoziția este organizată de Fundația World Press Photo din Olanda, în parteneriat cu Centrul pentru Jurnalism Independent și Agenția Piko Creative, cu suportul Ambasadei Regatului Țărilor de Jos la Chișinău.

Loading

Share This

Copy Link to Clipboard

Copy