Indicele privind Situația Presei, lansat de CJI: în 2022, mass-media a fost afectată de probleme grave

În 2022, situația mass-mediei din Republica Moldova a fost marcată de probleme grave. Chiar dacă, comparativ cu anii precedenți, a fost înregistrată o ușoară evoluție a stării presei din Republica Moldova, progresul înregistrat nu poate fi calificat drept o tendință stabilă, arată Indicele privind Situația Presei în Moldova (ISPM) în anul 2022, lansat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) marți, 31 ianuarie.

Documentul este elaborat pentru al șaptelea an consecutiv și oferă un diagnostic al presei în ansamblu, specificând problemele, dar și evoluțiile-cheie din sectorul media al Republicii Moldova. Starea presei autohtone a fost apreciată de 14 evaluatori cu un punctaj ce nu a ajuns nici la jumătatea celui necesar (60 de puncte) pentru a atesta că legislația media este suficientă și eficientă, că presa activează în condiții economice propice sau că jurnaliștii își desfășoară munca în condiții de securitate deplină.

Raportul arată, între altele, că la factorii vechi de influență asupra securității presei și a jurnaliștilor s-au adăugat probleme noi, generate de războiul de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei.

Raportul arată că legile ce guvernează activitatea mass-mediei au fost modificate/completate cu norme legale noi, necesare și oportune. Aplicarea defectuoasă a legislației rămâne însă o problemă majoră, vulnerabilizând cel mai mult asigurarea accesului la informații de interes public. Totodată, evaluatorii ISPM au subliniat că Adunarea Populară a Găgăuziei a continuat să legifereze prevederi ce sfidează principiile și standardele legislației naționale și comunitare.

Studiul mai relevă modul în care contextul politic, cel social și economic, tensionate pe tot parcursul anului 2022, au influențat activitatea presei.

Metodologia ISPM cuprinde șapte indicatori relevanți realităților media din Republica Moldova: cadrul juridic de reglementare; contextul politic; mediul economic; mediul profesional; calitatea jurnalismului; securitatea informațională din perspectivă mediatică; securitatea jurnaliștilor. Această metodologie permite radiografia presei în ansamblu, dar și a fiecărui aspect separat, precum și determinarea zonelor în care sunt necesare intervenții pe măsură să remedieze condițiile de activitate a mass-mediei, pentru ca presa să fie capabilă să-și îndeplinească angajamentele care-i revin. Realizarea an de an a Indicelui arată evoluția sau, după caz, involuția situației în timp.

Autorul documentului, expertul media Ion Bunduchi, propune un set de recomandări care ar putea îmbunătăți situația.

Acest raport este parte a proiectului „Presa în sprijinul democrației, incluziunii și responsabilității în Moldova” (MEDIA-M), finanțat de USAID și UK și implementat de Internews în Moldova, care are ca scop promovarea dezvoltării mass-media independente și profesioniste, și crearea unui sector media mai rezistent la presiunile politice și economice.

Loading

Share This

Copy Link to Clipboard

Copy