Managerii instituțiilor școlare din sudul țării au discutat despre importanța cursului Educație pentru media pentru viitorul elevilor
Importanța cursului opțional Educație pentru media, precum și necesitatea de a educa generații care gândesc critic, au fost discutate cu un grup de reprezentanți și reprezentante ale administrațiilor școlilor cu predare în limba rusă din raioanele din sudul Republicii Moldova. Evenimentul a fost organizat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) pe data de 9 septembrie 2022, la Taraclia. Acesta este cel de-al doilea atelier la care CJI a invitat directorii și directorii adjuncți ai școlilor cu predare în limbă rusă pentru a analiza perspectivele disciplinei Educație pentru media, primul fiind organizat la Bălți.
Anastasia Nani, directoare adjunctă a CJI, a prezentat realizările Centrului în acest domeniu și le-a vorbit participanților despre eforturile organizației de până acum, întreprinse pentru a promova cursul în cât mai multe școli, inclusiv în cele cu predare în limba rusă. Oxana Iuteș, directoarea adjunctă a Internews în Moldova, a accentuat că pentru a crește generații care gândesc critic, eforturile societății civile ar trebui conjugate cu cele ale profesorilor, autorităților, dar și ale părinților.
Întâlnirea a fost moderată de Natalia Grîu, una dintre autoarele manualelor de Educație pentru media, care, prin exerciții practice, i-a convins pe participanți că gândirea critică trebuie antrenată încă din școală, iar această disciplină opțională oferă cadrelor didactice toate instrumentele necesare.
Participanții la atelier au confirmat importanța dezvoltării gândirii critice în rândul elevilor, menționând că vor examina posibilitatea de a aduce Educația pentru media în instituțiile lor.
Zinovia Neicovcena, directoarea-adjunctă responsabilă de educație la Liceul Teoretic „Todur Zanet” din satul Congaz, raionul Taraclia, a comunicat că elevii sunt deschiși spre inovație și introducerea noului curs în instituție, fapt care le va permite să aibă o cultură media în conformitate cu cerințele timpului. „Implementarea cursului Educație pentru media în școală este foarte importantă atât pentru noi, profesorii, cât și pentru elevi. Trăim în astfel de timpuri, când, pur și șimplu, ne pierdem în tot volumul de informații care ne înconjoară. Iată de ce, pentru a le oferi copiilor o informație corectă, este necesar să fim instruiți în acest domeniu”, a spus Zinovia Neicovcena.
La rândul său, Ivan Peroncov, directorul Liceului Teoretic din satul Ciumai, raionul Taraclia, a menționat că elevii trebui să-și dezvolte abilităţile de gândire critică încă de pe băncile şcolii. „Educația pentru media este o ramură foarte importantă a educației. Acest lucru îl înțelegem cu toții – profesorii, părinții, elevii. Zilnic suntem expuși fluxurilor informaționale, cărora cu greu le putem face față fără gândire critică. Convingerea mea este că Educația pentru media este primul pas pe care trebuie să-l facem pentru noi, dar și pentru viitorul copiilor noștri”, a subliniat Ivan Peroncov.
Reprezentanții administrațiilor școlilor cu predare în limba rusă din sudul țării au primit câte un set de manuale de Educație pentru media în limba rusă, pentru cele trei trepte de învățământ, pentru a putea analiza mai ușor posibilitatea introducerii cursului în instituțiile lor. La eveniment au participat managerii instituțiilor cu predare în limba rusă din localitățile Musaitu, Tvardița, Moscovei, Cairaclia, Ciumai, Cioc-Maidan, Kirsovo, Cazaclia, Congaz și orașul Taraclia.
Evenimentul a fost organizat de Centrul pentru Jurnalism Independent în cadrul proiectului „Sporirea sprijinului pentru instituțiile media independente de limbă rusă și pentru eforturile în domeniul Educației media – etapa a II-a”, implementat de Internews în Moldova. Acest proiect este finanțat de către Ambasada Regatului Țărilor de Jos.