ONG-urile de media condamnă tentativele de intimidare a presei din Găgăuzia și cer reprezentanților administrației locale să înceteze imediat astfel de practici inadmisibile

Organizațiile neguvernamentale de media se solidarizează cu jurnaliștii din Găgăuzia supuși presiunilor și intimidărilor din partea unor reprezentanți ai administrației locale și insistă ca practicile ilegale de amenințare să înceteze imediat.

La 22 ianuarie 2024, Laf.md a făcut public faptul că jurnaliștii acestui portal, precum și colegii lor de la Nokta.md sunt supuși unor presiunilor din partea exponenților puterii din regiune, referindu-se la declarațiile lui Mihail Vlah, consilier al bașcanei Evghenia Guțul, responsabil de relația cu mass-media.

Într-o transmisiune video difuzată în direct la 12 ianuarie, pe rețeaua de socializare Facebook, Mihail Vlah numește reporterii Nokta.md „pseudo-jurnaliști vânduți” («продажные псевдо журналисты»), iar în textul care însoțește înregistrarea amenință „Cred că vine timpul când trebuie să le dăm la bot!” («Думаю наступает время когда им нужно дать по зубам!»).

La 16 ianuarie, într-o altă transmisiune video în direct, publicată pe aceeași rețea de socializare, Mihail Vlah susține că „în Găgăuzia este un mâncător de granturi, nerespectatul Mihail Sirkeli” care i-ar ponegri pe deputații locali, dar și pe bașcană.

Organizațiile semnatare condamnă cu vehemență comportamentul inacceptabil al lui Mihail Vlah îndreptat împotriva reprezentanților mass-media și semnalează inadmisibilitatea tolerării unei astfel de atitudini. ONG-urile de media reamintesc că acestea nu sunt singurele atacuri asupra jurnaliștilor incomozi din Găgăuzia din partea exponenților administrației locale și insistă ca aceste practici ilegale de intimidare să fie încetate.

Potrivit Legii cu privire la libertatea de exprimare, statul garantează libertatea de exprimare a presei, iar împiedicarea ilegală a activității mass-mediei atrage răspundere penală. Totodată, subliniem că amenințarea cu omor ori cu vătămarea gravă a integrității corporale sau a sănătății, săvârșite inclusiv prin intermediul unui sistem informatic, constituie fapte incriminate de legislația penală.

Cerem organelor de drept ale Republicii Moldova ca, în virtutea atribuțiilor legale ce le revin, să ia act de faptele comise și să intenteze procedurile prevăzute de lege în vederea tragerii la răspundere a autorului amenințărilor.

 

Centrul pentru Jurnalism Independent

Asociația Presei Independente

RISE Moldova 

Centrul de Investigații Jurnalistice

Asociația Presei Electronice

Centrul  „Acces-Info”

Asociația MEDIA GUARD

Loading

Share This

Copy Link to Clipboard

Copy