Până unde se extinde dreptul la respectarea vieții private?
Întrebare: Cameramanul nostru l-a surprins în stare de ebrietate pe un artist bine cunoscut, care făcea scandal în plină stradă. Eram pe punctul de a publica înregistrarea, când artistul ne-a telefonat și ne-a amenințat cu închisoarea dacă vom difuza video-ul, deoarece, în opinia sa, i-am fi încălcat dreptul la viața privată. Spuneți-mi, vă rog, o astfel de înregistrare video care vizează o persoană VIP, poate fi calificată drept imixtiune în viața sa privată?
Răspuns: Legea cu privire la libertatea de exprimare la art. 10 alin. (2) stipulează că dreptul la respectul vieţii private şi de familie nu se extinde asupra informaţiilor despre viaţa privată şi de familie răspândite cu acordul expres sau tacit al persoanei sau obţinute în locurile publice, când persoana nu poate conta, în mod rezonabil, pe intimitate.
Mai mult decât atât, libertatea de exprimare a mass-mediei admite chiar un anumit grad de exagerare sau chiar provocare, cu condiţia să nu se denatureze esenţa faptelor.
Iar cât privește amenințările cu închisoarea, în cazul încălcării dreptului la viața privată privarea de libertate nu este prevăzută. Codul penal la art. 177 Încălcarea inviolabilităţii vieţii personale prevede sancțiuni sub formă de amendă și muncă neremunerată în folosul comunității.
Rubrica „Juristul Presei” a fost lansată de Centrul pentru Jurnalism Independent cu scopul de a sprijini activitatea jurnaliștilor și a instituțiilor de presă, oferindu-le soluții juridice corecte, adaptate fiecărui caz în parte. În fiecare zi de vineri, puteți afla răspunsuri la chestiuni ce țin de apărarea onoarei, demnității și reputației profesionale, accesul la informație, dreptul la viața privată, statutul juridic al organizațiilor mass-media, dreptul de autor etc. Răspunsurile oferite anterior în cadrul acestei rubrici le puteți găsi aici.