Podcastul cuMINTE și-a desemnat câștigătorii. Află cine sunt!
Trei eleve au fost desemnate câștigătoarele concursului „Podcastul cuMINTE te provoacă să gândești critic”, desfășurat la Chișinău pe data de 11 februarie, de către Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI).
Concursul a reunit 15 tineri și tinere din mai multe localități ale țării, care și-au testat cunoștințele în cadrul a trei etape, oferind răspunsuri la întrebări ce vizează conținutul Podcastului cuMINTE: Ce este gândirea critică și cum ne ajută aceasta în viața de zi cu zi?; De ce e important să ne informăm din mai multe surse?; Ce este și ce oferă podcastul cuMINTE celor care îl ascultă și de ce nu ar trebui să ratăm nici o ediție a acestuia?.
Pentru a treia etapă, participanții au pregătit un discurs în care au argumentat de ce tinerii și tinerele ar trebui să asculte Podcastul cuMINTE.
La final, juriul a desemnat trei câștigătoare care au primit, în calitate de premiu, câte un laptop:
- Georgeta Nicoară, elevă în clasa a XII-a, Liceul Teoretic „Olimp” (s. Puhăceni, Anenii Noi)
- Sofia Bondarenco, elevă în clasa a IX-a, Gimnaziul cu Profil Teatral „Ion Luca Caragiale” (mun. Chișinău)
- Silvia Iurcu, elevă în clasa a XII-a, Liceul Teoretic „Gheorghe Palade” (satul Puhoi, Ialoveni)
„Participând la acest concurs, am avut parte de o experiență inedită. Am învățat atâtea lucruri noi, iar Podcastul cuMINTE îl recomand tuturor, deoarece ne ajută să filtrăm cu mintea trează. Un om informat este un om protejat”, a menționat Silvia Iurcu.
„Pentru mine a fost un concurs de neuitat, de la care am luat cunoștințe utile”, a spus Sofia Bondarenco.
„Ca participantă, dar și ca elevă și cetățean al acestui stat, înțeleg că mass-media trebuie tratată cu atenție. Concursul de azi mi-a confirmat acest lucru și îndemn pe fiecare să analizeze critic tot ce se întâmplă în lume”, a adăugat Georgeta Nicoară.
Dorina Popovici, profesoară de Educație pentru media la Liceul Da VINCI, una dintre realizatoarele podcastului „Profe, cărți și oameni”, membră a juriului, a remarcat entuziasmul concurenților. „Emoția pe care ați transmis-o aici a fost mai mult decât autentică. Continuați să audiați Podcastul cuMINTE, continuați să fiți ambasadorii Podcastului cuMINTE pentru că, de fapt, voi asta ați făcut astăzi și, de ce nu, poate creați și voi un podcast în viitor. Dar, cel mai important, continuați să gândiți critic, cu capul vostru și atunci veți avea succes”, i-a îndemnat Dorina Popovici.
Din componența juriului, au mai făcut parte Victor Gotișan, cercetător media și Natalia Zaharescu, jurnalistă, realizatoarea Podcastului ZdCe de la „Ziarul de Gardă”.
La eveniment au fost prezenți și unii susținători ai concurenților, care au apreciat implicarea elevilor, dar și necesitatea unor astfel de inițiative pentru tineri: „Atâta timp cât noi avem copii care gândesc, care știu să selecteze, să analizeze critic, să identifice adevărul, țara asta are viitor. M-am simțit minunat astăzi ascultând concurenții”, a adăugat Angela Plămădeală, profesoară la Liceul Teoretic „Olimp” (s. Puhăceni, Anenii Noi).
Prin această activitate, CJI și-a propus să încurajeze tinerii să-și cultive abilitățile de gândire critică, iar Podcastul cuMINTE oferă oportunități valoroase în acest sens. „Podcastul cuMINTE a apărut în pandemie, din dorința de a diversifica resursele de educație media și de a le face accesibile consumatorilor de media. Pandemia a trecut, dar, între timp, suntem martori ai unor evenimente ce ne demonstrează că avem nevoie de gândire critică mereu. Iată de ce vă îndemn să fiți cuMINTE”, a spus Ina Grejdeanu, directoare de dezvoltare strategică la CJI.
Podcastul cuMINTE este primul podcast de educație media din țară, lansat de CJI în 2020. Podcastul și-a propus să ghideze publicul în tot ce înseamnă dezinformare, manipulare și fake news. Toate edițiile de podcast pot fi găsite pe platforma Mediacritica, la rubrica Podcast cuMINTE. Începând cu luna noiembrie 2023, acesta este realizat cu sprijinul Institutului pentru Raportare despre Război și Pace (IWPR).
Concursul este realizat de Centrul pentru Jurnalism Independent în cadrul proiectului „Promovarea educației media în rândul cetățenilor prin conținut media de calitate”, implementat în perioada noiembrie 2022 – martie 2023, cu sprijinul Institutului pentru Raportare despre Război și Pace (IWPR).