CJI și MEC au premiat câștigătorii concursului „Educaţia pentru media – prioritate în şcoala mea”, ediția a III-a

Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și Ministerul Educației și Cercetării (MEC), în parteneriat cu DW Akademie, au desemnat câștigătorii concursului „Educaţia pentru media – prioritate în şcoala mea”, ediția a III-a, în cadrul unui eveniment la care 11 instituții participante și-au prezentat activitățile în fața colegilor și membrilor juriului. Evenimentul s-a desfășurat la Chișinău, pe 2 septembrie 2023. Concursul a fost lansat pentru a susţine şi încuraja profesorii din diferite regiuni ale țării să desfășoare diverse activități de educație media pentru a contribui la dezvoltarea spiritului critic al elevilor.

În deschiderea evenimentului, Ina Grejdeanu, directoare pentru Dezvoltare Strategică în cadrul CJI, a subliniat faptul că educația media este unul dintre proiectele de succes ale CJI, dar și al tuturor celor care au crezut în această idee, au ales să aducă educația media în școală și să devină mesagerii gândirii critice în instituția și comunitatea pe care o reprezintă. „Acum 7 ani porneam într-o aventură, și, după multe eforturi, am adus educația media la toate cele trei trepte de învățământ, pe întreg teritoriul țării. Din numele CJI vă mulțumesc pentru încrederea acordată, pentru dedicație, implicare, angajamentul asumat și atitudinea responsabilă și conștiincioasă pe care o aveți față de tot ce înseamnă educație media”, a spus Ina Grejdeanu.

Cristina Leva, ofițeră de proiecte, DW Akademie în Republica Moldova, a menționat că educația media câștigă tot mai mult teren reieșind din considerentul că tot mai mulți elevi și profesori se conving cât de importante sunt competențele media. „Întotdeauna am considerat că Educația pentru media este mai mult decât o disciplină opțională, este o necesitate a timpului. Vreau să vă bucur că și în anii viitori ne propunem să susținem interesul și deschiderea cadrelor didactice pentru predarea cursului Educație pentru media în cadrul unui proiect nou, în care vom sprijini pilotarea procesului de integrare a elementelor de educație media în cadrul disciplinelor obligatorii”, a declarat reprezentanta DW Akademie.

Daniela Tîrsînă, consultantă principală, Direcția Învățământ General, MEC, a reiterat că Ministerul sprijină demersul de a integra conținuturile de educație media în cadrul altor discipline școlară. „În acest an a fost lansat un concurs de selectare a 10 instituții de învățământ și a 20 de profesoare de limba și literatura română, care vor fi instruite pentru a pilota integrarea conținuturilor de educație pentru media la limba română în clasa a 6-a. Astfel, sperăm ca la următoarea revizuire curriculară să avem aceste conținuturi integrate în mai multe discipline școlare”, a precizat Daniela Tîrsînă.

Din componența juriului au mai făcut parte Maia Metaxa, directoarea Școlii de Jurnalism din Moldova, Liuba Petrenco, dr. conf. și șefa secției Formare continuă a cadrelor didactice și manageriale a UPS „Ion Creangă” și Natalia Blîndu, metodistă în instituția extraşcolară CRCT Artico.

Coordonatoarele celor 11 școli participante la concurs au avut la dispoziţie 15 minute pentru a-şi prezenta portofoliul de activități desfășurate în anul de studii 2022-2023. Fiecare instituție a impresionat prin activitățile de educație media realizate împreună cu elevii, profesorii și părinții. Au fost desfășurate un număr mare de evenimente de educaţie media, diverse și originale, în același timp. Printre acestea se numără activități educative, cognitive, de divertisment, elaborarea materialelor informative, concursuri de desen și eseuri, mese rotunde, conferințe, dezbateri, întâlniri cu profesioniștii din mass-media, desfășurarea concursurilor video sau în formatul Ce? Unde? Când?, ateliere cu părinții, vizite în redacții, crearea de site-uri și blog-uri ale instituțiilor, desfășurarea flashmoburilor și realizarea quiz-urilor. Membrii juriului au pus accent atât pe cantitatea produselor realizate, cât și pe calitatea și complexitatea activităților desfășurate.

În final, câștigătorii celei de-a treia ediții a concursului „Educaţia pentru media – prioritate în şcoala mea” au fost desemnați:

La categoria I – instituții în care este predată disciplina opţională Educaţie pentru media

  • Gimnaziul „Fiodor Angheli”, s. Gaidar, mun. Ceadîr-Lunga (cu predare în limba rusă), profesoară Liudmila Ecmecci
  • Liceul Teoretic „Natalia Gheorghiu”, or. Chișinău (cu predare în limba rusă), profesoară Ecaterina Timofti

La categoria II – instituții în care nu este predată disciplină Educaţie pentru media

  • Gimnaziul Semeni, s. Semeni, r-nul Ungheni (cu predare în limba română), profesoară Irina Pascaru
  • Gimnaziul nr. 2, or. Drochia (cu predare în limba română), profesoară Dorina Vacari

Pentru fiecare categorie au fost acordate câte 2 premii. Astfel, instituțiile câștigătoare la categoria I au primit câte o tablă interactivă, iar cele de la categoria II –  câte un colțișor de educație media. Echipele premiante au mai beneficiat de un premiu în valoare de 10 mii lei, oferit de MEC, care a fost împărțit în mod egal celor 4 instituții de învățământ câștigătoare.

La final, participantele ne-au spus ce a reprezentat acest concurs pentru instituțiile de învățământ pe care le reprezintă și ne-au împărtășit cu ce impresii și planuri au plecat acasă.

„Experiență, interactivitate, dezvoltare profesională. Premiul este foarte important pentru că din toamna acestui an vom începe să predăm pentru prima dată acest curs opțional în clasa a 7-a”, a comunicat Irina Pascaru, profesoară de istorie la Gimnaziul Semeni din s. Semeni, r-nul Ungheni.

„Premiul ne dă curaj și încredere pentru a participa și desfășura alte proiecte. Avem planuri mari pentru acest curs și în anul școlar care a început”, a spus Ecaterina Timofti, profesoară la Liceul Teoretic „Natalia Gheorghiu”, or. Chișinău.

„Când m-am pornit la Chișinău le-am spus elevilor să mă aștepte cu premiu. Și acest lucru s-a întâmplat. Este o onoare să participăm la acest concurs. În anul de studii 2023-2024 vom continua să predăm cursul opțional Educație pentru media în clasele a 7-8, iar în  anul viitor dorim să introducem acest curs și la treapta primară”, a spus Liudmila Ecmecci, profesoară la Gimnaziul „Fiodor Angheli” din s. Gaidar, mun. Ceadîr-Lunga.

„Este un premiu așteptat și binemeritat, pentru că la el au muncit toții elevii și aproape întreg colectivul didactic. Este o victorie a tuturor. A fost o muncă dificilă, dar și interesantă, iar rezultatul confirmă eforturile depuse”, au declarat, aproape într-o voce, profesoara Dorina Vacari și elevii Vadim Sîncu și Daniel Vacari de la Gimnaziul nr. 2 din or. Drochia, care au venit să prezinte împreună portofoliul activităților desfășurate.

Deși nu s-au numărat printre învingători, și alte profesoare au fost recunoscătoare pentru șansa de a preda cursul de Educație pentru media și pentru posibilitatea de a participa la concurs.

„Elevii de la liceul nostru percep activitățile de Educație pentru media ca pe un proiect, nu ca pe un concurs. Iar proiectul pentru ei înseamnă implicare, participare, creativitate, dezvoltare de competențe care o să-i ajute să se integreze mai bine în societate. Vom continua să edităm ziarul școlii, vom organiza ședințele clubului mass-media, vom actualiza site-ul instituției, radioul liceului va difuza și de acum încolo pentru a face viața elevilor mai activă și diversă”, a menționat Lucia Pârău, profesoară la Liceul Teoretic „Aristotel”, or. Chișinău.

„Începând cu acest an, la treapta primară, va fi predată și la noi disciplina opțională Educație pentru media. Optez, totuși, pentru o disciplină obligatorie în sistemul educațional. Manualul revizuit ne motivează. Sunt mândră că sunt și eu printre învățătoarele, care au venit cu sugestii/recomandări pentru versiunea actualizată a manualului la treapta primară. Cu toții avem de pus umărul pentru cât mai multă educație media”, a concluzionat Angela Suhin, învățătoare la Gimnaziul-Grădiniță Merenii Noi, r-nul Anenii Noi.

Diplome de participare și premii de încurajare au primit și celelalte echipe participante la concurs:

  • Liceul Teoretic „M. Guboglo”, Ciadîr Lunga (cu predare în limba rusă)
  • Liceul Teoretic „Mihai Stratulat”, s. Boșcana, r-nul Criuleni (cu predare în limba română)
  • Liceul Teoretic „Varnița”, s. Varnița, r-nul Anenii Noi (cu predare în limba română)
  • Liceul Teoretic „Miron Costin”, or. Florești (cu predare în limba română)
  • Gimnaziul „D. Matcovschi”, Chișinău (cu predare în limba română)

Concursul a fost organizat de Centrul pentru Jurnalism Independent și Ministerul Educației și Cercetării în cadrul proiectului „Consolidarea competențelor de educație media în Republica Moldova”, cu susținerea Deutsche Welle Akademie și cu suportul financiar al Ministerului Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare din Germania (BMZ).

Loading

Share This

Copy Link to Clipboard

Copy