Agenda lunii septembrie 2023
În prima lună de toamnă, Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) revine cu noi forțe, cu și mai multe activități atractive. Vă încurajăm să luați parte la evenimentele pe care le organizăm. Acestea sunt destinate atât jurnaliștilor, pedagogilor, cât și publicului larg. Ne-am bucura să vă avem alături în cadrul acestor activități.
În prima zi a lunii septembrie, CJI va lansa prima ediție de Podcast cuMINTE din noul sezon, care va aborda inteligența artificială și etica presei. Maia Metaxa, directoarea Școlii de Jurnalism din Moldova, și Felicia Nedzelschi, redactora-șefă a portalului Agora.md, vor discuta despre avantajele platformelor ce operează cu inteligență artificială, riscurile privind dezinformarea și cum să găsească jurnaliștii mijlocul de aur cu privire la aceste dileme. Te îndemnăm să ne asculți în continuare, în ultima zi de vineri a fiecărei luni.
Pe 2 septembrie, CJI va organiza evenimentul de prezentare a activităţilor de educaţie media ale celor 12 instituţii de învăţământ înscrise în cadrul celei de-a treia ediții a concursului „Educaţia pentru media – prioritate în şcoala mea”. Membrii juriului, formaţi din reprezentanţi ai CJI, Ministerului Educaţiei şi Cercetării, precum şi experţi în domeniu, vor selecta drept câştigătoare 4 instituţii de învăţământ participante în concurs, dintre care două vor fi premiate cu câte o tablă interactivă, iar două vor primi câte un colțișor de educație media.
Pe 4 septembrie, CJI va lansa proiectul „Sprijin pentru refugiații din Ucraina prin intermediul mass-media”, finanțat de Guvernul Japoniei. Proiectul este o inițiativă a UNESCO, dezvoltată în cadrul Planului regional de răspuns la situația refugiaților din Ucraina, coordonat de UNHCR. După lansarea oficială a proiectului, CJI va organiza, în perioada 4-5 septembrie, un program de instruire cu participarea partenerilor media TV8, Jurnal TV, Elita TV și Studio-L, care vor învăța care sunt principiile de reflectare etică și sensibilă la conflicte a refugiaților.
În perioada 8-10 septembrie, CJI va organiza un program de instruire pentru 20 de profesoare din 11 instituții de învățământ, selectate pentru a participa la pilotarea Programului privind integrarea conținuturilor de educație media în cadrul disciplinelor școlare de bază. Acestea vor urma un program complex de formare și vor avea la dispoziție modulele necesare pilotării Programului în anul de studii 2023-2024 la disciplina Limba Română în clasa a VI-a.
Pe parcursul lunii septembrie, CJI în colaborare cu Direcția Generală Educație, Tineret și Sport din municipiul Chișinău, va organiza câteva ateliere cu participarea directorilor și directorilor adjuncți din cadrul instituțiilor de învățământ din mun. Chișinău. Agenda discuțiilor va viza subiecte precum comunicarea strategică, comunicarea în situații de criză sau în perioade de insecuritate informațională.
De asemenea, în această lună CJI va anunța rezultatele unei noi runde de monitorizare a circa 40 de portaluri de știri. Rezultatele vor fi anunțate pe platforma Media Radar.
În perioada 1-10 septembrie, Școala de Jurnalism din Moldova (ȘJM) continuă înscrierile pentru anul de studii 2023/2024, care demarează pe 11 septembrie, cu două programe de formare în domeniul Jurnalismului Video și Audio. Pentru anul academic 2023/2024, ȘJM anunță câteva schimbări importante, precum scurtarea perioadei de studii de la zece la șase luni, modificarea frecvenței cursurilior, de la 16:00 la 20:00, de patru și trei ori pe săptămână, inclusiv sâmbăta. La fel, pe 16-17 și 23-24 septembrie, ȘJM lansează în premieră două cursuri noi, Storytelling Video și Podcastul, în cadrul parteneriatului cu DW Akademie. Termenul limită de înscriere la aceste cursuri este 12 septembrie. În luna septembrie, ȘJM continuă runda de cluburi de presă demarate în anul 2022. Astfel, pe 21 septembrie va avea loc ședința clubului de presă cu ministrul Educației, Dan Perciun. La eveniment participă tradițional jurnaliști din presa locală și regională, precum și studenți ai ȘJM și ai facultăților de jurnalism.
La fel, CJI va continua monitorizarea cu atenție a situației legislative din sfera mass-media și va oferi consultații juridice gratuite jurnaliștilor și instituțiilor media. De asemenea, va continua întreținerea rubricii „Juristul Presei” pe portalul www.cji.md , unde veți afla răspuns la întrebări juridice ale jurnaliștilor.
Pentru a fi la curent cu activitățile desfășurate de CJI, accesați pagina noastră www.cji.md, www.media-azi.md, www.mediacritica.md, www.moldova-azi.md . De asemenea, ne găsiți pe Facebook – Centrul pentru Jurnalism Independent Moldova, Media Azi și Mediacritica; Twitter, Telegram și Instagram.
Activitățile CJI sunt susținute financiar în principal de către Deutsche Welle Akademie/ Ministerul Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare din Germania, USAID, UK, Internews, Ambasada SUA la Chișinău, Fundația Soros-Moldova, Guvernul Elveției, Ambasada Regatului Ţărilor de Jos la Chișinău, Suedia, Uniunea Europeană, și Institutul pentru Raportare despre Război și Pace (IWPR).