Agenda lunii martie 2023
Pentru luna martie, Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) lansează campania de informare „Incluziunea începe de la mine” pentru a promova o societate mai incluzivă. Vă încurajăm să fiți alături de noi!
- Pe 1 martie, CJI va lansa campania de informare „Incluziunea începe de la mine”. Aceasta este orientată să sporească gradul de înțelegere a noțiunii de incluziune de către orice cetățean, sporind astfel șansele pentru o societate mai incluzivă. În prima etapă a campaniei, CJI va aduce în vizor cinci eroi și eroine care, prin experiența și activitatea lor, sunt astăzi un exemplu de urmat.
- Tot pe 1 martie, CJI lansează a III-a ediție a concursului Tulip Press Awards pentru a susține eforturile jurnaliștilor în domeniul promovării drepturilor omului. Evenimentul își propune să încurajeze jurnaliștii să abordeze în materiale jurnalistice diverse subiecte legate de respectarea drepturilor omului, pentru a sensibiliza publicul cu privire la tematica drepturilor omului în Republica Moldova. În acest an, concursul se va desfășura la două categorii: Video și Presa online/Presa scrisă.
- În luna martie, CJI va anunța rezultatele monitorizării a 40 de site-uri, actualizând astfel gradul de credibilitate al acestora pentru platforma Media Radar. Portalurile au fost evaluate în baza mai multor criterii, precum disponibilitatea datelor de identificare; declarația privind politică editorială; norme profesionale asumate public, cum ar fi Codul deontologic al jurnalistului din Republica Moldova; calitatea produselor mediatice; accesibilitatea navigării pe site.
- Pe 10 martie, reprezentanți și reprezentante ale etniei rome din municipiul Soroca vor participa la un Atelier de educație media, în cadrul căruia vor afla de ce este important să se informeze din mai multe surse, ce reprezintă manipularea și cum să evite intoxicarea informațională.
- Pe parcursul lunii martie vor fi realizate și difuzate două materiale video despre activitatea unor organizații ale societății civile (OSC-uri), care au creat servicii sociale cu ajutorul partenerilor externi și în prezent pledează pentru ca serviciile respective să fie preluate și finanțate de către stat.
- Portalul Media Azi va urmări noutățile legislative din domeniul media și va continua să urmărească activitatea altor instituții-cheie din domeniu, în primul rând fiind vorba de Consiliul Audiovizualului.
- În martie, la Podcast cuMINTE vor fi puse în discuție subiecte legate de libertatea de exprimare și CEDO. Apropo, este ultima ediție din acest sezon, deci fiți pe fir! Continuați să ne ascultați pe Soundcloud, Google Podcasts, Apple Podcasts, precum și pe site-ul Mediacritica.
- La Mediacritica vom fi cu ochii pe evenimente de interes public. În fiecare joi, consultați rubrica #PeÎNȚELES pentru și mai multe explicații ale unor termeni și fenomene din spațiul informațional.
- Departamentul Politici și Legislație Media va continua să monitorizeze situația legislativă din sfera mass-media și va oferi consultații juridice gratuite jurnaliștilor și instituțiilor media. De asemenea, va continua întreținerea rubricii Juristul Presei, unde veți afla răspuns la multe întrebări juridice ale jurnaliștilor.
- În luna martie la Școala de Jurnalism din Moldova vor începe cinci cursuri noi: Jurnalism cultural cu Paula Erizanu; Jurnalism social, cu Elena Cioina, Jurnalism economic; Jurnalism politic, cu Liliana Barbăroșie; Jurnalism de criză, cu Cătălin Gomboș. De asemenea, vor continua cursurile Știrea, Limba română, Storytelling foto și Blogul.
Pentru a fi la curent cu activitățile desfășurate de CJI, accesați pagina noastră – www.cji.md. De asemenea, ne găsiți pe Facebook – Centrul pentru Jurnalism Independent Moldova, Media Azi și Mediacritica, Şcoala de Jurnalism din Moldova, Twitter, Telegram și Instagram.
Activitățile CJI sunt susținute financiar în principal de către Deutsche Welle Akademie/ Ministerul Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare din Germania, USAID, UK, Internews, Ambasada SUA la Chișinău, Fundația Soros-Moldova, Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC), Ambasada Regatului Ţărilor de Jos la Chișinău, Suedia, Uniunea Europeană, și Institutul pentru Raportare despre Război și Pace (IWPR).