Agenda lunii septembrie 2024

Pentru prima lună septembrie de toamnă, Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și-a planificat mai multe activități de promovare a gândirii critice și susținerii jurnalismului de calitate. De asemenea, va continua să întrețină rubricile permanente, abordând diverse subiecte de interes public. Vă invităm să fiți alături de noi!
- În luna septembrie, în cadrul celei de-a patra ediții a concursului „Educația pentru media – prioritate în școala mea”, instituțiile de învățământ selectate la concurs vor demara activitățile de educație media, care se vor desfășura până la finalul lunii octombrie.
- Pe 6-8 septembrie, CJI va organiza la Bălți o instruire în domeniul Educației pentru media pentru profesorii și profesoarele de la treapta gimnazială, care activează în instituțiile de învățământ cu predare în limba rusă din raioanele de nord ale Republicii Moldova. Instruirea se va desfășura în baza versiunii actualizate a manualului Educație pentru media, la treapta gimnazială. Scopul instruirii este de a îmbunătăți competențele media ale cadrelor didactice, astfel încât aceștia să poată ulterior promova gândirea critică în rândul elevilor prin predarea în școală a disciplinei opționale Educație pentru media la treapta gimnazială.
- Pe 12-13 septembrie, Centrul de Drept al Femeilor (CDF), în colaborare cu Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), va organiza Programul de instruire „Între adevăr și senzațional: Cum relatăm profesionist despre violența împotriva femeilor?”. În cadrul instruirii, ghidați de experte cu experiență în jurnalism, drepturile femeilor și asistență psihosocială, participanții vor afla cum să relateze corect, documentat și echilibrat despre cazurile de violență împotriva femeilor și a violenței în familie, evitând capcanele senzaționalului;
- Pe 26 septembrie, CJI va organiza un Atelier de educație media pentru un grup de bibliotecare de la filialele Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu” din capitală și filialele din suburbii. Scopul instruirii este de a le dezvolta competențe de educație media, care, la rândul lor, să le transmită beneficiarilor bibliotecilor (cititori de toate vârstele, inclusiv copii, tineri, vârstnici, inclusiv reprezentanți ai grupurilor vulnerabile și/sau marginalizate) pentru a-i ajuta să devină consumatori de media educați, bine informați și responsabili.
- În a doua jumătate a lunii septembrie, CJI va anunța gradele de credibilitate a 40 de site-uri de știri pe platforma Media Radar.
- Cea de-a treia ediție a Podcastului cuMINTE va aborda situația securității informaționale în Republica Moldova, cu invitata Sanda Sandu. Urmăriți-ne pe canalul nostru de Youtube și ascultați-ne pe cele mai populare platforme de podcasturi: Buzzsprout, Youtube Music, Spotify, Soundcloud.
- Pagina Media Azi va furniza informații relevante din domeniul mass-media, inclusiv știri și actualități ce vizează spațiul informațional din țara noastră.
- Tradițional, platforma Mediacritica va monitoriza respectarea regulilor jurnalismului corect și echidistant în presă.
- Departamentul juridic va continua să urmărească situația legislativă din sfera mass-media, va oferi consultații juridice gratuite jurnaliștilor și instituțiilor media. De asemenea, va continua întreținerea rubricii „Juristul Presei” de pe portalul md, oferind răspunsuri la întrebările juridice ale jurnaliștilor.
- Pentru a fi la curent cu toate activitățile desfășurate de CJI, accesați paginile noastre: cji.md, www.media-azi.md, www.mediacritica.md, www.moldova-azi.md. De asemenea, ne găsiți și pe Facebook – Centrul pentru Jurnalism Independent Moldova, Media Aziși Mediacritica; Twitter, Telegram și Instagram.
Activitățile CJI sunt susținute financiar în principal de către Deutsche Welle Akademie/ Ministerul Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare din Germania, USAID, UK, Internews, Ambasada SUA la Chișinău, Guvernul Elveției, Ambasada Regatului Ţărilor de Jos la Chișinău, Suedia, Uniunea Europeană și Institutul pentru Raportare despre Război și Pace (IWPR).