Ce facilități au la locul de muncă femeile însărcinate?

Întrebare: Sunt însărcinată și trebuie să merg des la medic, uneori prea des, așa încât mă gândesc uneori că redactorul-șef ar putea să-mi reproșeze că lipsesc cam frecvent. Există anumite prevederi în lege care îmi oferă anumite drepturi în acest sens în situația mea? Precizez că lucrez cu contract de muncă în redacție mai bine de doi ani.

Răspuns: În situația Dvs., angajatorul nu vă poate face niciun fel de reproșuri.

Mai mult decât atât, conform art. 2 prim al Convenției colective de nivel național, nr. 2 din 2 iulie 2004, angajatorul este obligat să acorde femeilor însărcinate timp liber pentru trecerea examenelor medicale prenatale, din contul orelor de muncă.
Prin urmare, stați fără grijă în acest sens.

De asemenea, Codul muncii prevede că, la solicitarea femeii însărcinate, angajatorul este obligat să stabilească ziua sau săptămâna de muncă parțială, la prezentarea certificatului medical care confirmă că aveți nevoie de aceasta.
Totuși, retribuirea muncii în astfel de cazuri se va efectua proporțional timpului lucrat sau în funcție de volumul sarcinilor îndeplinite.

Rubrica „Juristul Presei” a fost lansată de Centrul pentru Jurnalism Independent cu scopul de a sprijini activitatea jurnaliștilor și a instituțiilor de presă, oferindu-le soluții juridice corecte, adaptate fiecărui caz în parte. În fiecare zi de vineri, puteți afla răspunsuri la chestiuni ce țin de apărarea onoarei, demnității și reputației profesionale, accesul la informație, dreptul la viața privată, statutul juridic al organizațiilor mass-media, dreptul de autor etc. Răspunsurile oferite anterior în cadrul acestei rubrici le puteți găsi aici.

Loading

Share This

Copy Link to Clipboard

Copy