În patru școli din Moldova au fost amenajate colțișoare de educație media

Elevii din patru instituții de învățământ preuniversitar din Moldova au acces la un spațiu confortabil, unde pot desfășura diverse activități de promovare a gândirii critice. Asta pentru că în școlile lor, câștigătoare a celei de-a doua ediții a concursului „Educația pentru media – prioritate în școala mea”, a fost amenajat câte un colțișor de educație media. Concursul a fost organizat de Centrul pentru Jurnalism Independent în perioada 2021-2022, iar premiile au ajuns la destinatari în preajma noului an de studii.

Gimnaziul Sîrcova, s. Sîrcova, raionul Rezina

Deși Gimnaziul Sîrcova din satul Sîrcova, raionul Rezina, este o comunitate școlară mică, acesta este pregătit mereu pentru provocări interesante. Iar concursul „Educația pentru media – prioritate în școala mea” s-a înscris perfect în lista acestor provocări. Ana Baranețcaia, o profesoară sociabilă, cu experiență în gestionarea proiectelor educaționale, a mobilizat elevii să fie parte a acestui concurs după ce a reușit, inițial, să-i motiveze să învețe disciplina Educație pentru media în anul de studii 2021-2022. Profesoara recunoaște că elevii sunt mereu curioși în raport cu provocările care apar, iar această curiozitate îi ajută să asimileze noi cunoștințe. După efortul depus anul trecut, elevii sunt entuziasmați că munca lor a fost apreciată, iar acum se pot bucura de un spațiu confortabil de odihnă, discuții și acumulare de noi cunoștințe, cu atât mai mult că acest colțișor este dotat și cu un set de cărți pe diverse tematici de educație media.

„Spațiul este relaxant, iar copii se simt bine aici, având oportunitatea să interacționeze unii cu alții, să discute sau să-și pregătească temele. În acest an, și elevii treptei primare au început să studieze Educația pentru media, iar noi sperăm, astfel, să-i ajutăm să-și dezvolte competențele media”, spune Ana Baranețcaia.

Liceul Teoretic „Al. Pușkin”, or. Fălești

La liceul „Al.Pușkin” cu predare în limba rusă, din orașul Fălești, inițiatoarea activităților de educație media a fost directoarea adjunctă a liceului, învățătoarea Svetlana Tatarciuc, care după cum recunoaște și singură „iubește să meargă împotriva cursului apei”. În condițiile în care, de obicei, la treapta primară, cursurile opționale înseamnă în mare parte matematică aplicativă, ea a ales să facă Educație pentru media. Și nu a dat greș. În primul rând pentru faptul că a descoperit o disciplină nu doar interesantă pentru elevi, dar și utilă în secolul XXI, iar în al doilea rând asta i-a oferit șansa să participe la cea de-a doua ediție a concursului „Educația pentru media – prioritate în școala mea”. Energică din fire, recunoaște că a implicat practic întreg liceul în activități de educație media, iar rezultatul nu s-a lăsat așteptat. Liceul „Al.Pușkin” din or. Fălești s-a numărat printre câștigătorii concursului, iar elevii se pot bucura astăzi de un spațiul confortabil de recreere și de învățare deopotrivă.

Elevii cu care Svetlana Tatarciuc s-a avântat în concurs în toamna anului 2021 sunt astăzi în clasa a cincea, însă la pauze drumul îi duce la prima învățătoare. În clasa primei lor învățătoare a fost amenajat Colțișorul de educație media, iar acesta este un motiv în plus pentru a trece pragul clasei unde și-au făcut studiile la treapta primară. Jocurile de societate, discuțiile captivante și cărțile interesante îi adună pe toți în jurul mesei. Și nu doar pe ei. „Acum acesta este unul dintre cele mai populare spații din cadrul liceului. Mulțumim pentru acest dar generos”, spune Svetlana Tatarciuc.

Gimnaziul „Alecu Mare”, s. Slobozia Mare, raionul Cahul

Gimnaziul „Alecu Mare” din satul Slobozia Mare, raionul Cahul, se regăsește printre câștigătorii concursului la categoria școlilor în care în anul de studii 2021-2022 nu a fost predată Educația pentru media. Svetlana Tecuci, coordonatoarea activităților de educație media de la acest gimnaziu, spune că s-a înscris în concurs cu convingerea fermă de a promova Educația pentru media în rândul elevilor, profesorilor și pentru a da undă verde acestei discipline în instituția în care predă. Și i-a reușit. La sfârșitul anului trecut de studii, elevii clasei a VII-a au completat formularul de solicitare a orei opționale pentru noul an. Acum, cei 28 de elevi, fiind deja în clasa a VIII-a, învață disciplina Educație pentru media.

Svetlana Tecuci consideră că astăzi, în condițiile unei avalanșe de informații și evenimente, este o adevărată provocare să gândești critic. Profesoara este de părere că elevii trebuie să-și dezvolte gândirea critică încă de pe băncile școlii, iar disciplina Educație pentru media este mai mult decât potrivită în acest sens. „Sunt convinsă că activitățile realizate împreună cu elevii în acest spațiu deosebit, Colțișorul de educație media, vor fi eficiente și relevante pentru dezvoltarea acestora în spiritul gândirii critice. Suntem recunoscători pentru oportunitatea de a afla din culisele mediei, dar și pentru confortul de a organiza lecții inedite în cadrul gimnaziului nostru”, spune Svetlana Tecuci.

Școala Internațională „Heritage”, or. Chișinău

La Școala Internațională Heritage au făcut echipă bună învățătoarea Adriana Bujag și coordonatoareа pe Educație Globală, Tatiana Popa. Profesoarele recunosc faptul că concursul „Educația pentru media – prioritate în școala mea” a însemnat o adevărată provocare, fapt care i-a unit însă pe toți, de la mic la mare, în ideea de a promova cultura media în instituția lor. „Educația pentru media este extrem de importantă în era tehnologiilor. Având în vedere că elevii iubesc să le folosească, este important să-i învățăm și cum să citească corect informațiile de pe Internet, cum să distingă adevărul de fals și cum, în final, să-și dezvolte simțul critic. Nu interzicerea îi protejează de fals și pericol, ci echiparea cu destule cunoștințe pentru a vedea diferența dintre bine și rău. Iar aici Educația pentru media își îndeplinește misiunea cu brio”, este convinsă Tatiana Popa.

Elevele de la Școala Internațională Heritage împărtășesc și ele convingerile profesoarelor și conștientizează pe deplin care este rolul educației media în era tehnologiei și a digitalizării. „Acum, tinerii trebuie să știe mai mult ca niciodată cum să folosească Internetul pentru a se dezvolta și a-și explora interesele”, spune eleva clasei a 11-a, Loredana Sandu. Ariana Mașnic, elevă în clasa a 7-a susține că „Educația pentru media te ajută să utilizezi forme noi de comunicare, comportament și te învață cum să-ți argumentezi coerent ideile”, iar Andrea Ghimpu, elevă în clasa a 11-a este de părere că „Educația pentru media ne învață cum să nu comitem greșeli”.

Concursul „Educația pentru media – prioritate în școala mea” a ajuns la a treia ediție

Amintim că CJI a lansat a treia ediție a concursului „Educația pentru media – prioritate în școala mea” pentru a încuraja în continuare eforturile profesorilor de a educa elevii în spiritul gândirii critice. Dosarele pot fi depuse până pe data de 10 octombrie 2022.

Concursul a fost organizat în cadrul proiectului „Consolidarea competențelor de educație media în Republica Moldova”, cu susținerea Deutsche Welle Akademie și cu suportul financiar al Ministerului Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare din Germania (BMZ), în parteneriat cu Ministerul Educaţiei şi Cercetării al Republicii Moldova.

Loading

Share This

Copy Link to Clipboard

Copy