CJI lansează cea de-a treia ediție a concursului „Educaţia pentru media – prioritate în şcoala mea”

Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), cu susținerea Deutsche Welle Akademie și în parteneriat cu Ministerul Educaţiei şi Cercetării al Republicii Moldova, lansează cea de-a treia ediție a concursului „Educaţia pentru media – prioritate în şcoala mea” în rândul instituţiilor de învăţământ preuniversitar din Republica Moldova.

Concursul este anunțat pentru două categorii: I – școli în care, în anul de studii 2022-2023, disciplina opţională Educaţie pentru media este predată la cel puţin una din cele trei trepte – primară, gimnazială sau liceală; II – școli în care, în anul de studii 2022-2023, nu este predată disciplina opțională Educație pentru media.

Primele două ediții ale concursului s-au desfășurat în anul de studii 2020-2021 și, respectiv, 2021-2022, perioadă în care 24 de școli au participat în competiție, având misiunea de a promova educația media în cadrul activităților școlare și extrașcolare. În urma primei ediții a concursului au fost desemnați trei câștigători, care au intrat fiecare în posesia unei table interactive, iar cea de-a doua ediție a avut la final patru școli câștigătoare, care au fost premiate cu câte un Colțișor de educație media. Pentru a încuraja în continuare eforturile profesorilor de a educa elevii în spiritul gândirii critice, CJI lansează cea de-a treia ediție a concursului.

La prima etapă a concursului „Educaţia pentru media – prioritate în şcoala mea” vor fi selectate 7 instituţii de învăţământ în care, în anul de studii 2022-2023, este predată disciplina opţională Educaţie pentru media și alte 5 instituții în care această disciplină nu este predată deocamdată.

Școlile selectate vor participa la cea de-a doua etapă a concursului, având la dispoziţie şase luni de zile, în perioada 1 noiembrie 2022 – 30 aprilie 2023, pentru a desfăşura activităţi de educaţie media.

Astfel, în școlile în care în anul 2022-2023 se predă disciplina Educație pentru media:

  1. profesorii de la treapta primară vor realiza împreună cu elevii/profesorii/părinţii activităţi sub genericul „Spațiul online este spațiu public”;
  2. profesorii de la treapta gimnazială vor realiza împreună cu elevii/profesorii/părinţii activităţi sub genericul „Limite și oportunități în mediul virtual”;
  3. profesorii de la treapta liceală vor realiza împreună cu elevii/profesorii/părinţii activităţi sub genericul „Citesc, analizez, gândesc!”

În școlile în care, în anul 2022-2023, nu se predă disciplina Educație pentru media, profesorii au posibilitatea să desfășoare activități de educație media în funcție de tematicile pentru care manifestă interes atât ei, cât și elevii. Manualele online de Educație pentru media pentru cele trei trepte de învățământ pot fi consultate aici.

Regulamentul concursului, în care sunt stipulate condiţiile de participare, criteriile de selectare şi cele de evaluare, precum şi alte detalii relevante pentru ambele categorii de instituții școlare, poate fi consultat aici.

Instituţiile participante în concurs vor beneficia fiecare de un suport financiar în valoare de 300 de euro pentru desfăşurarea activităţilor.

La final, fiecare instituţie va prezenta câte un portofoliu de activităţi realizat în perioada concursului. Evenimentul de prezentare a activităţilor de educaţie media ale celor 12 instituţii de învăţământ înscrise în concurs va avea loc în luna iunie 2023, la Chişinău. Fiecare participant va avea la dispoziţie 15 minute pentru a-şi prezenta portofoliul în faţa juriului.

Membrii juriului, formaţi din reprezentanţi ai CJI, Ministerului Educaţiei şi Cercetării şi experţi în domeniu, vor selecta drept câştigătoare două echipe din cele 7 instituţii de învăţământ participante în concurs în care, în anul de studii 2022-2023, se predă Educație pentru media și alte două echipe din cele 5 instituții școlare în care nu se predă această disciplină.

Școlile câștigătoare din cadrul primei categorii vor fi premiate cu câte o Tablă interactivă, iar cele din cadrul celei de-a doua categorii vor fi echipate cu câte un Media Corner – un colțișor de Educație pentru media în care elevii vor avea acces la resurse de educație media.

Premiile vor fi oferite în cadrul proiectului „Consolidarea competențelor de educație media în Republica Moldova”, cu susținerea Deutsche Welle Akademie și cu suportul financiar al Ministerului Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare din Germania (BMZ).

Pentru școlile în care, în anul de studii 2022-2023, se predă Educație pentru media, dosarul de participare la prima etapă a concursului va conţine:

  1. Formularul de participare completat, cu semnătura directorului şi ştampila instituţiei;
  2. O scrisoare de motivare din partea profesorului/profesoarei de Educaţie pentru media care va coordona activităţile, prin care se confirmă intenţia instituţiei de a participa la concurs.

Pentru școlile în care, în anul de studii 2022-2023, nu se predă Educație pentru media, dosarul de participare la prima etapă a concursului va conţine:

  1. Formularul de participare completat, cu semnătura directorului şi ştampila instituţiei;
  2. O scrisoare de motivare din partea profesorului/profesoarei de Educaţie pentru media care va coordona activităţile, prin care se confirmă intenţia instituţiei de a participa la concurs.

ATENȚIE! Cele 24 echipe participante la primele două ediții ale concursului nu sunt eligibile pentru ediția din acest an a competiției. Totuși, în cazul în care echipele vor fi conduse de alți profesori și profesoare din cadrul celor 24 instituții, acestea vor fi eligibile.

Modul de înscriere la prima etapă a concursului:

Dosarul complet va fi expediat în format electronic până pe data de 10 octombrie 2022, pe adresa comunicare@ijc.md (Persoană responsabilă: Mariana Tabuncic, manageră de program, CJI).

Rezultatele primei etape a concursului vor fi anunțate în cadrul Săptămânii Educaţiei Media, care se va desfășura în perioada 19-25 octombrie 2022.

Concursul este organizat de Centrul pentru Jurnalism Independent în cadrul proiectului „Consolidarea competențelor de educație media în Republica Moldova”, cu susținerea Deutsche Welle Akademie și cu suportul financiar al Ministerului Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare din Germania (BMZ), în parteneriat cu Ministerul Educaţiei şi Cercetării al Republicii Moldova.

Loading

Share This

Copy Link to Clipboard

Copy