Centrul pentru Jurnalism Independent, în parteneriat cu Oficiul Ambasadei Țărilor de Jos la Chișinău, a decernat premiile Tulip Press Awards – o competiție lansată pentru a aprecia  eforturile jurnaliștilor de a explora tematica drepturilor omului. Evenimentul s-a desfășurat la Chișinău, pe 14 mai 2021.

Floris van Eijk, șeful Oficiului Ambasadei Regatului Țărilor de Jos la Chișinău, a menționat că Oficiul Ambasadei acordă o atenție deosebită presei independente. „Noi considerăm că într-un stat democratic, presă are un rol aparte, nu doar pentru a informa corect și echidistant cetățenii, dar și pentru a educa și a cultiva valori democratice. Una dintre aceste valori este respectarea drepturilor omului. În acest context, împreună cu partenerii de la CJI, am decis să lansăm acest concurs care celebrează și promovează jurnaliștii și fotojurnaliștii, care în materialele lor reflectă și promovează drepturile omului. Noi considerăm că astfel de jurnaliști trebuie încurajați pentru munca lor asiduă pentru educarea și sensibilizarea cetățenilor și autorităților Republicii Moldova privind încălcările drepturilor omului”, a spus Floris van Eijk.

Anastasia Nani, directoarea adjunctă a CJI, a apreciat rolul jurnaliștilor care reflectă tematica drepturilor omului, calificându-l drept unul incontestabil. „Datorită vouă aflăm cum ne putem proteja drepturile, care sunt instrumentele pe care le avem la îndemână pentru a sesiza anumite probleme. În același timp, suntem conștienți că scriind despre respectarea drepturilor omului, de fapt, vi se pot încălca vouă anumite drepturi, fiind abuzați, agresați verbal sau fizic. Cu regret, sesizăm astfel de cazuri în fiecare lună. Vă rugăm să nu tăceți atunci când vă sunt lezate drepturile, pentru că vă asigurăm – noi la CJI monitorizăm orice situație, batem la ușa autorităților, le îndemnăm să ia act și să acționeze. Felictări încă odată pentru aceste eforturi de a sesiza probleme care vizează drepturile omului. Sperăm că veți continua să scrieți despre ele într-o manieră profesionistă și responsabilă”, a menționat Anastasia Nani.

 

Secțiunea Presa online/Presa scrisă

Premiul I –  Olga Gnatcova, NewsMaker

„NewsMaker scrie de multă vreme despre drepturile omului, abordând subiectele din diferite unghiuri. Am analizat situația minorităților naționale, am scris despre problemele persoanelor cu nevoi speciale, am relatat despre drepturile cetățenilor din stânga Nistrului, am vorbit despre femeile necăsătorite și am discutat despre femei, în general. Cu siguranță, mai avem mult de scris despre drepturile omului în Moldova și mă bucur că împreună cu colegii mei reușim să facem acest lucru și să atenționăm societatea asupra unor probleme, care până la urmă ne vizează pe toți”. Olga Gnatkova