„(AI)ABC-darul Egalității”: tehnologie și inovație pentru o societate mai incluzivă
Mai multe ilustrații din „ABC-darul Egalității” au prins viață prin intermediul realității augmentate, fiind transformate în animații interactive. Această abordare inovatoare a fost concepută de către asociația „Prietena Mea” în urma participării la hackathonul „Soluții pentru incluziune”, organizat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) la final de iunie, 2023.
„Cartea «ABC-darul Egalității» a devenit îndrăgită de comunitatea Prietena Mea. Aceasta reprezintă un abecedar atipic, în care explicăm altfel noțiuni precum acceptare, diversitate, egalitate sau iubire. Pentru a amplifica acest mesaj, mai ales printre adolescenți, am căutat noi metode și astfel ne-am înregistrat la hackathon, unde am combinat conceptele esențiale din «ABC-darul Egalității» cu inteligența artificială și am creat și lansat «(AI)ABC-darul Egalității»”, spune Ludmila Adamciuc, fondatoarea asociației „Prietena Mea”, organizație care este astăzi un simbol al toleranței, acceptării și incluziunii sociale și care militează pentru o creștere armonioasă într-o societate receptivă față de tinerii și adulții cu Sindrom Down.
Denumirea „(AI) ABC-darul Egalității” este o derivată din denumirea cărții (ABC-darul Egalității) și prefixată de AI – inteligența artificială – sugerând elementul inovativ atribuit acestei cărți de care pot beneficia acum cei care răsfoiesc abecedarul.
Pentru a răsfoi cartea nu este nevoie de echipamente speciale, fiind suficient un smartphone conectat la Internet. Inițial, descărcați aplicația Artivive permițând accesul camerei foto. Ulterior, deschideți aplicația și o îndreptați către ilustrațiile din abecedar, iar acestea vor prinde viață, dezvăluind esența istorioarelor prin conținut digital. Și acest lucru este posibil în oricare abecedar, indiferent că l-ați cumpărat înainte sau după hackathon, explică Ludmila Adamciuc. Menționam că „Prietena Mea” a pregătit o surpriză și doar o parte dintre ilustrații devin animații interactive. Cei care țin în mână „ABC-darul Egalității” sunt invitați să-l citească atent și să le descopere.
Ilustrațiile au fost prezentate în cadrul a trei evenimente publice, desfășurate la Chișinău, Bălți și Cahul pe parcursul lunii octombrie 2023 – luna conștientizării Sindromului Down, acestea fiind vizualizate de peste 4.000 de ori. Proiectul a conectat participanți cu vârste și experiențe diferite: copii cu sau fără necesități speciale, părinți, bunei, profesori, jurnaliști, influenceri,
„Proiectul «(AI)ABC-darul Egalității» a fost mult mai mult decât o simplă expoziție digitală. Într-o societate în care acceptarea și integrarea diversității sunt aspecte fundamentale pentru evoluția și progresul comunității, acest proiect a adus în prim-plan o temă vitală: egalitatea și incluziunea pentru persoanele cu diferite condiții de sănătate și abilități. Hackathonul a fost o experiență unică, care ne-a oferit șansa de a genera și implementa idei inovatoare, am avut acces la resurse, expertiză și sprijin valoros din partea mentorilor. Ne-am consolidat ca echipă, dar și ca organizație care implementează soluții inovatoare”, precizează Ludmila Adamciuc.
Hackathonul „Soluții pentru incluziune” a fost organizat în cadrul proiectului „Promovarea coeziunii sociale în Moldova prin încurajarea incluziunii și diminuarea discriminării” desfășurat de Centrul pentru Jurnalism Independent în cadrul programului „Inițiativă Comună pentru Oportunități Egale – Faza II”, implementat cu sprijinul Guvernului Elveției.