Atelier de educație media în raionul Ungheni: Persoane în etate au învățat cum să identifice informațiile corecte și să nu se lase manipulați

25 de persoane în etate din satele Florițoaia Veche, Florițoaia Nouă și Grozasca din raionul Ungheni au participat la un Atelier de educație media, în cadrul căruia au învățat la ce trebuie să atragă atenția atunci când citesc presa, ascultă radioul, privesc televizorul sau navighează pe rețelele sociale, pentru a nu fi manipulați sau dezinformați. Evenimentul a fost organizat pe 18 aprilie 2023 de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) în satul Florițoaia Veche, r-n Ungheni.

„Trăim într-un ocean informațional. În fiecare zi, interacționăm cu zeci și sute de informații acasă, la serviciu, în transportul public, pentru că ne dorim să fim la curent cu tot ce se întâmplă în jurul nostru. În același timp, ne simțim ca și la un examen. Câți dintre noi putem susține cu succes testul la tema informării corecte și câți îl pică din cauza faptului că nu pot alege ce informație îi este utilă și care îl dezinformează sau manipulează?”, a menționat în deschiderea evenimentului, Victoria Tataru, coordonatoare de programe (CJI).

Jurnalista Diana Răileanu, formatoare în cadrul Atelierului de educație media, a adus mai multe exemple din experiența proprie pentru a argumenta de ce competențele media și gândirea critică sunt necesare persoanelor de orice vârstă. „Când pronunț cuvântul «măr» – cum vi-l imaginați? Alb, roșu, verde, în două culori? Exact așa se întâmplă și în presă, atunci când jurnalistul care pregătește o știre trebuie să dea pe scurt opiniile unei sau mai multor persoane, fără a reuși să ofere publicului toate detaliile cu referință la un subiect. Ce se întâmplă? În cazul în care mesajul difuzat/publicat nu este complet, acesta ar putea fi perceput greșit. Jurnalistul, intenționat sau din neprofesionalism, nu a reușit să realizeze o știre după toate regulile. În final, fiecare înțelege, interpretează, comentează și transmite informația în felul său. Mesajul ajunge distorsionat, eronat, iar publicul va fi dezinformat sau manipulat cu privire la un eveniment care a avut loc”, a explicat jurnalista.

Pentru a-i face pe participanții Atelierului de educație media să înțeleagă cum are loc distorsionarea mesajului, Diana Răileanu i-a provocat să participe la o activitate interactivă. Efectul a fost pe față. Prin reproducerea unui simplu mesaj de la o persoană la alta, participanții s-au convins cât de mult conținut se pierde de la sursa primară.

„Dacă întâlniți o știre în care se spune – a declarat o sursă apropiată, fără a fi menționat clar cine este această sursă – puneți-vă un semn de întrebare, pentru că aceasta ar însemna că informația poate fi sau nu poate fi adevărată. Când mergem să ne procurăm o pereche de pantofi – o măsurăm de 7 ori. La fel trebuie să facem și în cazul știrilor. Îndemnul este să ne punem întrebări ori de câte ori dorim să ne informăm. Gândirea critică este o armă împotriva manipulării și dezinformării”, a menționat Diana Răileanu.

Natalia Junghietu, directoarea publicației independente „Expresul” din Ungheni s-a referit pe larg la fenomenul fake-news, amintind despre mai multe reguli care ne învață să gândim critic și să ne protejăm de falsuri.

„Ce este o știre falsă? Cu ce scop sunt distribuite știrile false? De ce oamenii aleg să creadă în falsuri? Când deschidem un ziar, privim un program de știri sau navigăm pe rețelele sociale ne așteptăm să citim știri adevărate, care relatează despre evenimente/fapte ce s-au întâmplat realmente. Toată lumea se așteaptă să fie informată corect. Dar nu întotdeauna se întâmplă așa. Cu regret, unele știri sunt false și scopul lor este de a induce opinia publică în eroare, de a manipula. Ca să fabrici o știre falsă/mincinoasă ai nevoie de puțină fantezie și îți ia 5 minute. Ca să demontezi un fals îți ia o săptămână și efectul este întârziat pentru că publicul care a fost deja intoxicat s-ar putea să nu mai fie interesat de adevăr”, a spus Natalia Junghietu.

Ea a îndemnat participanții din cadrul Atelierului de educație media să verifice întotdeauna informația din mai multe surse și să-și facă propriile concluzii. „Știrile false sunt adeseori mai atractive și mai impresionante. Ne trezesc emoții și ne exploatează sentimentele. Știrile false pot avea consecințe grave pentru opinia publică, pentru că pot duce la lansarea unor decizii greșite, la crearea unor tensiuni sociale și politice. Este foarte important să fim critici în raport cu informațiile pe care le primim zi de zi”, a concluzionat Natalia Junghietu.

Dornici de comunicare și interesați de subiectele abordate în cadrul evenimentului, participanții s-au implicat în discuții, au adresat întrebări, și-au exprimat gândurile și speranța că de acum înainte vor face mai bine față provocărilor legate de mass-media și informarea de pe rețelele sociale.

Sergiu Margărint, primarul comunei Florițoaia Veche: În calitate de primar, adeseori, trebuie să mă expun pe diverse probleme și, recunosc, mă întreb și eu dacă dețin sursa primară de informații, dacă sunt informat corect, astfel încât să spun adevărul cetățenilor. Astăzi, este dificil să-ți dai seama cum stau lucrurile. Mă bucur că promovați gândirea critică, școlarizați publicul să cunoască adevărul. Aveți dreptate când afirmați că un om informat este un om puternic!

Vitalie Mocanu, inspector principal de poliție, sectorul satului Florițoaia Veche: Articolul 70 al Codului contravențional al Republicii Moldova se referă la calomnie și prevede că răspândirea cu bună știință a unor informații mincinoase ce defăimează o altă persoană se sancționează. Pentru reprezentanții poliției este clar că informația trebuie verificată minuțios, din surse directe. Consider binevenit îndemnul de a analiza bine informația înainte de a o transmite mai departe.

Mihaela Cucu, asistentă socială comunitară, s. Grozasca: Eu mi-am reconfirmat astăzi o idee pe care o aveam demult – oamenii nu cunosc ce organe competente dețin informație corectă, care surse sunt oficiale, nu au răbdare să verifice informația și să se informeze corect. Cei mai mulți se prind în cârligul unor zvonuri care circulă prin mahala. Ca asistentă socială mă confrunt adeseori cu situații de felul: „- Am auzit la televizor că trebuie să îmi dați ajutor social!” – Stați puțin, cine v-a spus, unde ați auzit? Chiar dacă a fost o știre despre acordarea ajutorului social, beneficiarii adeseori nu pătrund în esență, nu cunosc faptul că o anumită lege / hotărâre trebuie să fie aprobată, să intre în vigoare, apoi să fie eliberată o circulară care să ajungă până la noi și să ne permită să facem acest lucru. Oamenii trebuie instruiți, doar atunci vom avea de câștigat ca și societate.

Maria Cirimpei, pensionară, fostă învățătoare de clasele primare, s. Florițoaia Veche: Prin fața mea au trecut mai multe generații de copii. Dacă în trecut vedeam alte dominante în educație, astăzi înțeleg că este urgent nevoie ca oamenii să fie educați din perspectiva informațiilor pe care le consumă, să aibă cunoștințe de bază în acest domeniu, să știe/să vadă clar realitatea, să nu fie induși în eroare, mai ales pe rețelele sociale. Informația de azi a fost extrem de benefică pentru noi.

Alexandra Ușurelu, pensionară, vânzătoare, s. Florițoaia Veche: De 23 de ani lucrez în domeniul comerțului. Mereu sunt în contact cu oamenii. Și așa cum orice om vine să cumpere ceva, aduce cu sine și ultimele noutăți pe care le-a auzit în drum spre magazin. Eu și până acum le spuneam – credeți că este adevărat ce ați auzit? Vizita jurnalistelor mi-a dat răspuns la unele întrebări, la care nici nu m-am gândit vreodată. Cu siguranță, îmi vor fi de folos.

Iulia Gorincioi, șefa căminului cultural, s. Florițoaia Veche: Zilnic interacționez cu multă lume și aud foarte multe noutăți. Ceea ce am înțeles astăzi este că trebuie să pun totul la îndoială, înainte de a crede ceva și a transmite mai departe.

Lidia Bolișoi, pensionară, conducătoarea grupului folcloric Țărăncuțele”, s. Florițoaia Veche: De felul meu, sunt atentă la ce se vorbește. Ce nu-mi place, nici nu privesc. Prietenii pe pagina socială îi adaug doar dacă îi cunosc sau mi-i recomandă cineva. Dacă mă sună cineva la telefon și mă anunță că am câștigat nu știu ce – închid telefonul, nu mă las păcălită. Probabil mă ajută și experiența de viață. Mă bucur că sunt trează la cuget și iau decizii corecte în primul rând pentru mine.

Atelierul de educație media a fost organizat în cadrul proiectului „Promovarea coeziunii sociale în Moldova prin încurajarea incluziunii și diminuarea discriminării” este desfășurat de Centrul pentru Jurnalism Independent în cadrul programului „Inițiativă Comună pentru Oportunități Egale – Faza II”, implementat din resursele acordate de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC).

Loading

Share This

Copy Link to Clipboard

Copy