Celula de criză a jurnaliștilor // Comunicarea autorităților cu mass-media, subiect de discuții la o întâlnire informală a jurnaliștilor cu reprezentanții Guvernului

Mai mulți jurnaliști au avut joi, 7 octombrie, o întâlnire cu reprezentanți ai serviciilor de presă ale Guvernului, ministerelor, precum și ale altor instituții subordonate Executivului. În cadrul evenimentului informal, jurnaliștii au abordat problemele legate de facilitarea comunicării autorităților cu mass-media. Întâlnirea a fost organizată la inițiativa Celulei de criză a jurnaliștilor, lansată de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI).

Reprezentanții CJI au precizat că au luat legătura cu responsabilii de comunicare de la Guvern după ce mai mulți reprezentanți ai instituțiilor media au solicitat să fie organizată o astfel de întâlnire.

Reprezentanții Executivului au îndemnat jurnaliștii să vină cu recomandări privind comunicarea autorităților centrale cu presa.

În cadrul evenimentului au fost prezente circa 25 de persoane, comunicatori și jurnaliști de la circa 15 redacții.

Invitația la eveniment a fost lansată tuturor redacțiilor din R. Moldova.

Celula de criză a jurnaliștilor a fost lansată de CJI la început de aprilie 2020, în contextul stării de urgență instituită ca urmare a pandemiei de Covid-19 și a mai multor semnale privind lipsa transparenței și accesul restricționat la informațiile de interes public. Anterior, cu susținerea redacțiilor și ONG-urilor de media, celula a reușit să convingă funcționarii Ministerului Sănătății să organizeze conferințe online la care presa să poată adresa întrebări în direct; a depus în Parlament o petiție, semnată de peste 350 de cetățeni, prin care a cerut asigurarea accesului la informație și a semnalat abuzuri ale unor funcționari și demnitari admise în raport cu presa.

Tot datorită eforturilor Celulei de criză a jurnaliștilor, reprezentanții mass-media din linia întâi au fost introduși în lista persoanelor care au avut dreptul să se vaccineze la etapa a doua de imunizare împotriva Covid-19.

Share This

Copy Link to Clipboard

Copy