CJI a lansat analiza cadrului juridic de reglementare a activității presei din Republica Moldova

Mediul juridic în care a activat presa autohtonă a fost incert pe parcursul multor ani, iar o serie de carențe legislative vechi nu au fost remediate complet, arată cercetarea „Evaluarea cadrului juridic de reglementare a activității mass-media din Republica Moldova”, publicată de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) luni, 27 februarie.

Prin acest raport, CJI face o retrospectivă a actelor normative cu incidență asupra tuturor tipurilor de presă: online, scrisă, audiovizuală. Analiza scoate în evidență insuficiența sau suficiența segmentară a cadrului de reglementare a activității mass-media, precum și indicele de calitate a legislației, raportat la standardele internaționale și comunitare.

Documentul reprezintă o continuare a demersului analitic pus în practică de CJI în 2018, când a fost publicată prima radiografie a cadrului de reglementare a activității mass-media.

Analiza din 2023 arată, între altele, că principalele neajunsuri ale legislației mass-media vizează ineficiența Legii cu privire la accesul la informație, lipsa reglementărilor în domeniul mediatic online, insuficiența și ineficiența reglementărilor privind regimul juridic al proprietății mass-mediei, lipsa măsurilor consacrate de sprijin a mass-mediei, precum și superficialitatea respectării legislației.

Totuși, este de remarcat faptul că, în ultimii doi ani, cadrul legal național a trecut și prin schimbări benefice, fiind completat cu noi reglementări, deși puține, însă necesare activității mass-media.

CJI vine cu o serie de concluzii și recomandări pentru autorități, menite să ducă la completarea și îmbunătățirea cadrului legal astfel încât acesta să corespundă necesităților instituțiilor mass-media și jurnaliștilor din Republica Moldova.

Studiul a fost elaborat în cadrul proiectului „Presa în sprijinul democrației, incluziunii și responsabilității în Moldova” (MEDIA-M), finanțat de USAID și UK şi implementat de Internews. Conținutul acestui material ține de responsabilitatea Centrului pentru Jurnalism Independent și nu reflectă în mod necesar viziunea UK, USAID sau a Guvernului Statelor Unite.

Loading

Share This

Copy Link to Clipboard

Copy