CJI a lansat Indicele privind Situația Presei în Moldova. În 2021, starea mass-mediei a rămas gravă

Situația mass-mediei în Republica Moldova a fost gravă și în 2021. Chiar dacă, comparativ cu anii precedenți, valoarea indicatorilor a înregistrat o creștere nesemnificativă, problemele sistemice majore în activitatea presei nu au fost nici pe departe remediate, arată Indicele privind Situația Presei în Moldova (ISPM) în anul 2021, lansat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) luni, 21 februarie.

Documentul este elaborat pentru al șaselea an consecutiv și oferă un diagnostic al presei în ansamblu, specificând problemele, dar și evoluțiile-cheie din sectorul media al Republicii Moldova. Potrivit studiului, și în acest an starea presei autohtone a fost apreciată de 14 evaluatori cu un punctaj modest.

Raportul arată, între altele, că instituțiile media și jurnaliștii, în principal, din presa independentă, nu și-au exercitat misiunea socială în condiții de securitate deplină. Deși nu s-au înregistrat cazuri de violare a sediilor profesionale sau de vătămare gravă a integrității corporale a angajaților din presă, intimidările și amenințările la adresa jurnaliștilor, venite cu precădere din zona politicului, au continuat și pe parcursul anului 2021.   

Puținele ajustări ale cadrului juridic de reglementare a activității mass-media n-au reușit să genereze efectele așteptate, au precizat experții implicați în evaluarea situației presei. Documentul mai arată că modificarea CSMA, în două rânduri, îndepărtează normele naționale de standardele internaționale, iar aplicarea defectuoasă a legislației rămâne în continuare o problemă majoră, vulnerabilizând cel mai mult asigurarea accesului la informații de interes public. 

ISPM mai arată felul în care anumite evenimente din domeniul politic, mediul economic și cel profesional au influențat activitatea presei în anul 2021.

Metodologia ISPM cuprinde șapte indicatori relevanți realităților media din Republica Moldova: cadrul juridic de reglementare; contextul politic; mediul economic; mediul profesional; calitatea jurnalismului; securitatea informațională din perspectivă mediatică; securitatea jurnaliștilor. Această metodologie permite radiografia presei în ansamblu, dar și a fiecărui aspect separat, precum și determinarea zonelor în care sunt necesare intervenții pe măsură să remedieze condițiile de activitate a mass-mediei, pentru ca presa să fie capabilă să-și îndeplinească angajamentele care-i revin. Realizarea an de an a Indicelui arată evoluția sau, după caz, involuția situației în timp.

Autorul documentului, expertul media Ion Bunduchi, propune un set de recomandări care ar putea îmbunătăți situația.

Acest raport este parte a proiectului „Presa în sprijinul democrației, incluziunii și responsabilității în Moldova” (MEDIA-M), finanțat de USAID și UK și implementat de Internews în Moldova, care are ca scop promovarea dezvoltării mass-media independente și profesioniste, și crearea unui sector media mai rezistent la presiunile politice și economice.

Loading

Share This

Copy Link to Clipboard

Copy