CJI: Consiliul privind mesajele de interes public întârzie să apară

Guvernul Republicii Moldova rămâne „restanțier” la capitolul elaborării reglementărilor ce vizează Consiliul privind mesajele de interes public, se arată în analiza publicată de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) joi, 28 decembrie.

Prin acest document, CJI analizează dacă mai multe autorități, cărora legea le-a oferit termeni exacți pentru a îndeplini anumite sarcini de implementare a noului act normativ ce reglementează publicitatea, au reușit să-și execute obligațiile.

Potrivit analizei CJI, Guvernul Republicii Moldova nu și-a executat obligația de a aproba, până la data de 8 aprilie 2023, reglementări ce vizează Consiliul privind mesajele de interes public. „Această stare a lucrurilor tergiversează procesul de implementare corectă și eficientă a prevederilor noii legi cu privire la publicitate, instituind un blocaj în valorificarea mesajelor de interes public”, precizează autorii. În același timp, CJI menționează că „restanța” Guvernului creează posibilitatea admiterii unor disonanțe în reglementările ce urmează să se conțină în actele administrative normative, vizând mesajele de interes public, care se află pe masa de lucru a altor autorități.

CJI trece în revistă și eforturile Consiliului Concurenței (CC) și cele ale Consiliului Audiovizualului, îndreptate spre cunoașterea pieței publicității, ajustarea actelor normative la prevederile noii legi, precum și îmbunătățirea practicilor administrative pe acest segment.

Pe final, CJI vine cu o serie de recomandări pentru autorități, menite să asigure implementarea eficientă a noii Legi cu privire la publicitate, precum și îmbunătățirea activității de monitorizare și control asupra respectării legislației cu privire la publicitate. Între altele, CJI recomandă Guvernului Republicii Moldova să aprobe, în regim de urgență, reglementări privind structura, modul de constituire, organizare și funcționare a Consiliului privind mesajele de interes public.

Loading

Share This

Copy Link to Clipboard

Copy