CJI și Ministerul Educației și Cercetării și-au reînnoit angajamentul de a promova disciplina opțională „Educație pentru media” în școală

Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova și-au reînnoit angajamentul de a promova disciplina opțională „Educație pentru media” prin semnarea unui noi Memorandum de Înțelegere. Documentul a fost semnat joi, 8 decembrie 2022, de directoarea executivă a CJI, Nadine Gogu, și Ministrul Educației și Cercetării, Anatolie Topală.

Potrivit documentului, părțile vor depune eforturi consolidate pentru a extinde aria de predare a „Educației pentru media” în școală, prin instruirea profesorilor și organizarea activităților de educație media pentru a promova gândirea critică în societate. Un nou angajament asumat de către părți în noul Memorandum vizează procesul de integrare a conceptelor de educație media în cadrul disciplinelor de bază.

Ministrul Anatolie Topală a reconfirmat deschiderea Ministerului Educației și Cercetării privind continuarea colaborării cu Centrul pentru Jurnalism Independent în vederea promovării disciplinei opționale „Educație pentru media” în școală, iar directoarea executivă a CJI, Nadine Gogu, a menționat că susținerea din partea Ministerului reprezintă un pas important în vederea promovării gândirii critice în societate.

Promovarea educației media este unul dintre obiectivele de bază ale CJI. În perioada 2017-2022, CJI a organizat 31 de programe de instruire la toate cele trei trepte de învățământ în cadrul cărora au fost instruiți 606 învățători și învățătoare, profesori și profesoare, care și-au dezvoltat abilitățile de predare a disciplinei „Educație pentru media” în școală. În anul de studii 2021-2022, 128 de pedagogi care și-au format competențe media au predat disciplina opţională „Educație pentru media” unui număr de 4,180 de elevi din 103 şcoli de pe întreg teritoriul ţării. În șase ani de predare a disciplinei în școală, circa 16,200 de elevi și-au dezvoltat sau continuă să-și dezvolte competențe media. Din 2017 și până în prezent, CJI a tipărit peste 14,000 de manuale „Educație pentru media”, la cele trei trepte de învățământ, în limbile română și rusă.

Inițiativele și activitățile lansate și desfășurate de CJI în domeniul educației media au la bază sprijinul oferit de proiectul „Consolidarea competențelor de educație media în Republica Moldova”, susținut de Deutsche Welle Akademie și finanțat de Ministerul Federal pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare din Germania, suportul proiectului „Presa în sprijinul democrației, incluziunii și responsabilității în Moldova” (MEDIA-M), finanțat de USAID și UK, și implementat de Internews în Moldova, precum și pe cel al Ministerului Afacerilor Externe al Regatului Țărilor de Jos prin intermediul proiectului „Sporirea sprijinului pentru instituțiile media independente de limbă rusă și pentru eforturile în domeniul Educației media”, la fel implementat de Internews în Moldova.

Memorandumul de Înțelegere este valabil în perioada decembrie 2022 – decembrie 2025.

Loading

Share This

Copy Link to Clipboard

Copy