Hackatonul „Soluții pentru incluziune”. A fost creată prima platformă digitală pentru comunitatea romă din Moldova

Comunitatea romă din Republica Moldova beneficiază de o platformă digitală interactivă, datorită hackatonului „Soluții pentru incluziune”, desfășurat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI). Proiectul a fost implementat în perioada 2023-2024, de către Asociația Națională a Mediatorilor Comunitari (ANMC) din Republica Moldova, care se numără printre echipele câștigătoare în cadrul concursului.

Prin intermediul acestei platforme digitale, asociația și-a dorit să soluționeze problemele de incluziune socio-economică a romilor, promovând funcția de mediator comunitar și facilitând accesul echitabil la informații și servicii publice pentru întreaga comunitate.

Despre platforma digitală www.anmc.md

Romii din Republica Moldova se confruntă cu excluziune socială, sărăcie și discriminare, fiind una dintre cele mai vulnerabile comunități din țara noastră. Cu scopul de a sprijini integrarea socială a romilor, a fost instituită funcția de mediator comunitar. „Până anul trecut, în mediul online nu exista o platformă dedicată romilor din țara noastră, nici una care să conțină informațiile necesare despre mediatorii comunitari. Membrii echipei ANMC au fost motivați să aplice și să câștige hackathonul „Soluții pentru incluziune”, lansat de CJI, pentru că ne-am dorit să lansăm o pagină web dedicată comunității rome, iar ulterior, această platformă să devină prietenul fiecărui rom, de unde el/ea ar putea să se informeze și să apeleze, în caz de necesitate, la mediatorul comunitar din localitate sau din localitățile vecine”, afirmă Sergiu Bugai, managerul proiectului.

Pentru prima dată, în Moldova există un site al romilor, gestionat de către romi și pentru romi. Este o platformă cu informații utile pe domenii importante precum sănătate, educație și protecția socială”, susține Valeriu Căldăraru, președinte executiv ANMC.

Platforma www.anmc.md, creată în cadrul hackathonului, reprezintă un instrument esențial pentru facilitarea accesului romilor la informații importante în domenii precum educație, sănătate, protecție socială și angajarea în câmpul muncii. Site-ul este structurat în două module principale: unul dedicat mediatorilor comunitari, care oferă resurse și ghiduri actualizate pentru activitatea lor, și unul pentru beneficiari, care include informații esențiale pentru romi și alte grupuri vulnerabile.

De asemenea, prin intermediul acestei platforme digitale, comunitatea romă poate afla informații despre fiecare mediator comunitar, activitatea acestuia, dar și cum poate fi contactat. „Obiectivul proiectului nostru a fost de a crea o platformă online dedicată promovării activității mediatorului comunitar, care, la rândul lui, va asigura accesul la informații de ordin social importante pentru comunitatea romă și nu doar. Informațiile sunt disponibile în limba română și rusă, dar și în limba romani. Din ceea ce am observat până acum, crearea acestei platforme va impulsiona procesul anevoios al incluziunii socio-economice a persoanelor de etnie romă”, a subliniat Silviana Feraru, președinta Consiliului de administrare ANMC.

Potrivit echipei ANMC, platforma este accesibilă pentru întreaga comunitate romă, indiferent de vârstă și nivelul de studii. De asemenea, pot fi vizionate materiale video explicative în limba romani. „Iar pentru persoanele care nu știu să citească sau să scrie, am creat un instrument aparte. Aceștia pot trimite mesaje vocale, iar noi îi contactăm ulterior și le oferim răspunsurile necesare”, a mai adăugat Silviana Feraru.

Hackatonul „Soluții pentru incluziune” a avut misiunea să dezvolte instrumente, platforme și/sau aplicații care vor promova incluziunea și diversitatea, sporind astfel șansele de implicare a grupurilor social-vulnerabile și marginalizate în viața publică.

Hackatonul  a fost organizat în cadrul proiectului „Promovarea coeziunii sociale în Moldova prin încurajarea incluziunii și diminuarea discriminării” desfășurat de Centrul pentru Jurnalism Independent în cadrul programului „Inițiativă Comună pentru Oportunități Egale – Faza II”, implementat cu suportul Guvernului Elveției.

Loading

Share This

Copy Link to Clipboard

Copy