Instruire CJI: Jurnalism pe timp de război

Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) invită jurnaliștii din Republica Moldova să participe la instruirea „Jurnalism pe timp de război” pentru a afla cum să reflecte profesionist, dar și să se apere în situații de criză. Instruirea va avea loc în format online, în perioada 4-5 martie.

În noua conjunctură internațională creată la hotarul Republicii Moldova, CJI își propune să-i ajute pe jurnaliști să înțeleagă mai bine ce presupune munca lor în perioade de conflict și să conștientizeze riscurile la care se expun atunci când relatează din zonele de război.

Astfel, în cadrul instruirii jurnaliștii vor afla:

  • Cum să mediatizeze corect despre criză de la distanță, dar și din zonele de conflict;
  • Care sunt riscurile la care se pot supune în timpul exercitării profesiei;
  • Cu ce provocări se pot confrunta în situațiile de criză;
  • Care sunt și ce prevăd măsurile de securitate pentru reprezentanții media;
  • Cum pot face față ritmului de muncă, dar și presiunii psihologice.

În prima zi, pe 4 martie, instruirea va fi susținută de către jurnalistul Cătălin Gomboș, redactor-șef al portalului Veridica.ro din România, în trecut corespondent de război în Iraq și Afganistan.

Pe 5 martie, instruirea va fi susținută de către locotenent-colonelul Ianac Deli, comandant locțiitor al Brigăzii Nr. 2 și fost comandant al Batalionului 22 de menținere a păcii din cadrul Armatei Naționale a Republicii Moldova. El a fost observator militar ONU în Sudanul de Sud în perioada 2013-2014 și fost comandant de contingent în cadrul Misiunii KFOR în anii 2015-2016.

De asemenea, la instruire va participa și locotenent-colonelul Lilia Munteanu, specialistă principală în cadrul Serviciului Asistență Psihologică din cadrul Armatei Naționale.

Având în vedere situația actuală, dar și regimul alert de lucru al jurnaliștilor, instruirea va dura câte trei – patru ore pe zi, și va fi împărțită în sesiuni, cu pauze de 15 minute între ele.

Doritorii se pot înregistra completând acest formular până pe data de 3 martie. Persoane de contact: Mariana Tabuncic, manageră de program CJI, tel.: 022 213 652, și Anastasia Nani, directoare adjunctă la CJI, tel: 0 788 030 17.

Instruirea este organizată de Centrul pentru Jurnalism Independent în cadrul proiectului „Presa în sprijinul democrației, incluziunii și responsabilității în Moldova” (MEDIA-M), finanțat de USAID, UK și implementat de Internews în Moldova.

Loading

Share This

Copy Link to Clipboard

Copy