Instruire Educație pentru media: „Analiza de profunzime se conectează atunci când ne întrebăm prin ce este valoroasă informația pe care o consumăm”

Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) a dezvoltat competențele media ale 21 de cadre didactice de la treapta liceală în cadrul unei noi instruiri Educație pentru media, desfășurată în perioada 4-6 aprilie 2025 la Chișinău. Formatoarele cursului au fost Loretta Handrabura și Natalia Grîu, autoarele curriculumului şi manualului actualizat Educație pentru media, clasele a X-a / a XI-a.
Instruirea a avut drept suport curriculumul disciplinei Educație pentru media, la treapta liceală, dar și versiunea actualizată a manualului Educație pentru media, tipărit în anul 2024. Manualul conține QR-coduri și noțiuni noi precum autism virtual, cheapfake, critic de film, cyberflashing, dezinformare, dezinformare malițioasă, dezinformare neintenționată, doxing, propagandă de război, realitate virtuală, realitate augmentată, vidding etc. De asemenea, au fost introduse noi exemple de știri, s-a făcut referire la podcastul cuMinte, un produs realizat de Mediacritica începând cu anul 2020 pentru a combate dezinformarea. Toate modificările introduse în manual vor ajuta elevii și elevele să înțeleagă mai bine ce este educația media, să-și dezvolte abilitățile de gândire critică și să consume informațiile în mod responsabil. În cadrul instruirii a fost prezentată și versiunea digitală a manualelor Educație pentru media, aflată în proces de definitivare și care va putea fi accesată și utilizată începând cu anul de studii 2025-2026.
Mariana Tabuncic, manageră de program la CJI, a evidențiat rolul important pe care îl are educația media în dezvoltarea unei societăți educate. „Trăim cu toții într-un spațiu informațional imens, cu diferite tipuri de informații – valoroasă, credibilă, lipsită de valoare, de calitate îndoielnică sau falsă. Prin urmare, pentru a face față acestui volum mare de informații avem nevoie de cunoștințe în domeniul educației media. Iar asta înseamnă că fiecare informație pe care o consumăm trebuie pusă la îndoială, pentru a nu deveni ținta dezinformărilor. Scopul nostru, al CJI, este ca la finalul instruirii să aveți certitudinea că ceea ce ați învățat în cadrul acestui program de formare este valoros în primul rândul pentru dvs., iar în al doilea rând acest conținut va fi util și discipolilor dvs.”, a menționat Mariana Tabuncic.
Programul de instruire le-a oferit cadrelor didactice șansa de a-și consolida competențele de educație media, utilizând conținutul actualizat al manualului de Educație pentru media la treapta de liceu. Prin diverse activități practice, au fost explorate metode inovatoare de predare și integrare a resurselor media în procesul educațional, a fost analizat impactul educației media asupra tinerilor, fiind analizate și diverse modalități de stimulare a gândirii critice în rândul elevilor.
Temele discutate s-au referit la diversitatea informațiilor, dezvoltarea gândirii critice prin analiza mesajelor media și înțelegerea influenței pe care o are media asupra consumatorilor. De asemenea, discuțiile au vizat subiecte precum falsul profund, propaganda, manipularea, dezinformarea și cum aceste fenomene ne afectează capacitatea de a lua decizii asumate. Violența în mediul online, trolii, influencerii, comportamentul etic în spațiul digital și riscurile asociate mediului virtual au fost alte subiecte, care s-au aflat în centrul atenției participanților.
„Astăzi, educația media este o meta competență din care derivă multe alte competențe. Noi consumăm foarte multă informație, conștient și inconștient. Problema nu este în accesul la informație, dar în capacitatea noastră de a analiza critic această informație. Prin urmare, educația media este despre analiza critică a tot ceea ce citim, privim, ascultăm. Analiza de profunzime se conectează atunci când citim cu creionul în mână, când ne notăm ideile importante, când ne întrebăm prin ce este valoroasă informația pe care o consumăm. Respectiv, scopul dvs, în calitate de profesori și profesoare este să învățați elevii să învețe”, a spus formatoarea Natalia Grîu.
„Chiar dacă rămânem ancorați în viața reală, nu mai putem ignora dimensiunea virtuală a existenței noastre. Lumea digitală a devenit o parte firească a realității în care trăim, iar în acest spațiu – dincolo de oportunități, ne confruntăm și cu o serie de provocări și incertitudini. Aceste dificultăți nu țin doar de sfera socială sau personală, ci s-au extins rapid spre alte domenii esențiale precum cel financiar, al serviciilor sau al securității informaționale. În contextul actual, cunoștințele tradiționale nu mai sunt suficiente pentru a face față unui flux informațional tot mai intens. Suntem nevoiți să ne adaptăm constant, să ne actualizăm competențele și să ne dezvoltăm gândirea critică, pentru a putea naviga în siguranță și cu discernământ în această realitate digitală în continuă schimbare”, a menționat formatoarea Loretta Handrabura.
Pe lângă sesiunile teoretice și practice, participanții au explorat o serie de instrumente și resurse utile în predarea educației media, puse la dispoziție de CJI pentru a sprijini implementarea disciplinei opționale Educație pentru media în școli.
La finalul programului de instruire, profesoarele au împărtășit impresii și reflecții asupra cunoștințelor acumulate, exprimându-și convingerea că au descoperit informații valoroase și instrumente practice pe care le vor utiliza în procesul de predare.
Liubovi Cucovici, profesoară la Liceul Teoretic „Mihail Sadoveanu” din s. Fîrlădeni, r-n Căușeni, este convinsă că „educația media dezvoltă competențe oricărei persoane, indiferent de vârstă”. „Nu doar elevii, dar şi maturii nu posedă cunoștințe suficiente pentru a-şi asigura securitatea în mediul online. Spațiul virtual influențează într-o măsură foarte mare modul în care gândesc astăzi copiii, iar noi suntem obligați să-i ajutăm să navigheze în siguranță”, spune profesoara.
Albu Nadejda, profesoară la Liceul Teoretic Varnița, r-n Anenii Noi, susține că „pleacă acasă cu dorința a preda cursul Educație pentru media”, iar Ciorici Elena, profesoară la Liceul Teoretic „Alexei Mateevici” din or. Șoldănești dă asigurări că „va disemina informația în rândul colegilor din instituția pe care o reprezintă, precum și în rândul părinților și elevilor”.
Liudmila Botnariuc, profesoară la Liceul Teoretic „Vasile Suhomlinschi”, afirmă că „astăzi trebuie să fim capabili să analizăm critic informațiile pe care le consumăm”, iar Parascovia Mîndrescu, profesoară la Liceul Teoretic „Miguel de Cervantes Saavedra” din Chișinău, consideră că „disciplina Educație pentru media ar trebui să fie un curs obligatoriu, având în vedere conținutul acestuia, care este unul util și necesar”.
Până în prezent, CJI a instruit 253 de învățătoare, 246 profesori și profesoare de la treapta gimnazială şi 298 de pedagogi de la treapta liceală. Disciplina opțională Educație pentru media este predată în școlile din Republica Moldova din anul 2017, fiind inclusă în programul-cadru al Ministerului Educaţiei şi Cercetării al Republicii Moldova la toate cele trei trepte de învățământ – primar, gimnazial şi liceal. CJI a elaborat curriculumul și manualele de Educație pentru media, care sunt oferite gratuit profesorilor și elevilor.
Programul de formare este parte a proiectului „Avansarea educației mediatice și sprijinirea mass-media din Republica Moldova”, susținut de Suedia și implementat de Internews. Programul își propune să contribuie la creșterea unui sector media divers, independent și viabil financiar, și la abilitarea tinerilor din Moldova de a naviga în siguranță în mediul complex de informare.