PikPok.online@guguță, în turneu la Cricova. Elevii au descoperit o altă fațetă a Internetului prin teatru

În această săptămână, Teatrul Municipal de Păpuși „Guguță” și-a încheiat turneul prin țară cu versiunea în limba rusă a spectacolului PikPok.online@guguță. Al douăzecilea spectacol, ultimul din șirul celor planificate, a fost jucat pe 18 martie la Gimnaziul nr. 77 cu predare în limba rusă din or. Cricova. Reprezentația teatrală a adunat peste 100 de elevi de la treapta primară și gimnazială de învățământ, care, cu ajutorul eroilor piesei, au conștientizat pericolele la care se pot expune în spațiul online, precum și ce reguli este necesar să respecte pentru a fi mai bine protejați. Turneul Teatrului „Guguță” este parte a unui proiect realizat în parteneriat cu Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI).
Anghelina Codreanu, actriță la teatrul „Guguță”, i-a salutat pe copii, îndemnându-i să urmărească cu atenție reprezentația teatrală pentru că oferă o lecție importantă despre ce este Internetul și câtă încredere putem avea în conținutul pe care îl accesăm online.
Elevii au acceptat cu bucurie provocarea și au urmărit cu interes personajele care depănau o întâmplare inspirată din realitatea noastră. Copiii nu doar s-au distrat împreună cu eroii piesei, ci au și învățat într-un mod interactiv lucruri utile.
Amelia Golban, elevă în cl. a IV-a, a recunoscut că spectacolul vizionat a ajutat-o să înțeleagă că nu trebuie să fie atât de încrezută de ceea ce vede și află pe Internet. „Până acum consideram că tot ce se află în spațiul online este adevărat. Nu credeam că pot fi publicate informații false, trucate, care să ne inducă în eroare. Azi am descoperit o altă fațetă a Internetului. Niciodată nu știi cine stă de partea cealaltă a ecranului sau al unui profil pe rețelele sociale”, și-a argumentat răspunsul Amelia.
Artiom Movilă, elev în cl. a III-a, a menționat că prin intermediul lupului, probabil, regizorul spectacolului a dorit să atragă atenția asupra unui comportament urât, pe care copiii trebuie să-l evite. „Mi-a părut interesant când lupul ne-a arătat până unde poate merge, prin viclenii și trucuri, ca să-și atingă scopul. Este bine că la final și-a recunoscut greșelile. Trebuie să învățăm din exemplul său și să fim sinceri în relațiile cu prietenii, colegii pe care îi avem”, a mai adăugat Artiom.
Maxim Nabaciui, elev în cl. a II-a, refugiat din Ucraina, ne-a povestit că spectacolul pe care l-a vizionat i-a produs doar emoții pozitive. „Tare aș fi dorit să îl văd și pe Guguță astăzi. Am auzit de multe ori despre el timp de trei ani de când sunt în Moldova, dar nu am reușit până acum să îl văd. Din spectacolul dat am învățat că nu trebuie să mințim pentru că ne facem tot nouă rău. Lupul a vrut să dobândească popularitate prin viclenie. Și în final a ajuns un singuratic. Trebuie să urmăm exemplul iepurașului Rică, care a devenit adorat de toți prin sinceritatea sa și faptele bune pe care le făcea”, a spus Maxim.
Valoarea educativă a teatrului ca oportunitate valoroasă de învățare și transmitere a unor mesaje-cheie pentru dezvoltarea copiilor a fost remarcată și de cadrele didactice ale instituției Gimnaziul nr.77 din or. Cricova.
Vera Doroșenco, învățătoare la ciclul primar, dirigintă la clasa a II-a, a comunicat că de când în școală s-a introdus Educația digitală, elevii sunt învățați să-și dezvolte competențe digitale pentru a interacționa cu mediul digital în siguranță. Spectacolul PikPok.online@guguță i-a deschis o nouă viziune despre cum să predea mai ușor acest obiect. „La disciplina de educație digitală îi familiarizez pe copii cu riscurile mediului online, le aduc exemple, le dau teste, le verific cunoștințele și parcă copiii înțeleg. Totuși, azi am rămas plăcut surprinsă de faptul cât de creativ și într-o formă atât de simplă, pe înțelesul copiilor, a fost dezvăluită o temă foarte complicată și actuală, despre securitatea online. Sinceră să fiu, la început credeam că copiii nu prea vor înțelege, pentru că au fost și momente muzicale, de divertisment, dar când am văzut la final că au venit să mă îmbrățișeze și să-mi spună: «Dna învățătoare, eu nu mai vreau să stau în Internet, nu-mi mai trebuiesc prieteni virtuali», am înțeles ce rol colosal are teatrul. Cred că mesajul spectacolului a ajuns la 98% dintre copii”.
Învățătoarea a apreciat conținutul piesei teatrale care a fost adaptat pentru copii, precum și regia foarte bună a spectacolului. „Totul a fost dozat, bine gândit – și pauzele între replici, și accentele muzicale, mulțumim din suflet actorilor Teatrului Municipal «Guguță» pentru acest cadou. Am devenit cu toții foarte dependenți de Internet, care ne fură nemilos timp din viață, din emoții, din plăceri. Trebuie să schimbăm ceva și să ne schimbăm pe noi”, a concluzionat Vera Doroșenco.
Și Alla Oselski, directoare adjunctă la aceeași instituție, a avut cuvinte de recunoștință pentru echipa teatrală care a trecut pragul instituției. „Fără Internet ne simțim ca fără mâini și picioare. Și, totuși, înțelegem că pentru a fi protejați, trebuie să respectăm cu strictețe niște reguli clare. Spectacolul de azi a fost extraordinar, pe tematica securității online, care e de mare actualitate. Noi, învățătorii, discutăm cu copiii despre ce este permis și interzis în mediul online. Despre comportamentul și siguranța pe Internet vorbesc și părinții cu copiii lor acasă. Dar spectacolul este o altă formă, care nu doar descrie problema sau regulile care trebuie respectate, dar îi și mai provoacă într-o modalitate atractivă pentru ei. Discuția este o formă de comunicare, dar nu este așa de captivantă ca și spectacolul. Cred că această formă de a transmite mesajele este una modernă, inovatoare, ajunge mai bine la inimile lor”, a conchis Alla Oselski.
PikPok.online@guguță este o adaptare după povestea educațională „Un click din colţi sau Lupul Manipulator”, scrisă de cercetătoarea media Solvita Denisa Liepniece din Letonia. Spectacolul are o durată de 45 de minute și este inclus în repertoriul Teatrului „Guguță”, atât în limba rusă, cât și română. În parteneriat cu CJI, Teatrul „Guguță” a lansat versiunea în limba română a spectacolului PikPok.online@guguță în luna noiembrie 2022, iar în limba rusă în februarie 2023.
Spectacolul este realizat sub forma unei povești educaționale și distractive, fiind destinată copiilor de la grădinițe, precum și elevilor de la treapta primară. Piesa de teatru îi ajută pe cei mici să înțeleagă cum funcționează mediul online, îndemnându-i să analizeze ceea ce au văzut sau auzit în special pe rețelele sociale.
Turneul spectacolului PikPok.online@guguță este organizat în cadrul proiectului „Educația și alfabetizarea media și optimizarea redacțiilor de știri”. Acest proiect este sprijinit financiar de Ambasada Regatului Țărilor de Jos în Moldova.