World Press Photo 2021, categoria Mediu: oceane sufocate de plastic, operațiuni miniere ilegale și soluri degradate de nivelul ridicat de salinitate

Problemele de mediu continuă să fie reflectate în cadrul Expoziției internaționale World Press Photo, care a ajuns la Chișinău pentru a cincea oară consecutiv. Vă invităm să aflați istoriile din spatele fotografiilor câștigătoare la categoria Mediu, Fotografie individuală.

Premiul I

Ralph Pace

USA

Un leu de mare californian înoată către o mască de protecție în apropierea locului de scufundări Breakwater din Monterey, California, SUA, pe 19 noiembrie. Leii de mare californieni (Zalophus californianus) sunt animale jucăușe, care trăiesc în vestul Americii de Nord. Odată ce California a fost plasată în carantină COVID-19, spațiile deschise și locurile cu frumuseți naturale populate din belșug de fauna sălbatică au devenit atracții populare pentru călătoriile pe plan local. În multe țări, purtatul măștilor de protecție în exterior a fost obligatoriu. Destinații similare de pe tot mapamondul au devenit sufocate de măștile abandonate. BBC raporta că un număr estimat de 129 de miliarde de măști de unică folosință și 65 de miliarde de mănuși sunt folosite lunar în timpul pandemiei. Genul acesta de echipament individual de protecție (EIP) poate fi confundat cu hrană pentru păsări, pești, mamifere marine și alte animale. EIP conține și plastic, contribuind astfel la cele opt milioane de tone de plastic care ajung în oceane în fiecare an.

Premiul II

HkunLat

Myanmar

Un templu budist ocupă jumătate din coasta muntelui, în timp ce al doilea a fost ras de pe fața pământului de utilajele grele care sapă în căutare de jad, în Hpakant, statul Kachin, Myanmar, pe 15 iulie. Hpakant este locul unde se află cea mai mare mină de jad din lume și reprezintă cel mai consistent furnizor mondial de jadeit, forma mai valoroasă dintre cele două existente de jad. Global Witness a estimat comerțul cu jad din Myanmar la 31 de miliarde de dolari americani numai în 2014 – aproape jumătate din PIB-ul țării. Guvernul din Myanmar a făcut promisiuni că se va ocupa de problemele sectorului, dar progresele sunt lente. Printre distrugerile mediului înconjurător cauzate de operațiunile miniere se numără dispariția vegetației, degradarea solului agricol și sedimentarea râurilor, toate fiind, în mare parte, un rezultat al practicilor miniere neconforme. În cazul siturilor din Hpakant, printre problemele apărute se numără cantitățile uriașe de deșeuri miniere ilegale, vastele tuneluri miniere abandonate și eșecul logistic al companiilor de a stabiliza excavațiile la adâncime. Alunecările de teren sunt frecvente: în iulie 2020, o alunecare de mâl cauzată de precipitațiile abundente a ucis cel puțin 100 de oameni.

Premiul III

K M Asad

Bangladesh

O femeie strânge apă de băut dintr-o pânză întinsă pentru a capta apă de ploaie, în satul Kalabogi din pădurea de mangrove Sundarbans, Golful Bengal, Bangladesh, pe 27septembrie. Oamenii care locuiesc în Kalabogi și în regiunea Sundarbans suferă în timpul sezonului uscat de absența apei potabile, ca urmare a unei salinități mai ridicate a pânzei freatice și a râului Satkhira, cauzată de nivelurile în creștere ale oceanului. Sateliții au demonstrat că, în unele părți ale regiunii, oceanul avansează câte 200 de metri pe an. Studiile academice estimează că 20 de milioane de persoane care trăiesc de-a lungul coastei Bangladeshului sunt afectate de nivelul ridicat de salinitate. Aceasta scade productivitatea solului și împiedică dezvoltarea vegetației, degradând mediul înconjurător și afectând viața și bunăstarea oamenilor. Câmpurile de orez și pământul cultivabil sunt transformate în ferme de creveți, care cresc și mai mult salinitatea apei din subteran, accelerând astfel degradarea solului.

Expoziția poate fi vizitată la Muzeul Național de Istorie până pe 1 decembrie 2021.

Expoziția este organizată de Fundația World Press Photo din Olanda, în parteneriat cu Centrul pentru Jurnalism Independent, cu suportul Oficiului Ambasadei Regatului Țărilor de Jos la Chișinău.

Share This

Copy Link to Clipboard

Copy