World Press Photo 2022: Istoriile din spatele a trei câștigători regionali

În cadrul ediției din acest an a expoziției internaționale World Press Photo au fost desemnați 24 de câștigători regionali și 4 câștigători globali din 23 de țări. Vă prezentăm în continuare istoriile din spatele a trei câștigători regionali.

REGIONAL WINNERS - Nanna Heitmann -'As Frozen Land Burns’ pentru Magnum Photos, Europa, Fotoreportaj

Republica Saha, cunoscută și drept Iacutia, cu o suprafață de mai bine de 3 milioane de km2 și aflată în extremitatea nord-estică a Federației Ruse, a fost afectată în 2021 de incendii naturale devastatoare și poluare severă cu fum. Potrivit Greenpeace Rusia, până la mijlocul lunii august, mai mult de 17,08 milioane de hectare au fost distruse de foc – o întindere de pământ mai mare decât zonele afectate de incendiile din Grecia, Turcia, Italia, SUA și Canada luate la un loc. Programul Arctic de Monitorizare și Evaluare consemnează faptul că Arctica se încălzește mai rapid decât media globală.

REGIONAL WINNERS - Louie Palu -'Political Year Zero', America de Nord & Centrală, Proiect pe Termen Lung

Ultimul an al președinției lui Donald Trump la conducerea Statelor Unite a fost caracterizat de polarizarea societății, de intensificarea tulburărilor sociale și de dezinformare în media. De la debutul campaniei electorale pentru alegerile din 2020, președintele Trump i-a acuzat pe candidații democrați de subversiune judiciară și electorală. Incitările din rândul susținătorilor săi s-au transformat în insurecție, culminând cu atacul din 6 ianuarie asupra clădirii Capitoliului Statelor Unite din Washington DC. Mai târziu în aceeași lună, Trump a fost pus sub acuzare pentru a doua oară și învinuit de instigare la insurecție, fiind ulterior achitat de Senat. Louie Palu este un fotograf și regizor canadian a cărui activitate examinează problemele politice sociale, cum ar fi drepturile omului și conflictele, inclusiv probleme legate de conflictul din Afganistan, Golful Guantanamo, Mexic, Ucraina și geopolitica în schimbare a Arcticii.

REGIONAL WINNERS - Irina Werning -'The Promise', America de Sud, Fotoreportaj

În august 2020, Antonella (12 ani) care locuiește în Buenos Aires, Argentina, a jurat să-și tundă parul lung doar în momentul în care va fi reluat procesul de studii, lecțiile fiind suspendate din cauza pandemiei de COVID-19. Antonella declarase că în schimbul recuperării vieții școlare oferea cea mai de preț comoară a ei. Părul îi reprezenta identitatea personală. Ea a spus: „Când în sfârșit mă voi duce din nou la școală, vor ști că sunt o altă persoană, mă simt ca o altă persoană”. Și-a tuns părul pe 25 septembrie 2021, în weekendul care preceda revenirea la școală.”

Expoziția poate fi vizitată la Muzeul Național de Istorie până pe 30 noiembrie 2022.

Expoziția este organizată de Fundația World Press Photo din Olanda, în parteneriat cu Centrul pentru Jurnalism Independent, cu suportul Oficiului Ambasadei Regatului Țărilor de Jos la Chișinău.

Loading

Share This

Copy Link to Clipboard

Copy