Jurnaliști și jurnaliste au învățat cum să acorde primul ajutor medical

Un grup de 15 jurnaliști și jurnaliste a fost instruit cum să acorde primul ajutor medical în situații de urgență. Aceștia au participat pe 18 noiembrie 2022 la un program de instruire în domeniu, organizat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) în parteneriat cu Ministerul Apărării. Instruirea s-a desfășurat pe teritoriul Taberei Militare nr. 142 din Chișinău și i-a avut în calitate de formatori pe Victor Spinei și Nicolae Coman, anjagați ai Ministerului Apărării.

Instruirea a reprezentat o continuitate a trainingului „Jurnalism pe timp de război”, desfășurat de CJI în perioada 4-5 martie 2022, care a ajutat participanții să înțeleagă mai bine ce presupune munca de jurnalist/jurnalistă în perioade de conflict și să conștientizeze riscurile la care se expun atunci când relatează din zonele de război.

Instruirea s-a focusat pe principalele aspecte ale acordării primului ajutor medical și a vizat atât partea teoretică, precum și cea practică. Inițial, participanții s-au familiarizat cu echipamentul medical și principiile generale de bază ale acordării primului ajutor medical, după care au exersat procesul de aplicare corectă a garoului pentru a stopa hemoragia, de efectuare a bandajului sau de resuscitare cardio-pulmonară. În timpul activităților practice de acordare a primului ajutor medical au lucrat în baza metodelor MARCH  (Hemoragie masivă, căi respiratorii, respiraţia, circulaţia, hipotermia) și SPR (Masajul indirect al inimii, resuscitarea cardio-respiratorie).

Participanții s-au arătat interesați de cele învățate, menționând că chiar și în condiții de pace cunoștințele care vizează acordarea primului ajutor medical pot prinde bine în viață.

Jurnalista Cristina Ghermanschi de la portalul Sănătate Info a menționat că experiența a fost una extrem de utilă, precizând că fiecare jurnalist ar trebui să cunoască principalele metode de acordare a primului ajutor medical.

Jurnalista Felicia Crețu de la Proiectul media CU SENS nu exclude că orice jurnalist ar putea deveni jurnalist de război, cu voia sau fără voia lui, prin urmare, aceste cunoștințe sunt necesare. „În momentul în care ești pus în fața faptului împlinit nu ai timp să înveți în acel moment, trebuie să fii pregătit din timp să reacționezi imediat”, consideră Felicia Crețu.                  .

Jurnalistul Sergiu Culeac a menționat că îngrijorările sau contextul din primăvara acestui an ne obligă să cunoaștem aspecte legate de acordarea primului ajutor medical.

La final, fiecare redacție a primit în dar din partea CJI câte o trusă de acordare a primului ajutor medical.

Instruirea a fost organizată de Centrul pentru Jurnalism Independent în calitate de partener în cadrul proiectului „Presa în sprijinul democrației, incluziunii și responsabilității în Moldova” (MEDIA-M), finanțat de USAID, UK și implementat de Internews. Proiectul MEDIA-M își propune să promoveze dezvoltarea unei prese independente și profesioniste în Moldova, oferindu-le cetățenilor acces la o diversitate de perspective și contribuind la formarea unui sector media mai rezistent la presiuni politice și financiare.

Loading

Share This

Copy Link to Clipboard

Copy