Agenda CJI pentru luna decembrie
Pe final de an, agenda Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI) include mai multe activități, una din ele fiind mult așteptată de breasla jurnalistică.
- Pe data de 6 decembrie, CJI va organiza un atelier de Educație media la Fălești, pentru un grup de persoane vulnerabile, în cadrul căruia va discuta despre importanța gândirii critice în societate.
- Pe 22 decembrie, CJI va anunța câștigătorii celei de-a 28-a ediții a Galei Anuale a Clubului de Presă – „Jurnaliștii anului”. În acest an, vor fi oferite premii la opt categorii, precum și alte premii speciale. Evenimentul încurajează eforturile jurnaliștilor din Republica Moldova de a face presă de calitate, în conformitate cu standardele profesionale internaț
- În luna decembrie, CJI va lansa rezultatele unei cercetări care analizează relația dintre mass-media și grupurile vulnerabile, cu accent pe acces, consum și alfabetizare media.
- Tot în luna decembrie, CJI va anunța înscrierile la concursul „Podcast cuMINTE”, la care pot participa elevii din instituțiile de învățământ din țară. În final, vor fi desemnați trei câștigători care vor fi premiați cu câte o tabletă fiecare.
- CJI va continua să asigure vizibilitate și consultanță în domeniul comunicării pentru 39 de organizații ale societății civile, care dezvoltă și/sau extind servicii sociale mai bune la nivel local și național.
- CJI va monitoriza modul în care Consiliul Audiovizualului va reacționa la petiţiile întocmite și adresate autorității de reglementare în baza sesizărilor înregistrate de telespectatori prin intermediul platformei T(V)E Privește! Petițiile vizează difuzarea programelor audiovizuale cu abateri de la legislația în vigoare.
- Media Azi urmărește în continuare activitatea Consiliului Audiovizualului, a Parlamentului și altor instituții care iau decizii ce vizează domeniul media. De asemenea, într-o serie de știri pe portal, vă vom informa despre unele concluzii ale cercetării CJI ce vizează grupurile vulnerabile.
- Portalul Mediacritica va sta în decembrie cu ochii pe postul public de televiziune Moldova 1, pentru a urmări corectitudinea și respectarea normelor deontologice de către jurnaliști în informarea telespectatorilor despre cele mai importante evenimente. Vom expune concluziile într-un studiu de caz.
- La Podcast cuMINTE vom explica ce înseamnă etică și deontologie jurnalistică, ce reprezintă un cod deontologic pentru mass-media și de ce este important ca presa să respecte normele de autoreglementare.
- La Școala de Jurnalism din Moldova se vor desfășura următoarele cursuri: Jurnalism TV, Storytelling video, Limba română și Cursul practic Știrea. În zilele de 14 și 15 decembrie, în orarul cursantelor Școlii este planificat un training pe dezinformare și propagandă, iar pe data de 16 și 17 decembrie este planificat un workshop la subiectul Jurnalismului cultur Mai multe detalii găsiți pe pagina Școlii – www.scoaladejurnalism.md.
Pentru a fi la curent cu activitățile desfășurate de CJI, accesați pagina noastră – www.cji.md. De asemenea, ne găsiți pe Facebook – Centrul pentru Jurnalism Independent Moldova, Media Azi și Mediacritica; Twitter, Telegram și Instagram.
Activitățile CJI sunt susținute financiar în principal de către Deutsche Welle Akademie/ Ministerul Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare din Germania, USAID, UK, Internews, Ambasada SUA la Chișinău, Fundația Soros-Moldova, Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC), Oficiul Ambasadei Regatului Ţărilor de Jos la Chișinău, Suedia, Uniunea Europeană, și Institutul pentru Raportare despre Război și Pace (IWPR).