Agenda CJI pentru luna ianuarie
Începeți anul 2022 în forță alături de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), pentru că v-am pregătit numeroase activități și oportunități.
- La începutul lunii ianuarie, CJI va anunța concurs pentru selectarea unui expert sau unei experte care va activa în calitate de mentor/mentoră pentru beneficiarii granturilor oferite pentru realizarea campaniilor împotriva dezinformării și propagandei în media. Expertul sau experta va lucra cu două organizații câștigătoare ale celei de-a cincea ediții a concursului de granturi – AO „COMUNITATEA PLUS” și AO „STUDIO CREATIV MEDIA”.
- CJI va asigura vizibilitate și consultanță pentru organizațiile societății civile beneficiare de granturi în cadrul proiectului „OSC-urile acționează pentru servicii sociale mai bune”. În cadrul unui program de mentorat susținut de CJI, 30 de OSC-uri își vor elabora sau îmbunătăți strategiile de comunicare.
- Până la sfârșitul lunii ianuarie, CJI va selecta cei doi beneficiari ai concursului închis de granturi mici pentru instituțiile media partenere în cadrul proiectului „Înţelegerea audienţei prin asistenţă digitală”, implementat de CJI cu suportul Internews şi finanţat de Suedia. La concurs sunt eligibile cele 14 instituții media care au beneficiat de suport financiar și consultanță profesionistă în domeniul sporirii audienței și creșterii veniturilor în perioada anilor 2018-2021. Câștigătorii vor beneficia de granturi în valoare de 10.000 euro pentru implementarea proiectelor care vor contribui la sporirea audienţei, creşterea veniturilor şi îmbunătăţirea conţinutului online.
- Tot în ianuarie, vom lansa cel de-al doilea studiu de caz privind prezența propagandei din Federația Rusă pe micile ecrane din Republica Moldova. Îl veți putea citi pe Mediacritica. Iar Media Azi va continua să urmărească activitatea și deciziile Consiliului Audiovizualului și ale Consiliului de supraveghere și dezvoltare al TRM, în noile lor componențe.
- Ediția din ianuarie a Podcastului cuMINTE va trece în revistă cele mai memorabile falsuri și manipulări informaționale ale anului 2021, cu ajutorul unui invitat în studio.
- În luna ianuarie, Consiliul Audiovizualului urmează să examineze câteva petiții redactate în baza plângerilor recepționate de la telespectatori prin intermediul platformei T(V)E Privește!. Deciziile aprobate de către membrii consiliului vor fi făcute publice. CJI vă îndeamnă să raportați în continuare conținuturile neconforme pe care la auziți la radio sau le vedeți pe micile ecrane.
- Totodată, CJI continuă să monitorizeze și să analizeze conținuturile informative, politice, analitice și/sau militare retransmise din Federația Rusă de către furnizorii de servicii media audiovizuale care înregistrează audiențe importante în Republica Moldova și retransmit masiv emisiuni cu aceste tematici din Federația Rusă.
- Departamentul Politici și Legislație Media va menține în câmpul atenției situația legislativă din sfera mass-media și va oferi consultații juridice gratuite jurnaliștilor și instituțiilor media. De asemenea, va continua întreținerea rubricii Juristul Presei, unde veți afla răspuns la multe întrebări juridice ale jurnaliștilor.
- La Şcoala de Jurnalism din Moldova continuă cursul „Fotografia în jurnalism”. Tot în această lună se va desfășura cursul „Scrierea și redactarea știrilor” și va începe Modulul 6: Online.
Pentru a fi la curent cu activitățile desfășurate de CJI, accesați pagina noastră – www.cji.md. De asemenea, ne găsiți pe Facebook – Centrul pentru Jurnalism Independent Moldova, Media Azi și Mediacritica; Twitter, Telegram și Instagram.
Activitățile CJI sunt susținute financiar în principal de către Deutsche Welle Akademie/ Ministerul Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare din Germania, USAID, UK, Internews, Ambasada SUA la Chișinău, Fundația Soros-Moldova, Misiunea OSCE în Republica Moldova, Fondul Canadian pentru inițiative locale (CFLI), Oficiul Ambasadei Regatului Ţărilor de Jos la Chișinău, Suedia, Uniunea Europeană și Black Sea Trust, proiect al Fondului German Marshall al Statelor Unite.