Agenda lunii mai 2024

În luna mai, Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) planifică mai multe activități care vin să susțină eforturile în domeniul promovării jurnalismului de calitate, a respectării drepturilor omului în presă și a dezvoltării competențelor de educație media, pentru a spori nivelul de gândire critică în societate.

  • Pe 3 mai, la ora 11.00, sub sloganul „Uniți pentru libertatea presei. Adevărul nu poate fi suprimat!”, CJI va organiza un flashmob în fața Ambasadei Federației Ruse la Chișinău. Evenimentul va aduna împreună reprezentanți ai comunității media, activiști pentru drepturile omului și membri ai societății civile pentru a transmite un mesaj de susținere a libertății presei și a dreptului la libera exprimare. Tot în contextul Zilelor Libertății Presei va fi lansat Memoriul privind libertatea presei în perioada 3 mai 2023 – 3 mai 2024.
  • Pe 20 mai, CJI va anunța câștigătorii celei de-a patra ediții a concursului Tulip Press Awards. Jurnaliștii au expediat la concurs materiale în care au abordat diverse subiecte legate de (ne)respectarea drepturilor omului în Republica Moldova, pentru a sensibiliza publicul cu privire la această tematică. Tot cu acest prilej, CJI va organiza și o discuție publică privind drepturile omului în presă și respectarea deontologiei jurnalistice.
  • În luna mai, Teatrul Municipal de Păpuși „Guguță” pornește într-un turneu prin țară cu versiunea în limba rusă a spectacolului online@guguta – o adaptare după povestea educațională „Un click din colţi sau Lupul Manipulator”, scrisă de cercetătoarea media Solvita Denisa Liepniece din Letonia. Povestea este destinată copiilor de grădiniță și elevilor de la treapta primară și urmărește scopul de a dezvolta gândirea critică a micilor spectatori.
  • Pe tot parcursul lunii, CJI va continua desfășurarea campaniei „Incluziunea începe de la mine”, care va aduce în vizor noi exemple de implicare și promovare a incluziunii sociale. Campania este orientată să sporească gradul de înțelegere a noțiunii de incluziune de către orice cetățean, sporind astfel șansele pentru o societate mai incluzivă.
  • Pagina Media Azi va oferi informații relevante din domeniul mass-media, inclusiv noutăți și actualități ce vizează spațiul informațional din țara noastră. Vom marca și Zilele Libertății Presei prin câteva caricaturi la subiect.
  • Tradițional, platforma Mediacritica va urmări cum sunt respectate în presă regulile jurnalismului corect și echidistant și va semnala derapajele instituțiilor de presă de la normele deontologice. Jurnalista Felicia Nedzelschi va ilustra, printr-o analiză, exemple de dezinformare de pe TikTok, iar Natalia Strogoteanu, traineră de educație mediatică, va veni cu sugestii pentru sporirea gândirii critice a celor mici.
  • Departamentul juridic va continua să urmărească situația legislativă din sfera mass-media, va oferi consultație juridică gratuită jurnaliștilor și instituțiilor media. De asemenea, va continua întreținerea rubricii de pe portalul Cji.md, „Juristul Presei”, oferind răspunsuri la întrebările juridice ale jurnaliștilor.

Vă încurajăm să fiți parte a evenimentelor noastre. Pentru a fi la curent cu activitățile desfășurate de CJI, accesați paginile noastre: www.cji.md,  www.media-azi.mdwww.mediacritica.md,  www.moldova-azi.md. De asemenea, ne găsiți pe Facebook – Centrul pentru Jurnalism Independent MoldovaMedia Azi și MediacriticaTwitterTelegram și Instagram.

Activitățile CJI sunt susținute financiar în principal de către Deutsche Welle Akademie/ Ministerul Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare din Germania, USAID, UK, Internews, Ambasada SUA la Chișinău, Fundația Soros-Moldova, Guvernul Elveției, Ambasada Regatului Ţărilor de Jos la Chișinău, Suedia, Uniunea Europeană și Institutul pentru Raportare despre Război și Pace (IWPR).

Loading

Share This

Copy Link to Clipboard

Copy