Agenda lunii noiembrie

Luna noiembrie vine cu noi activități în cadrul Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI), cu scopul de a promova o presă liberă și a avea cetățeni bine informați. În cadrul rubricilor noastre deja cunoscute, vom explora subiecte de interes public și nu numai.  Vă învităm să ne fiți aproape.  

  • Tinerii de la Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării a Universității de Studii Europene din Moldova (USEM) vor participa în luna noiembrie la o instruire în domeniul educației media. În cadrul activității, ei își vor dezvolta competențele de analiză și gândire critică pentru a recunoaște mai bine dezinformarea și manipularea din media și spațiul online. 
  • Echipa Teatrului Municipal de Păpuși „Guguță” va continua turneul cu spectacolul PikPok.online@guguta prin raioanele Edineț, Bălți, Soroca și Basarabeasca. Copiii de grădiniță și elevii de la treapta primară de învățământ de la opt instituții cu predare în limba rusă din aceste localități vor urmări reprezentația teatrală de la care vor învăța cum să se protejeze mai bine de riscurile mediului online. 
  • Pe 6 noiembrie la Bălți și, respectiv, pe 13 noiembrie la Comrat, vom lansa în parteneriat cu Ambasada Regatului Țărilor de Jos la Chișinău și Piko Creative expoziția de fotografii şi ilustraţii Narativ. Expoziţia reflectă diverse aspecte ale drepturilor omului prin prisma materialelor realizate de jurnalişti moldoveni pe parcursul ultimilor ani în cadrul programului anual Tulip Press Awards. Expoziţia va fi deschisă publicului între 6-27 noiembrie la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți şi între 13 noiembrie – 4 decembrie la Universitatea de Stat din Comrat. 
  • Pe 16 noiembrie vom face totalurile celei de-a patra ediții a concursului „Educația pentru media – prioritate în școala mea”. Instituțiile de învățământ selectate la concurs la cele trei categorii vor veni la Chișinău pentru a-și prezenta activitățile de educație media desfășurate în perioda septembrie-octombrie 2024. La final vor fi desemnate trei instituții câștigătoare, care vor fi echipate cu câte un Colțișor de educație media. 
  • În perioada 22-24 noiembrie, CJI va organiza al doilea program de instruire pentru 21 de profesoare din 11 instituții de învățământ. Acestea participă la pilotarea Programului privind integrarea conținuturilor de educație media în cadrul disciplinelor școlare de bază în anul de studii 2024-2025 la disciplina Limba engleză, clasa a X-a. Profesoarele vor urma un nou program complex de formare și vor avea la dispoziție modulele necesare pilotării Programului în semestrul doi al acestui an de studii. 
  • La 5 noiembrie, CJI va lansa cel de-al cincilea raport de monitorizare a zece televiziuni în campania electorală.  
  • La Podcast CuMINTE vom aborda subiectul integrității jurnalistice – cine e un jurnalist, ce are voie să facă, care îi sunt îndatoririle profesionale, dar și ce limite deontologice presupune această meserie.  Podcastul poate fi urmărit aici.  
  • Pagina Media Azi va furniza informații relevante din domeniul mass-media, inclusiv știri și actualități ce vizează spațiul informațional din țara noastră. 
  • Tradițional, platforma Mediacritica va monitoriza respectarea regulilor etice și deontologice în presă.  
  • Departamentul juridic va continua să urmărească situația legislativă din sfera mass-media, vom oferi consultații juridice gratuite jurnaliștilor și instituțiilor media, precum și vom continua întreținerea rubricii „Juristul Presei” de pe portalul Cji.md, răspunzând la întrebările de prdin legal ale jurnaliștilor. 

Activitățile CJI sunt susținute financiar în principal de către Deutsche Welle Akademie/ Ministerul Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare din Germania, USAID, UK, Internews, Ambasada SUA la Chișinău, Guvernul Elveției, Ambasada Regatului Ţărilor de Jos la Chișinău, Suedia, Uniunea Europeană și Institutul pentru Raportare despre Război și Pace (IWPR). 

  

Loading

Share This

Copy Link to Clipboard

Copy