Agenda lunii octombrie 2024
Luna octombrie aduce un nou val de inițiative în cadrul Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI), menite să consolideze cultura jurnalistică și să încurajeze un public informat și critic. La rubricile noastre deja consacrate,vom aborda teme de interes public, oferindu-vă astfel o platformă pentru dialog și reflecție.
- Pe tot parcursul lunii, în cadrul celei de-a patra ediții a concursului „Educația pentru media – prioritate în școala mea”, instituțiile de învățământ selectate la concurs vor continua activitățile de educație media în școli.
- În perioada 21-25 octombrie, CJI va lansa Săptămâna Educației Media în Republica Moldova. Profesorii și profesoarele care predau disciplina Educație pentru media vor fi încurajați/te să organizeze diverse activități de promovare a gândirii critice în școală. Tot în contextul Săptămânii Educației Media, CJI va face totalurile privind numărul elevilor/elevelor și profesorilor/profesoarelor care învață și, respectiv, predau disciplina opțională Educație pentru media în anul de studii 2024-2025.
- Pe 1, 8, 15 și 22 octombrie, Centrul pentru Jurnalism Independent, în cadrul Coaliției pentru Alegeri Libere și Corecte, va prezenta rapoartele de monitorizare a mass-mediei în campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendumul republican constituțional din 20 octombrie 2024.
- Teatrul Municipal de Păpuși „Guguță” continuă turneul prin țară cu spectacolul PikPok.online@guguta. În luna octombrie, echipa teatrului va ajunge la patru instituții cu predare în limba rusă din raioanele Căușeni și Comrat, UTA Găgăuzia. Copiii de grădiniță și elevii de la treapta primară de învățământ vor afla cum să se protejeze mai bine de riscurile mediului online.
- Studenți de la Facultatea Relații Internaționale, Științe Politice și Jurnalistică de la Universitatea Liberă Internațională (ULIM) vor învăța să recunoască dezinformarea și manipularea prin media, precum și să-și asume responsabilitatea pentru informația diseminată în spațiul public în cadrul unui atelier de educație media, pe care îl vom organiza la sfârșitul lunii octombrie.
- Podcastul cuMINTE va ajunge în căștile voastre și în această lună. Urmăriți-ne pe canalul nostru de YouTube și ascultați-ne pe cele mai populare platforme de podcasturi: Buzzsprout, YouTube Music, Spotify, Soundcloud.
- Pagina Media Azi va furniza informații relevante din domeniul mass-media, inclusiv știri și actualități ce vizează spațiul informațional din țara noastră.
- Tradițional, platforma Mediacritica va monitoriza respectarea regulilor etice și deontologice în presă. De asemenea, continuăm să combatem miturile despre Uniunea Europeană, care circulă în spațiul public în pragul referendumului din 20 octombrie. O serie de materiale vor analiza cum sunt distribuite astfel de narațiuni pe rețelele sociale, în principal Telegram și TikTok.
- Departamentul juridic va organiza pe data de 29 octombrie o instruire pe tema accesului la informație în cadrul Centrului de Instruire a Uniunii Avocaților. La fel, vom continua să urmărim situația legislativă din sfera mass-media, vom oferi consultații juridice gratuite jurnaliștilor și instituțiilor media, precum și vom continua întreținerea rubricii „Juristul Presei” de pe portalul cji.md, răspunzând la întrebările juridice ale jurnaliștilor.
Activitățile CJI sunt susținute financiar în principal de către Deutsche Welle Akademie/ Ministerul Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare din Germania, USAID, UK, Internews, Ambasada SUA la Chișinău, Guvernul Elveției, Ambasada Regatului Ţărilor de Jos la Chișinău, Suedia, Uniunea Europeană și Institutul pentru Raportare despre Război și Pace (IWPR).