CJI a lansat documentul de politici ce vizează reglementarea mediului online în contextul războiului hibrid

Contextul general în care se află Republica Moldova este marcat de o serie de factori ce alimentează starea de insecuritate în mediul online și au un impact negativ asupra drepturilor digitale, arată documentul de politici publicat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) la 19 decembrie 2023.

CJI analizează și vine cu o serie de propuneri ce vizează depășirea sau minimalizarea provocărilor cauzate de amenințările la adresa securității informaționale a Republicii Moldova, dar și sprijinirea drepturilor fundamentale ale omului în mediul digital. Constatările CJI sunt sprijinite de cercetarea „Drepturile digitale în Republica Moldova: oportunități și responsabilități în vreme de război hibrid”.

Între altele, organizația recomandă:

  • instituirea normelor clare (ghiduri, regulamente sau instrucțiuni) privind identificarea de către Serviciul Informații și Securitate (SIS) a surselor pasibile de a fi supuse blocării pe durata stării de urgență;
  • îmbunătățirea și implementarea eficientă a mecanismelor de asigurare a transparenței proprietății mass-mediei online, inclusiv prin înființarea Registrului public al instituțiilor mass-media; 
  • dezvoltarea mecanismelor existente de reglementare a serviciilor de platformă de partajare a materialelor video etc. 

CJI mai subliniază și necesitatea creării mecanismelor pentru educarea publicului larg în ce privește capacitatea acestuia de evaluare critică a informațiilor și a contextului acestora, precum și de identificare a riscurilor informaționale, inclusiv cu sprijinul organizațiilor media și al societății civile. 

Documentul de politici a fost elaborat în cadrul proiectului „Greater Internet Freedom”, finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Conținutul acestui material ține de responsabilitatea Centrului pentru Jurnalism Independent și nu reflectă în mod necesar viziunea USAID sau a Guvernului Statelor Unite.

Loading

Share This

Copy Link to Clipboard

Copy