CJI a lansat studiul privind situația drepturilor digitale în Republica Moldova, în contextul războiului hibrid

Măsurile restrictive ale autorităților, impuse datorită „puterilor derogatorii” ce rezultă din specificul regimului stării de urgență și-au demonstrat eficiența redusă sau ineficiența în asigurarea unui spațiu informațional și digital bine protejat, arată cercetarea „Drepturile digitale în Republica Moldova: oportunități și responsabilități în vreme de război hibrid”, publicată de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) la 1 decembrie 2023.

Studiul abordează contextul general ce influențează răspunsurile la amenințările hibride asupra mediului de securitate al Republicii Moldova; metamorfoza digitală a statului; evoluția conceptului de drepturi digitale în Republica Moldova; situația libertății de exprimare în mediul online; cadrul legal de reglementare a mass-mediei online și a comunicării pe Internet; tendințele legislative existente; dar și riscurile unor efecte adverse asupra drepturilor digitale.

Analiza arată, între altele, că drepturile digitale reprezintă un concept deocamdată nou și slab asimilat în rândul populației din țară, iar gradul de conștientizare a publicului în privința drepturilor digitale este extrem de redus. „Deși legea nu reglementează în mod explicit drepturile digitale – o extensie a drepturilor omului în sfera online – Republica Moldova are obligația de a le respecta, de a le proteja și de a le promova, inclusiv pe durata stării de urgență”, se arată în document.  

CJI vine cu o serie de concluzii și recomandări pentru autorități, menite să contribuie la identificarea soluțiilor eficiente pentru depășirea provocărilor cauzate de amenințările la adresa securității informaționale a Republicii Moldova, dar și la inițierea reformelor care să vină în sprijinul drepturilor fundamentale ale omului în mediul digital.

Studiul a fost elaborat în cadrul proiectului „Greater Internet Freedom”, finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Conținutul acestui material ține de responsabilitatea Centrului pentru Jurnalism Independent și nu reflectă în mod necesar viziunea USAID sau a Guvernului Statelor Unite.

Loading

Share This

Copy Link to Clipboard

Copy