CJI organizează pe 17 septembrie primul forum de educație pentru media – Moldova Media Literacy Forum

Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) lansează mâine, 17 septembrie, primul forum de educație media – Moldova Media Literacy Forum. Prin acest eveniment, CJI își propune să adune la Chișinău profesori și profesoare de Educație pentru media, experți și experte locali/locale și de peste hotare, pentru a pune în discuție ultimele evoluții în domeniu, a afla experiența țărilor vecine și a analiza perspectivele acestei noi discipline în Republica Moldova. Evenimentul se va desfășura în Clasa Viitorului din incinta UPS „Ion Creangă”, începând cu ora 09:30.

În calitate de speakeri la eveniment vor participa Nadine Gogu, directoarea executivă a CJI, Scott Hocklander, șeful Misiunii USAID, Steven Fisher, Ambasadorul Marii Britanii la Chișinău, Valentin Crudu, șeful Direcției învățământ general, Ministerul Educației și Cercetării, Corina Cepoi, directoare Internews în Moldova, Mila Corlăteanu, coordonatoarea DW Akademie în Moldova, Alexandra Barbăneagră, rectora UPS „Ion Creangă”.

De asemenea, CJI a invitat la forum mai mulți experți și experte de peste hotare și din Republica Moldova, pentru a face un schimb util de experiență în domeniu. Astfel, la eveniment se vor conecta online expertele străine Mette Hultgren, jurnalistă la televiziunea UR din Suedia, care produce programe cu conținut în domeniul educației pentru media, dar și Mari Maasilta, lectoră universitară care cercetează și predă în domeniul Educației pentru media la Universitatea din Laponia, Finlanda. Tot online se va conecta pentru o sesiune cu profesorii și Evaldas Rupkus, trainer de educație pentru media, Deutsche Welle Akademie, Germania.

La Chișinău vor veni Cristina Lupu, directoarea executivă a Centrului pentru Jurnalism Independent din România, dar și Iulia Zorea, expertă în domeniul Educației pentru media din Ucraina.

Printre experții locali se numără Natalia Grîu, una dintre co-autoarele manualului Educație pentru media, Viorica Zaharia și Aneta Gonța, consultantele manualului Educație pentru media, Dumitru Stoianov, jurnalist fact-checker, Michelle Iliev, directoarea proiectului de educație EduTolk, Natalia Gribineț-Strogoteanu, Centrul Media pentru Tineri și psihologul Sergiu Toma.

Totodată, la eveniment sunt așteptați să participe circa 50 de profesori și profesoare care au urmat programele de instruire în domeniu și predau disciplina opțională Educație pentru media. Astfel, în debutul celui de-al cincilea an de predare a Educației pentru media, profesorii vor avea oportunitatea de a discuta despre potențialul și perspectivele educației pentru media în Republica Moldova, dar și pentru face un schimb util de experiență cu reprezentanți ai țărilor din regiune.

În cea de-a doua parte a zilei, vor fi organizate șase masterclassuri, iar subiectele discutate vor viza integrarea conceptelor de Educație pentru media în cadrul disciplinelor reale și umaniste, precum și tehnicile de predare a Educației pentru media în școală. De asemenea, participanții vor discuta despre influenceri și valorile pe care aceștia le promovează, vor analiza fenomenul hărțuirii elevilor în mediul online prin prisma aspectelor psihologice și vor încerca să afle ce presupune dezordinea informației pe timp de pandemie.

În rezultatul discuțiilor și activităților din cadrul evenimentului va fi elaborată și propusă pentru adoptare Rezoluția Moldova Media Literacy Forum care va fi transmisă Ministerului Educației și Cercetării.

Evenimentul va fi transmis live pe platforma Privesc.eu.

Forumul se desfășoară cu respectarea măsurilor și restricțiilor stabilite de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică.

Moldova Media Literacy Forum este organizat de Centrul pentru Jurnalism Independent în cadrul proiectului „Presa în sprijinul democraţiei, incluziunii şi responsabilităţii în Moldova” (MEDIA-M), implementat de Internews în Moldova şi finanţat de USAID și UK.  La fel, partener al CJI în cadrul acestui eveniment este și Deutsche Welle Akademie.

Share This

Copy Link to Clipboard

Copy