În 2023, Expoziţia World Press Photo va fi organizată la Chișinău și Comrat

Tradițional, în luna noiembrie Republica Moldova va găzdui Expoziţia Internaţională World Press Photo. Ediția 2023 a acestei prestigioase competiții, care recunoaște fotojurnalismul de calitate, va fi organizată la Chișinău pentru a șaptea oară consecutiv, dar și, în premieră, la Comrat. Cele două expoziții sunt organizate de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și Agenția Piko Creative, cu suportul Ambasadei Regatului Ţărilor de Jos la Chișinău.

Expoziţia, care cuprinde cele mai bune fotografii realizate în lume pe parcursul anului 2022, va fi lansată la Chișinău pe 15 noiembrie, în incinta Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei, iar la Comrat pe 22 noiembrie în incinta Universității de Stat din Comrat.

Concursul World Press Photo 2023 s-a desfășurat în șase regiuni din întreaga lume – Africa, Asia, Europa, America de Nord și Centrală, America de Sud și Asia de Sud-Est și Oceania. Juriul a selectat în final 24 de câștigători regionali, dintre care au fost desemnați patru câștigători globali:

  • Fotografia Anului World Press Photo – „Atacul aerian asupra Maternității din Mariupol”, de Evgeniy Maloletka pentru Associated Press;
  • Istoria Anului World Press Photo – „Prețul păcii în Afganistan”, de Mads Nissen pentru Politiken/Panos Pictures.
  • Proiectul pe Termen Lung World Press Photo – „Battered Waters”, de Anush Babajanyan pentru VII Photo/National Geographic Society.
  • Format Deschis World Press Photo – „The Doors Don’t Know Me”, de Mohamed Mahdy.

Cei 24 de câștigători și șase mențiuni de onoare, ale căror fotografii reflectă istorii din primele linii de război, cultură, identitate, migrație, au fost selectați de un juriu independent dintr-un număr total de 60,448 de fotografii, expediate de 3,752 de fotografi din 127 de țări. Imaginile câștigătoare ale World Press Photo 2023 atrag atenția asupra celor mai mari probleme cu care se confruntă astăzi omenirea – documentarea războiului din Ucraina și impactul războiului asupra civililor, protestele istorice în Iran, realitățile din Afganistanul controlat de talibani, numeroasele aspecte ale crizei climatice din țări precum Maroc, Australia, Peru, Kazahstan. Totodată, concursul accentuează importanța fotografiei de presă în întreaga lume.

Câștigătorii regionali ai Concursului World Press Photo 2023 sunt 24 de fotografi din 23 de țări: Argentina, Armenia, Australia, Belgia, China, Danemarca, Ecuador, Egipt, Franța, Germania, Grecia, Iran, Italia, Mexic, Maroc, Myanmar, Peru, Africa de Sud, Spania, Filipine, Ucraina, Statele Unite și Venezuela.

World Press Photo la Chișinău

Publicul larg este invitat să descopere istoriile din spatele fotografiilor câștigătoare la Muzeul Naţional de Istorie în perioada 16 noiembrie – 6 decembrie 2023.

Informaţii utile despre eveniment:

Lansarea expoziţiei: 15 noiembrie, ora 15:00, Muzeul Naţional de Istorie, în baza invitaţiilor;

Orar zilnic pentru publicul larg: 10:00 – 17:00. Vineri – închis;

Biletele pot fi achiziţionate în incinta muzeului;

Preţ bilet: 10 lei/adulţi; 5 lei/studenţi.

World Press Photo la Comrat

La Comrat, expoziția World Press Photo va putea fi vizitată în incinta Universității de Stat din Comrat în perioada 23 noiembrie – 13 decembrie 2023.

Informaţii utile despre eveniment:

Lansarea expoziţiei: 22 noiembrie, ora 15:00, Universitatea de Stat din Comrat;

Orar zilnic pentru publicul larg:  Luni – Vineri 10:00 – 17:00. Sâmbătă și duminică – închis.

Intrare liberă.

Expoziţia anuală internaţională World Press Photo este itinerantă în întreaga lume. Aceasta este montată în aproape 100 de spaţii din circa 45 de ţări şi este vizitată de peste 4 milioane de persoane la fiecare ediţie.

Prima ediţie a World Press Photo a avut loc în anul 1955, când un grup de fotografi olandezi a organizat un concurs pentru a-şi expune lucrările în faţa unei audienţe internaţionale. Pe parcursul anilor, aceasta a devenit una dintre cele mai prestigioase competiţii de fotografie şi jurnalism vizual din lume.

La Chişinău, expoziţia a fost organizată pentru prima dată în anul 2017.

Expoziția World Press Photo, ediția 2023, este organizată la Chișinău și Comrat de Centrul pentru Jurnalism Independent și Agenția Piko Creative cu suportul Ambasadei Regatului Ţărilor de Jos la Chișinău.

 

Loading

Share This

Copy Link to Clipboard

Copy