Instruire CJI: 17 profesoare de la gimnaziu au învățat să predea disciplina Educație pentru media în baza manualului actualizat pentru clasele a VII-a/a VIII-a

17 profesoare de la treapta gimnazială au fost instruite în domeniul educației media în cadrul unui nou program de formare, organizat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) în perioada 14-16 august 2024.
Instruirea s-a desfășurat în baza curriculumului cursului opțional Educație pentru media de la treapta gimnazială, dar și a versiunii actualizate a manualului Educație pentru media, tipărit în anul 2024. La redactarea manualului s-a ținut cont de inovațiile digitale și schimbările care s-au produs în ultimii ani, integrând noi exemple, care vor ajuta elevii și elevele să înțeleagă mai bine domeniul educației media, să-și dezvolte spiritul critic și să consume informațiile în mod responsabil.
Formatoarele cursului au fost Loretta Handrabura și Natalia Grîu, autoarele curriculumului şi manualului Educație pentru media, clasele a VII-a/a VIII-a.
În debutul instruirii, Mariana Tabuncic, manageră de program CJI, a evidențiat faptul că CJI acordă o atenție importantă domeniului educației media, aducându-și astfel contribuția la dezvoltarea unei societăți care gândește critic. „Manualul precedent de Educație pentru media a fost tipărit în anul 2018, iar de atunci multe lucruri s-au schimbat în domeniu – au apărut noi platforme virtuale și instrumente de interacțiune în spațiul online, iar metodele de dezinformare au devenit mult mai subtile. În acest an, am reușit să actualizăm conținutul manualului pentru treapta de gimnaziu, iar această instruire vine să vă ajute să înțelegeți mai bine cum să predați disciplina la treapta de gimnaziu”, a spus Mariana Tabuncic.
Pe parcursul celor trei zile de formare, profesoarele şi-au dezvoltat competenţele de predare a disciplinei Educaţie pentru media la treapta de gimnaziu, în baza conţinutului curriculumului şi manualului cu acelaşi nume în versiune actualizată.
Profesorii au făcut cunoştinţă cu manualul, s-au familiarizat cu termenii din domeniu, au discutat despre componentele unei știri echidistante, despre eticheta în mediul virtual, arta fotografică și rolul imaginii în transmiterea mesajului. Siguranța online și sănătatea digitală a fost un alt subiect căruia i s-a acordat o atenție importantă. Procesul de învățare a fost facilitat de diverse metode interactive, care au ajutat participantele să înțeleagă mai bine modul în care pot transmite informațiile către elevi.
Formatoarele programului de instruire, Loretta Handrabura și Natalia Grîu, au accentuat rolul important pe care îl au cadrele didactice în procesul educațional, atenționându-i să fie atenți la comportamentul lor generat eventuale situații de agresiune sau abuz în spațiul online.
Profesoarele au apreciat valoarea programului de instruire, conștientizând că în secolul XXI este imperios necesar să ai cunoștințe în domeniul educației media.
Tatiana Cătănoi, profesoară la Gimnaziul Ursoaia, r-n Căușeni:
În cadrul instruirii am învațat să deosebim sursele de informații credibile de cele nesigure, să identificăm intențiile din spatele mesajelor media și să evaluăm impactul acestora asupra societății. În plus, am evidențiat tehnici de lucru care să ajute elevii să-și dezvolte abilitățile de comunicare eficientă, fie că este vorba de exprimarea opiniilor prin platforme sociale, fie de crearea propriilor conținuturi media. Din septembrie, împreună cu elevii din clasa a VIII-a, vom demonstra că educația media nu este doar o componentă importantă a educației moderne, ci și un pas esențial în formarea cetățenilor responsabili, capabili să navigheze cu discernământ într-un mediu informațional complex”.
Tatiana Tabaranu, profesoară la Liceul Teoretic ,,Traian”, mun. Chișinău:
Prin acest curs, termeni precum „deepfake”, „agregator de știri” și „materiale clickbait” nu ne mai sunt străini, ci au devenit busole în lumea digitală, care ne vor ghida spre o înțelegere mai clară a realității virtuale”.
Rodica Eșanu, profesoară la Liceul Teoretic „Gheorghe Ghimpu”, s. Colonița, mun. Chișinău:
Aveam nevoie să particip la această formare pentru a învăța să predau disciplina Educație pentru media în clasa a VII-a. Instruirea ne-a oferit răspunsuri atât în ceea ce privește conținutul cursului, cât și referitoare la metodologia de predare. Am aflat cum să consumăm corect orice informație media, cum să ne protejăm de violența din spațiul online (cyberbullying), dar și cum să verificăm corectitudinea unei știri. Competențele media formate la acest curs vor facilita, cu siguranță, procesul de predare-învățare la orice disciplină școlară”.
La finalul instruirii, CJI a distribuit 350 de manuale Educație pentru media, treapta gimnazială, profesoarelor care au luat deja decizia de a preda disciplina în anul de studii 2024-2025.
Până în prezent, CJI a instruit 253 învățătoare, 191 de profesori și profesoare de la treapta gimnazială şi 277 de pedagogi de la treapta liceală. Disciplina opțională Educație pentru media este predată în școlile din Republica Moldova din anul 2017, fiind inclusă în Programul-cadru al Ministerului Educaţiei şi Cercetării al Republicii Moldova la toate cele trei trepte de învățământ – primar, gimnazial şi liceal. CJI a elaborat curriculumul și manualele de Educație pentru media care sunt oferite gratuit profesorilor și elevilor.
Programul de formare este parte a proiectului „Avansarea educației mediatice și sprijinirea mass-media din Republica Moldova”, susținut de Suedia și implementat de Internews în Moldova.